2008: novinky v systémech Helios

Přestože se letos producent informačních systémů Helios, společnost LCS, poprvé po 16 letech, nezúčastní veletrhu Invex v roli vystavovatele, přichází i letos na podzim s mnohými novinkami v rámci všech tří svých produktů. 

Helios Green

Jedna z hlavních letošních novinek v systému Helios Green se týká zejména slovenských uživatelů tohoto informačního systému. Přechod na novou státní měnu na Slovensku je velmi závažným zásahem, který se dotkne jak tvůrců, tak uživatelů informačních systémů. V systému byly proto učiněny veškeré potřebné úpravy, které pokrývají legislativní i uživatelské procesy, související s nadcházející změnou. Jednou z novinek je proto i nový produkt Helios Euro Now, který se drží zásady „Implementace do jednoho měsíce a do jednoho milionu SKK“. (Podrobnosti, vzhledem k jejich rozsahu, rádi sdělíme na vyžádání.)

Další novinka v systému se týká nové verze SQL serveru - MS SQL 2008.  V současné době probíhají jeho intenzivní testy tak, aby se minimalizovaly komplikace u nových implementací.

Také získání pevné pozice na zahraničních trzích, zejména v sousedních zemích, je jedním ze současných cílů informačního systému Helios Green. Jeho ambice jsou, mimo jiné, podpořeny požadavkem stávajících zákazníků implementovat systém, s nímž pracuje tuzemská mateřská společnost, i v dceřiných společnostech a pobočkách za hranicemi české republiky. Pro evropskou integraci je více než žádoucí plná podpora Unicode (schopnost komunikovat v jiném jazykovém prostředí).  Proto se oddělení vývoje společnosti LCS intenzívně věnuje podpoře Unicode v databázích, uživatelském rozhraní i výstupech včetně tisku.

Důležitou informací pro zákazníky systému Helios Green je, že právě probíhají MS Vista certifikace a MS Platform test.

Helios Orange

Jednou z revolučních změn, kterou přináší systém Helios Orange, je inovovaná verze modulu CRM. Vedení marketingové kampaně, obchodních případů, evidence služeb zákazníkům, včetně servisu nebo reklamací spolu s novými možnostmi prezentace – to jsou funkcionality, kterých úkolem je ulehčit práci a rozšířit možnosti uživatelům informačního systému při práci s tímto modulem.

Za zmínku stojí také nové možnosti nástrojů přizpůsobení  - vizualizace a  prezentace dat – které rozšíří možnosti jejich použití, zpříjemní práci s výsledky, ale zejména rychleji a efektivněji ukáží veškeré požadované informace.

Příprava na novou národní měnu na Slovensku, od duálního zobrazování až po kompletní výměnu hlavní měny v informačním systému musí být jeho tvůrci precizně zvládnuta, stejně jako u informačního systému Helios Green. Je to důkazem stability a spolehlivosti systému.

„Precizní přípravu na přechod na novou státní měnu u našich sousedů vnímáme nejen jako otázku prestiže, ale také jako otázku existenciální,“ říká Slavomír Zima, manažer značky Helios. „Právě programy s nedostatečným analytickým a programátorským zázemím totiž mohou mít u velkých legislativních změn problémy s garancí legislativy. Aby naši zákazníci měli dostatek informací, připravujeme nejenom webové stránky o přechodu na Euro s aktuálními informacemi, ale pořádáme pro naše zákazníky i pro veřejnost také tématické semináře,“ dodává.

Zejména firmy se zaměřením na obchod ocení další propracovanou funkcionalitu, která se týká došlých objednávek s názornějším a podrobnějším přehledem o stavu jejich core business aktivity.

Leasing, skonta, diskonta jsou dalšími funkcionalitami, které jsou připraveny pro zákazníky Helios Orange.

Možnost „napojování“, nikoli však jen běžné importy a exporty do již tradičních komunikačních formátů, jsou v systému Helios Orange řešeny prostřednictvím tzv. Registrovaných pluginů, které doplňují možnosti funkcionalit systému. Slovo „Registrované“ v jejich názvu znamená, že jsou vývojově popsané, připravené dle definovaných pravidel, proto je možné garantovat jejich funkčnost a tedy i update. Vzhledem k otevřené platformě se na jejich vývoji podílí i množství partnerů, kteří představují širokou základnu, jak podnětů od zákazníků, tak realizací. K dispozici jsou různé scanovací utility, importní utility a jiná, neustále co do počtu rostoucí, „udělátka“.

Formát PDF není nutné představovat. Elektronicky podepsaný dokument v PDF však otvírá nové možnosti elektronické výměny dokumentů. Jednou z letošních novinek v systému Helios Orange je právě tato možnost, kterou nyní může svým uživatelům nabídnout.

Helios Red

Také systém Helios Red se snaží naslouchat svým zákazníkům a pracuje jejich s návrhy. Výsledkem je například rozšíření uživatelských definic tiskových sestav. V praxi to znamená například podporu tisku tabulek s více sloupci do dvou řádků, možnost podbarvení – zvýraznění řádků pro ulehčení přehledu v informacích a další vylepšení.

Ekonomický systém pochopitelně není jediným programem používaným ve firmě. Například, pokud zákazník používá e-shop či jiný software, a potřebuje z něj spustit vybrané funkce systému Helios Red, nová funkcionalita systému mu to umožní.
 
Množství a propracování různých funkcionalit činí rozdíly mezi jednotlivými ekonomickými systémy. Užitečným nástrojem může proto být například možnost obecných importů číselníku u organizací z různých formátů, zejména, pokud je třeba doplnit vlastní databázi kontaktů ať již převodem z poštovního klienta nebo z obecně dostupných databází.

S růstem firmy roste i množství dokumentů obíhajících ve firmě. Uživatelé systému Helios Red mohou využít napojení na systém správy dokumentů DAXIA. Správným nastavením a vhodnou volbou metodiky tak mohou získat větší pořádek v každodenní činnosti.

Na jednu z nejočekávanějších legislativních změn - změnu v nemocenském pojištění – reaguje systém Helios Red. I tato důležitá změna v systému bude samozřejmě součástí pravidelných legislativních upgradů.

Váš názor Další článek: Přichází velký den, Firefox 2 bude nahnán do ústraní

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,