Digitální zrození: vítejte v online světě

Studie společnosti AVG ukázala, že čtvrtina dětí má své online profily ještě předtím, než se narodí

Nahrávání prenatálních fotografií z ultrazvuku, sdělování zkušeností během těhotenství na Twitteru, online fotografická alba dětí od jejich narození a dokonce vytváření emailových adres pro nemluvňata – dnešní rodiče stále více zanechávají digitální stopy svých dětí již od jejich narození nebo dokonce před ním.

AVG Technologies, společnost zaměřená na internetovou ochranu, provedla průzkum mezi matkami v USA, Kanadě, Velké Británii, Francii, Německu, Itálii, Španělsku, Austrálii, na Novém Zélandě a v Japonsku, při kterém zjistila, že 81 procent dětí mladších než dva roky má nějaký druh digitálního profilu se svými fotografiemi zveřejněnými online. V USA je 92 procent dětí prezentováno online ještě předtím, než dosáhnou dvou let. V evropských zemích se toto číslo pohybuje kolem 73 procent.

Podle průzkumu dojde k digitálnímu zrození dítěte kolem šesti měsíců jeho věku, fotografie třetiny dětí (33 %) se ale objeví online již během prvních několika týdnů jejich života. Ve Velké Británii žije online životem 37 % novorozenců, v Austrálii a na Novém Zélandu je to dokonce 41 %.

Téměř čtvrtina dětí (23 %) začne žít digitálním životem ve chvíli, kdy jejich rodiče nahrají na internet prenatální fotografie ze z ultrazvuku. Toto číslo je vyšší ve Spojených státech, kde takové fotografie na internet umístilo dokonce 34 % rodičů. V Kanadě prenatální fotografie svých dětí na internet umisťuje až 37 % rodičů. Naopak nejnižší jsou tato čísla ve Francii, kde se o prenatální fotografie svých dětí dělí 13 % rodičů, v Itálii 14 % a v Německu 15 %. Podobně je tomu v Japonsku, kde fotografie zveřejňuje jen 14 % rodičů.

Sedm procent miminek a batolat má svou emailovou adresu, kterou jim zřídili rodiče, a pět procent má i vlastní profil na některé ze sociálních sítí.

Na otázku, co motivuje rodiče k tomu, aby uveřejňovali fotografie svých dětí na internetu, více než 70 % matek odpovědělo, že se o ně chtěly podělit se svými přáteli a rodinou. Nicméně více než pětina matek (22 %) ve Spojených státech uvedlo, že jen chtěly přidat další obsah na svůj profil na sociálních sítích a 18 % matek řeklo, že jen následovaly svoje vrstevníky.

Nakonec se společnost AVG matek dotázala, nakolik je znepokojuje (na škále od jedné do pěti, přičemž pět znamená „velmi znepokojuje“) množství informací, které se o jejich dětech na internetu v následujících letech objeví. Většina matek byla průměrně znepokojená (průměr 3,5), nejvíce znepokojené byly Španělky (3,9) a Kanaďanky nejméně znepokojené (3,1).

Generální ředitel společnosti AVG Technologies J. R. Smith řekl: „Pomyšlení, že většina dnešních třicátníků má svoje online profily staré maximálně 10-15 let, zatímco většina dnešních dětí bude mít bez vlastního přičinění své digitální stopy již od svých dvou let a svou online existenci bude dále rozvíjet po celý svůj život, je šokující. Náš výzkum ukazuje, že tento trend má rostoucí charakter, kdy k digitálnímu zrození dochází současně se skutečným narozením dítěte a v mnoha případech dokonce i dříve. Čtvrtina miminek má své prenatální fotografie zveřejněné na internetu ještě dříve, než fyzicky přijdou na tento svět. Je zřejmé, proč chtějí hrdí rodiče nahrát a sdílet fotografie malých dětí se svými přáteli a rodiči. Nicméně zároveň se snažíme rodiče upozornit na dvě věci

Za prvé vytvoříte digitální historii jedince, která ho bude provázet po celý zbytek života. Jaké otisky ale doopravdy pro své dítě chcete vytvořit? Co si o informacích, které jste o něm nahráli na internet, bude posléze myslet? Za druhé by rodiče měli dbát větší pozornosti při nastavení soukromí svého profilu na sociálních sítích. Jinak se může stát, že fotografie miminka či další informace o něm nebudou sdílet jen s přáteli a rodinou, ale i s celým online světem.“

Výzkum byl proveden společností Research Now mezi 2200 matkami s malými dětmi do dvou let věku během týdne od 27. září. Matky pocházely z 5 zemí EU (Velká Británie, Německo, Francie, Itálie, Španělsko), Kanady a USA, Austrálie, Nového Zélandu a Japonska.

Hlavní výsledky:

1 – Matky s dětmi do 2 let věku, které nahrály na internet fotografie svého dítěte
Celkem – 81 %

Austrálie – 5 %
Nový Zéland – 6 %
Japonsko – 8 %

Další článek: Počítačová havěť ohrožuje národní bezpečnost

Témata článku: Kanada, Nová fotografie, Velká Británie, Austrálie, Profil, Velká Británie, Novorozenec, Dítě

Prohnali jsme prohlížeče benchmarky. Nový Edge je opravdu Chrome a je rychlý!

** Prohnali jsme nový Edge webovými benchmarky ** Potvrzují, že je to Chrome ** V animacích a vektorech je možná nejlepší

Při tragické nehodě Tesly Model 3 byl zapnutý autopilot. Neudělal nic, ukázalo vyšetřování

** V březnu došlo k tragické nehodě Tesly Model 3 ** NTSB vydala předběžnou vyšetřovací zprávu ** V okamžiku havárie jel vůz v režimu Autopilota

Karel Kilián | 118