E-knihy u nás: Češi a čtečky se zatím spíše jen oťukávají

Klasické knihy jsou milovány, ale čtečky zajímají i řadu vášnivých knihomolů. Pětina internetových uživatelů uvažuje o jejich pořízení v horizontu jednoho roku. Největší potenciál má v elektronické podobě odborná literatura. Mladí ke čtení upřednostňují multifunkční tablet. Tématem e-books se zabývá výzkumná studie, kterou realizovala společnost Mediasearch u příležitosti akce březen-měsíc knihy. Výzkum probíhal v polovině měsíce března a dotázáno bylo 977 respondentů z internetového NetPanelu.

Přes postupující medializaci volného času zůstává čtení knih oblíbenou aktivitou, jíž holduje polovina internetové populace alespoň jednou do týdne. Výzkum prokazuje, že čtení je doménou vzdělanějších lidí – nejvíce čtou vysokoškoláci a lidé s maturitou. Častěji se knihám věnují také ženy.

Graf 1: Čtete klasické knihy?

Klepněte pro větší obrázek

11 % uživatelů internetu už nějakou e-knihu má – jedná se hlavně o muže, vysokoškoláky a silné čtenáře, pokud tak můžeme nazvat lidi, kteří čtou téměř denně. Ti rovněž deklarují největší počet již pořízených knih. Muži a lidé s univerzitním diplomem mají zároveň nejvstřícnější postoj k pořizování elektronických knih – zhruba třetina sice žádné nemá, ale uvažuje o tom, že si je začne pořizovat.

Značné rezervy má však česká internetová populace v čtecích zařízeních, s jejichž pomocí se elektronické knihy mohou stát mobilním společníkem. Většina respondentů, kteří kdy četli e-knihy, uvádí, že knihy četli nebo čtou na stolních počítačích či v noteboocích. Zkušenosti s čtečkami má jen minimum z nich. Vlastní čtečku pak mají jen 3 % uživatelů, 4 % deklarují vlastní tablet. 18 % respondentů však plánuje pořízení čtečky v horizontu jednoho roku a 15 % uvažuje v podobném duchu o tabletu. Oba typy zařízení zajímají více muže a starší respondenty (45+). Generace 15-24 výrazně upřednostňuje multifunkční tablety.

Graf 2: V čem čtete elektronické knihy?

Klepněte pro větší obrázek

Přenosná čtecí zařízení jdou ruku v ruce s hlavní předností elektronických knih – mobilitou knihovny. Přesto by však valná většina respondentů klasikou knihovnu za elektronický archiv nevyměnila. Spíše přichází v úvahu kombinace klasické a virtuální knihovny, z nichž každá by posloužila jinému účelu. V tom případě by bylo místo v policích vyhrazeno obsahově či esteticky cennějším knihám, knihám s citovou hodnotou a do čteček by si lidé stahovali knihy konzumnějšího charakteru či odbornou literaturu. Požitek ze čtení skutečné knihy podle respondentů elektronická čtečka nahradí jen stěží.

Další článek: E-mailovou schránku od Opery? Zkuste nový freemail Opera Mail

Témata článku: Silná doména, Čtení, Mladý měsíc, Books, Kniha, Elektronická kniha, Stolní počítače levně na Mall.cz

Hráli jsme Scarlet Nexus: evoluce lidstva a mutantů v plném proudu

Bandai Namco představilo Scarlet Nexus jako jednu z prvních her, které budou k dispozici na nové generaci konzolí. Nakonec to s ním ale není tak horké. Měl jsem možnost vyzkoušet si první kapitolu příběhu, takže si pojďme říct, co si pro nás v této anime akci připravili.

Martin Nahodil
Scarlet NexusDojmyPC
25 nejlepších filmových parodií, které můžete vidět. Víme, kde je najdete online

Filmové parodie jsou divácky velmi vděčné a mezi filmaři oblíbené. Tvůrci v nich mohou totiž zcela beztrestně vykrádat cizí díla a v jejich nápodobě popustit uzdu své fantazii. Vybrali jsme nejlepší zahraniční i české parodie.

Jaromír PukMarek Čech
Filmy, které musíte vidět