1351 nových domén přehledně na Novékoncovky.cz

Bezmála 1400 nových doménových koncovek výrazně rozšiřujících doménový prostor  na internetu naleznou nově návštěvníci na informačním portále novekoncovky.cz, který tento týden spustila společnost Gransy.

Když v roce 2012 ICANN (společnost spravující doménový prostor na internetu) oznamovala spuštění revoluce v doménách, nikdo tehdy netušil, jak velký zájem o nové domény bude. Dohromady se sešlo 1930 žádostí o celkem 1409 doménových jmen. Během podzimu 2013 začaly být první žádosti schvalovány a od konce ledna 2014 bude možné první koncovky volně registrovat. Mezi prvními názvy jsou například .bike, .guru, .photography nebo .camera. Pro české uživatele bude od února například k dispozici zajímavá doména .email.

Webové stránky novekoncovky.cz obsahují kompletní seznam všech nových domén se základními informacemi. Návštěvník stránek si může domény filtrovat podle skupin nebo podle stavu schválení žádosti. Zároveň si může vybrané nové domény nezávazně a zdarma předregistrovat, v případě již schválených domén provést objednávku registrace.

Samostatnou sekcí projektu jsou informace o ochranných známkách, jejichž majitelé si zde mohou objednat vložení chráněného názvu do speciální databáze. To umožňuje přednostní registraci v zahajovacím období každé nové domény.

Další článek: Máte data chráněná před nepředvídatelnými událostmi?

Témata článku: , ,