Bezpečnost | Uber | Únik dat

Uber tajil masivní únik 57 milionů záznamů. Hackerům zaplatil za mlčení

Společnost Uber, která provozuje stejnojmennou platformu pro sdílení jízd, se stala v roce 2016 terčem kybernetických útočníků. Ze serverů odcizili údaje o 57 milionech zákazníků a o 600 tisících řidičů Uberu. Předchozí výkonný ředitel však celý incident utajil a informace vyplavaly na povrch až nyní. Upozornil na to CNet.

Nový šéf Uberu Dara Khosrowshahi včera vydal prohlášení, ve kterém uvedl, že firma zaznamenala neoprávněný vstup do systému v listopadu 2016. Podle výsledků vyšetřování začaly útoky už o měsíc dříve.

Hackeři za tento čas stihli získat databázi obsahující 57 milionů záznamů o zákaznících, mezi nimiž figurují jména, e-mailové adresy a telefonní čísla. Kromě toho uniklo i 600 tisíc čísel řidičských průkazů patřících řidičům ze Spojených států.

Ostatní informace, jakými jsou například historie polohy, čísla platebních karet a bankovních účtů, data narození či čísla sociálního zabezpečení, prý zločinci nezískali.

Přístupové údaje na GitHubu

Khosrowshahi navíc přiblížil i to, jak k útokům došlo. Podle jeho slov nebyla zneužita žádná bezpečnostní slabina v podnikovém systému, ani v infrastruktuře. Problémem bylo pravděpodobně selhání jednotlivce, který neúmyslně uložil administrátorská data do cloudové služby třetí strany.

Bezpečnostní společnost Sophos byla konkrétnější a na svém webu uvedla , že vývojáři Uberu vložili na GitHub spolu se zdrojovými kódy i přístupové pověření k serverům. Hackeři to zřejmě zjistili, a tak využili příležitosti. Server byl spuštěn v cloudové službě Amazon Web Services (AWS), na kterém se nacházely databáze s osobními údaji.

Útočníci si vydělali

Podobný typ úniku uživatelských dat není v současnosti ničím neobvyklým. Tento se však liší v tom, jak se tehdejší vedení Uberu k bezpečnostnímu incidentu postavilo. Útok se snažilo utajit a dvojici hackerů zaplatili 100 tisíc amerických dolarů za to, že odcizenou databázi odstraní. Firma následně sepsala s útočníky dohodu o utajení a celý incident byl zamaskovaný jako součást programu Bug Bounty (vyplácení odměn za nalezení chyb).

V souvislosti s uvedenou kauzou bylo propuštěno i několik zaměstnanců, kteří na ní měli největší podíl. Konkrétně má jít o ředitele počítačové bezpečnosti, jeho zástupce a právníka.

Uber ujišťuje všechny uživatele a řidičů, že aktuálně neexistuje žádný důkaz o zneužití uniklých dat. Přesto byli řidiči zapojeni do programu, který je má ochránit před úvěrovými podvody a před odcizením identity.

Diskuze (12) Další článek: Máme galaktické dvojče: NGC 2718 z Hydry jako by z oka vypadla Mléčné dráze!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,