ÚOHS potvrdil, že mýtné v ČR vybuduje konsorcium Kapsch

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potvrdil výsledek veřejné soutěže o udělení zakázky na poskytování služeb a dodávek vybrané infrastruktury k realizaci projektu výkonového zpoplatnění vybraných komunikací v České republice společnosti Kapsch. Společnost Kapsch obdržela 27. ledna 2006 od ÚOHS písemné oznámení, které přidělení zakázky potvrzuje. Ta byla společnosti Kapsch přidělena rozhodnutím ministerstva dopravy v listopadu loňského roku.
ÚOHS potvrdil, že mýtné v ČR vybuduje konsorcium Kapsch

Rozhodnutí  ÚOHS potvrzuje předpoklady Ing. Erwina Toplaka, člena představenstva rakouského Kapsch TrafficCom AG: „Od začátku jsme byli přesvědčeni o tom, že jsme České republice nabídli výborné a na míru šité řešení systému elektronického výběru mýta. Důležité je také, že jsme při sestavování naší nabídky velmi přesně zohlednili platné zákony České republiky, jakož i požadavky zadavatele a samotného zadání výběrového řízení. Nabídli jsme pro Českou republiku řešení, při kterém jsme uplatnili naše know-how lídra světového trhu elektronických mýtných systémů. O kvalitě námi realizovaných systémů elektronického výběru mýta vypovídá i to, že jejich výkonnost neustále překonává smluvní požadavky.“

„Nabídce jsme věnovali opravdu maximální pozornost, z hlediska kritérií a požadovaných parametrů se jednalo o jedno z nejnáročnějších výběrových řízení. Jsme rádi, že dnešní rozhodnutí ÚOHS  jen potvrdilo jeho naprostou regulérnost a transparentnost. Nepřímo to chápu i jako ocenění otevřené a férové hry, kterou jsme po celou dobu hráli navzdory mediálním tlakům i dezinformacím. Přesto jsme přesvědčeni o tom, že i mediální aktivity proti jeho výsledkům sloužily zejména k odvedení pozornosti od vlastních chyb neúspěšné konkurence ve snaze oddálit finální rozhodnutí. Výsledkem však je pouze oddálení zahájení budování elektronického mýtného systému v Čechách, naštěstí nijak fatální,“  dodává Ing. Karel Feix, generální ředitel KAPSCH TELECOM spol. s r. o.

Spuštění systému elektronického výběru mýta pro nákladní dopravu nad 12 tun do provozu je v České republice plánováno od roku 2007 v první fázi na 970 kilometrech českých dálnic a rychlostních komunikací. O rok později se má zpoplatnění rozšířit na vybrané tahy první třídy, tedy dalších zhruba jedenáct set kilometrů komunikací

Většinu prací na realizaci projektu výkonového zpoplatnění vybraných komunikací v České republice bude společnost Kapsch v ČR uskutečňovat s početnými tuzemskými firmami, jako  jsou například Stavby silnic a železnic, které zabezpečí výstavbu infrastruktury. Dále s finančním partnerem ČSOB, která se bude podílet na zúčtování plateb kartami ("clearingu") a výběru poplatků ("billingu"), společně s konzorciálním partnerem společností PVT a s dalšími…
Celkově hodlá společnost Kapsch realizovat s tuzemskými subjekty více než 60 procent z hodnoty projektu.

Společnost Kapsch je už dlouhé roky světovým lídrem na trhu ryze elektronických systémů výběru mýtného. V současnosti  realizuje mýtné projekty mimo jiné v Portugalsku, Mexiku, Španělsku a Austrálii. Největším a mezinárodně uznávaným referenčním projektem je systém elektronického mýtného v Rakousku, kde od 1. 1. 2004 úspěšně funguje celoplošný systém mýtného pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny.

O společnosti

Kapsch je předním poskytovatelem dopravních telematických systémů a součástí. S více než 100 instalacemi ve 30 zemích světa patří k vedoucí špičce dodavatelů elektronických mýtných systémů. Díky vyspělým systémům pro vybírání mýtného se Kapsch stal v průběhu uplynulých 10 let globálním nejvýznamnějším hráčem na tomto trhu budoucnosti. Dceřiná společnost Kapsch Telecom spol. s r.o. působí na českém trhu od roku 1991 a to jak v oblasti privátních hlasových a datových sítí a integrovaných řešení hlas/data, tak i při realizaci projektů národních a mezinárodních telekomunikačních operátorů.

Váš názor Další článek: Memorex začne prodávat CD a DVD ze zlata

Témata článku: Tuna, Doprava budoucnosti, Národní trh, Česká republika

22 užitečných rozšíření pro Chrome: Naučte prohlížeč nové věci

** Prohlížeč Chrome obsahuje širokou škálu funkcí, neumí ale všechno ** Jeho schopnosti můžete rozšířit pomocí rozšíření ** Vybrali jsme pro vás zajímavé a užitečné doplňky