Vědci pomocí superpočítače simulovali zmrzlinu, bude ještě chutnější

I přes to, že jste se podívali na dnešní datum, zda zrovna není apríl, tato zpráva je skutečná a má své opodstatnění. Vědci z univerzity v Edinburghu totiž posunuli vývoj fyzikálních vlastností zmrzliny na další úroveň.

Pomocí superpočítačů Cray XT5 s 200 000 procesory a výkonnějším modelem Cray XK6 kombinující i grafické výpočetní karty Tesla X2090 (6 GB paměti) od Nvidie, vytvořili reálný model zmrzliny a jejich fyzikálních vlastností k co možná nejpřesnější simulaci.

 2012-07-27 v 14.18.54.png
Ukázka výstupu vlastností nové struktury (Zdroj: Cray)

Výzkum zahrnuje i další materiály a prvky, jako například různé omáčky, oleje nebo barvy. Díky výpočtům lze velmi rychle zpracovat chování a vlastnosti látky a její vlastnosti, aniž by se muselo vše složitě reálně zkoušet.

Výsledkem by měl být jednoduše lepší produkt, v případě zmrzliny pak v oblasti chuti a dalších vlastností. Takže už se zbývá jen připravit na to, že v budoucnu budeme dětem vyprávět, jak kdysi dávno v minulosti chutnala klasická zmrzlina bez počítačově zdokonalené chuti, která sama od sebe v teple roztála a nedokázala udržet dokonalý tvar.

 

Diskuze (28) Další článek: Projekt Sight: Google Glass budoucnosti

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,