Mají rekvalifikační kurzy pro nezaměstnané smysl?

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, které na základě novely Zákona o zaměstnanosti akredituje vzdělávací programy využívané úřady práce po celé ČR v rámci rekvalifikací nezaměstnaných občanů, se rozhodlo přispět k efektivnějšímu využívání finančních prostředků určených na rekvalifikace. Přijalo koncept ECDL jako nástroj pro ověřování výsledků počítačového vzdělávání. Od 1. ledna 2010 tak MŠMT akredituje počítačové kurzy, jejichž obsah je plně v souladu s pojmem „počítačová gramotnost“, a které jsou zakončeny mezinárodními testy ECDL (European Computer Driving Licence).

„Akreditaci počítačových kurzů zakončených mezinárodními testy ECDL lze považovat za správný krok směrem ke skutečně smysluplnému využívání finančních prostředků investovaných státem, resp. úřady práce, do vzdělávání nezaměstnaných občanů v rámci rekvalifikací,“ říká Jiří Chábera, který je zodpovědný za koncept ECDL v ČR a dále dodává: „Využití testů ECDL jako závěrečné zkoušky v rámci rekvalifikačních počítačových kurzů přináší všem zúčastněným stranám jednoznačné výhody. Úřady práce získají objektivní zpětnou vazbu o kvalitě a výsledcích rekvalifikačních kurzů, kterou nemůže zkreslit ani samotná vzdělávací organizace. Navíc jsou účastníci rekvalifikací nuceni věnovat výuce maximální pozornost, jinak nemohou rekvalifikaci úspěšně absolvovat, a vzdělávací organizace zároveň musí poskytovat tak kvalitní služby, aby rekvalifikace úspěšná být mohla. Není již tedy možné účastníky kurzů jednoduše „odškolit“ a na konci kurzu „nějak“ ověřit, že to všichni umí…,“ komentuje Chábera. Úspěšný absolvent rekvalifikačního kurzu tak může získat nejen „Osvědčení“ o jeho absolvování, ale také jaksi „navíc“ některý z mezinárodně uznávaných dokladů počítačové gramotnosti.

ECDL je mezinárodně uznávaná, objektivní a standardizovaná metoda pro ověřování počítačové gramotnosti, která využívá praktické testy ke zjištění, zda je libovolná osoba schopna používat běžné informační a komunikační technologie alespoň na takové úrovni, která odpovídá mezinárodní definici počítačové gramotnosti.

MŠMT bude udělovat akreditace pro následující typy kurzů: „Základy obsluhy osobního počítače (dle sylabu ECDL; v rozsahu 40-79 hodin)“ a „Obsluha osobního počítače (dle sylabu ECDL; v minimálním rozsahu 80 hodin)“, přitom obsah těchto kurzů může být přizpůsobován vzdělávání i úplným počítačových začátečníků. Novinkou je také skutečnost, že MŠMT v zájmu zachování kvality, bude udělovat akreditace pro výše uvedené rekvalifikační kurzy pouze akreditovaným testovacím střediskům ECDL, kterých je v ČR více než 150. U těchto vzdělávacích organizací je garantována odborná způsobilost v oblasti počítačové gramotnosti dle mezinárodního konceptu ECDL.

Budoucí zaměstnavatelé rekvalifikovaných občanů tak budou mít při výběru svých zaměstnanců významně usnadněnou práci a mohou ušetřit nemalé finanční prostředky, neboť u absolventů takovýchto počítačových kurzů bude předem jasné, co umí a co nikoli.

Další článek: Intel představil koncept informačního panelu s Core i7 a Windows 2011

Témata článku: Běžný občan, Kurs, Budoucí zaměstnanec, Úspěšný test, Budoucí krok

Není jen Flightradar: Našli jsme další aplikace pro sledování letadel, některé ukážou i víc

** 8 služeb pro sledování leteckého provozu ** Nejznámější je Flightradar24, ale alternativy leckdy prozradí více ** Letadla i v této pohnuté době čile létají a je co pozorovat

Karel Kilián | 14

20 let nám vědci slibují revoluční baterie, ale revoluce se pořád nekoná

** Technologie baterií se stále zlepšuje, ale žádné revoluce se nekonají ** Nejpopulárnějším typem baterií je Li-ion ** Efektivní baterie se stávají důležitější s příchodem elektromobilů

Karel Javůrek | 101

Epic chce rozbít monopol Play Storu a App Storu. Nastražil trik s hrou Fortnite a žaluje Google i Apple

** Apple a Google odstranili z obchodů s aplikacemi hru Fortnite ** Její vývojáři nejprve přichystali parodické video ** V žalobách viní obě firmy z monopolního chování

Karel Kilián | 135

10 věcí, které nás štvou na Windows 10 a bohužel asi jen tak nepřestanou

** Windows 10 je na trhu 5 let, ale pořád má velké rezervy ** Ani desátá velká aktualizace, která vyjde na podzim, je nevyřeší ** Štvou nás Windows Update, Store, Nastavení atd.

Lukáš Václavík | 147

Zahodil jsem Windows, přešel na Linux a nezbláznil se z toho

** Měsíc jsem se nedotkl Windows a byl závislý jen na Linuxu ** Jaká byla pozitiva a negativa přechodu? ** Se kterými aplikacemi jsem (ne)zápasil a které bych doporučil?

Lukáš Václavík | 244

Podívejte se, co dokáže vyrobit jedna z nejexotičtějších 3D tiskáren v Česku

** Na jaře tiskla unikátní české respirátory ** Používá ji třeba Škoda Auto, a.s. ** Zajeli jsme se podívat do pražského showroomu 3Dees

Megatest televizí do 25 000 Kč