Testy | Wi-Fi | Router

Velký test Wi-Fi 6 routerů do 3 000 Kč. Hodnotili jsme rychlost, pokrytí, příkon i další vlastnosti

Ceny Wi-Fi routerů podporujících nový Wi-Fi standard 802.11ax už klesly natolik, že se s nákupem nového routeru vyplatí na Wi-Fi 6 přejít, i když zatím ještě nemáte žádné zařízení, které by Wi-Fi 6 podporovalo.

Nový standard Wi-Fi 6 se zabydlel už i mezi cenově dostupnějšími Wi-Fi routery, podporují ho prakticky všechny nově uváděné notebooky i lepší telefony a není problém s kompatibilitou se staršími standardy, takže s výměnou routeru se vyplatí dívat se po modelu podporujícím Wi-Fi 6. Řada výrobců již se dokáže s cenou za takový model dostat i hluboko pod částku 3 000 Kč, kterou jsme určili jako hraniční pro účast v našem srovnávacím testu.

Druhým důležitým kritériem byla podpora Wi-Fi 6 i v pásmu 2,4 GHz, protože právě to je nutné, abyste mohli Wi-Fi 6 využívat naplno. Na trhu jsou totiž k mání Wi-Fi routery, jako je TP-Link Archer AX10, které podporují Wi-Fi 6 jen v 5GHz pásmu.

Vyšší rychlosti i kapacita

Proč ale vůbec chtít Wi-Fi 6, jaké z toho budete mít výhody? Pod označením Wi-Fi 6 se skrývá standard 802.11ax, nástupce předchozího 802.11ac (Wi-Fi 5). Před ním byl standard 802.11n (Wi-Fi 4), který je aktuálně i nejvyužívanějším, protože podporuje 2,4GHz pásmo.

Zatímco Wi-Fi 5 přinesl změny a navýšení rychlostí jen v 5GHz pásmu, Wi-Fi 6 konečně po deseti letech s Wi-Fi 4 přináší vylepšení i do 2,4GHz pásma. Pro skutečně vysoké rychlosti se 5GHz pásmu, které je méně zarušené a s mnohem větším prostorem pro kanály, nevyhnete.

I náš test ale ukazuje, že v některých situacích, na stanovištích značně vzdálených od Wi-Fi routeru, 5GHz signál už ani neuvidíte, zatímco 2,4GHz běží stabilně. Důvod je prostý – díky nižší frekvenci lépe prostupuje zdmi.

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Váš názor Další článek: Z VESMÍRU: Co překročilo hranice sluneční soustavy? Komety či víko od kanálu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,