I přes to, že jste se podívali na dnešní datum, zda zrovna není apríl, tato zpráva je skutečná a má své opodstatnění. Vědci z univerzity v Edinburghu totiž posunuli vývoj fyzikálních vlastností zmrzliny na další úroveň.
Pomocí superpočítačů Cray XT5 s 200 000 procesory a výkonnějším modelem Cray XK6 kombinující i grafické výpočetní karty Tesla X2090 (6 GB paměti) od Nvidie, vytvořili reálný model zmrzliny a jejich fyzikálních vlastností k co možná nejpřesnější simulaci.
Ukázka výstupu vlastností nové struktury (Zdroj: Cray)
Výzkum zahrnuje i další materiály a prvky, jako například různé omáčky, oleje nebo barvy. Díky výpočtům lze velmi rychle zpracovat chování a vlastnosti látky a její vlastnosti, aniž by se muselo vše složitě reálně zkoušet.
Výsledkem by měl být jednoduše lepší produkt, v případě zmrzliny pak v oblasti chuti a dalších vlastností. Takže už se zbývá jen připravit na to, že v budoucnu budeme dětem vyprávět, jak kdysi dávno v minulosti chutnala klasická zmrzlina bez počítačově zdokonalené chuti, která sama od sebe v teple roztála a nedokázala udržet dokonalý tvar.