IT byznys: zpomalí Windows Vista internet?

Jižní Korea zjednoduší svůj chaotický systém adres – pomocí open source • Cisco ještě víc spolupracuje s Microsoftem, SAPem a dalšími • Apple zrychluje iMac pomocí Core 2 Duo • HP je největší český dodavatel stolních počítačů • OKsystem otevřela nové vývojové centrum • IBM bude mít superpočítač

Jižní Korea se pokusí zjednodušit chaotický systém adres

Názvy ulic i číslování domů jsou v Jižní Koreji tak neprůhledné, že orientace ve městech je takřka nemožná. Ministři jihokorejské vlády proto rozhodli, že dojde k vytvoření týmu, jehož úkolem bude tento systém „normalizovat“.

Po dokončení tohoto kroku dojde k vytvoření celonárodní databáze poštovních adres. K tomu má být dle rozhodnutí vlády použito open source softwaru. Výsledkem celé operace má být existence takového digitálního mapového a navigačního systému, který bude odpovídat mezinárodním standardům. Projekt má být dokončen v roce 2009, za rok 2006 má stát 3,7 milionu dolarů a v roce 2007 je počítáno s náklady ve výši 4,5 milionu dolarů.

Zdroj: News.com

Cisco prohlubuje spolupráci s firmami Microsoft, SAP a dalšími

Společnost Cisco, přední dodavatel síťových a bezpečnostních zařízení, oznámila prohloubení svého partnerského programu s významnými firmami, včetně společností Microsoft a SAP.

Společně s Microsoftem se Ciscu podařilo dokončit novou bezpečnostní platformu. Architektura umožní spolupráci a integraci bezpečnostních technologií obou výrobců. Architektura je určena především pro korporátní klienty, kteří chtějí dokonale zabezpečit své síťové technologie a bezpečnostní systémy. Díky spolupráci firem budou moci používat jak Network Admission Control (technologii vyvinutou Ciscem), tak Network Access Protection od Microsoft.

Pokud jde o společnost SAP, hlavním cílem prohloubené spolupráce je oblast marketingu. Cisco se tímto krokem snaží více proniknout do oblasti informačních systémů a jejich řízení, a to především ve Spojených státech a v Kanadě.

Zdroj: News.com

Apple zrychluje své počítače iMac pomocí procesorů Core 2 Duo

Společnost Apple oznámila, že nové desktopy iMac budou vybaveny procesory Intel Core 2 Duo. Cílem je zvýšení výkonu takto vybavených počítačů.

Ruku v ruce s tím přichází Apple také s rozšířením širokoúhlého displeje, který bude mít nyní velikost 24 palců oproti původní nabídce 17palcových a 20palcových verzí.

Nové počítače budou dle slibů Applu pracovat až o padesát procent rychleji oproti původním počítačům s dvacetipalcovým displejem a s původním procesorem Intel Core Duo.

V souvislosti s nabídkou nových počítačů dochází také k cenovým úpravám stávajících modelů.

Zdroj: News.com

Zpomalí Windows Vista internet?

Podle některých odborníků může po zveřejnění operačního systému Windows Vista dojít ke zpomalení celého internetu. Kvůli novým technologiím se může dle jejich hlasů stát, že po zahájení prodeje tohoto operačního systému budou muset internetové servery zvládat podstatně větší nápor. To se ve výsledku projeví na svižnosti práce celé sítě.

„Pokud začnete používat Windows Vista, objem vaší DNS komunikace se zdvojnásobí,“ říká například Paul Mockapetris, kterému je připisován velký podíl na objevení a vytvoření technologie Domain Name System (DNS). „Pravděpodobně budeme svědky zdržení a prodlev.“

S tímto názorem však nesouhlasí jiná skupina odborníků, kteří sice připouštějí určitý nárůst objemu komunikace, nepovede to však podle nich ke zpomalení internetu jako celku. Obdobné prohlášení připravil i Microsoft: „Windows Vista mohou způsobit určitý nárůst objemu DNS komunikace, ale v žádném případě ne do takových důsledků, jaké předpovídá pan Mockapetris,“ uvádí se ve vyjádření firmy.

Zdroj: News.com

HP obhájil pozici největšího českého dodavatele stolních počítačových sestav

Podle posledního průzkumu agentury IDC je společnost HP lídrem na trhu stolních počítačových sestav v České republice.

Celkové množství počítačů dodané společností HP na český trh ve druhém kalendářním čtvrtletí tohoto roku dosáhlo hodnoty 16 020 kusů. Podíl HP na českém trhu stolních počítačů činil 20,5 % při meziročním růstu prodejů o 111,9 %. Výsledkem je náskok 23 % před firmou Dell na druhém místě (12 180 kusů, růst 40 %) a více než třikrát lepší výsledek oproti Fujitsu-Siemens na třetím místě (4 583 kusů, růst 22,6 %). Celkově trh stolních počítačů v České republice vzrostl o 17,6 %. „Tyto výsledky potvrzují dlouhodobý trend, kdy nadnárodní výrobci získávají další podíl na trhu na úkor výrobců lokálních“, řekl Miloslav Doubrava, ředitel divize Personal System Group společnosti HP.

Zdroj: Tisková zpráva

Společnost OKsystem otevřela nové vývojové centrum

V úterý 22. srpna otevřela softwarová společnost OKsystem nové vývojové centrum ve své brněnské pobočce. Podle slov ředitele společnosti Martina Procházky tak OKsystem významně rozšiřuje své aktivity v moravské metropoli. Ve zdejší pobočce otevřené začátkem roku 2005 doposud působilo pouze školicí středisko a regionální obchodní zastoupení.

Nyní zde v nově pronajatých prostorách vznikl samostatný vývojový tým, který se bude zabývat vývojem některých modulů OKbase. Tento modulární informační systém je určený k řízení lidských zdrojů. Vedoucím rozšířené brněnské pobočky se stal Martin Kosa.

Zdroj: Tisková zpráva

IBM vyhrála kontrakt na superpočítač pro jadernou laboratoř

Společnost IBM vyhrála výběrové řízení na výrobu superpočítače v národní laboratoři v Los Alamos v americkém státě New Mexico. Počítač bude složen z více než 32 tisíc procesorů a očekává se, že by mohl překonat dosavadní rychlostní a výkonnostní rekordy stávajících superpočítačů.

Polovina procesorů bude pocházet od AMD (použijí se procesory Opteron). Laboratoř, v níž bude počítač vznikat, se zabývá především jaderným výzkumem a výzkumem jaderných zbraní. Senátor Nového Mexika, Pete Domenici, prohlásil: „Společně s firmou IBM se Národní Laboratoř v Los Alamos pokusí dosáhnout jednoznačného cíle: vytvořit světový nejrychlejší superpočítač.“

Zdroj: News.com

Diskuze (32) Další článek: Samsung Syncmaster 971P: novinka s vydařeným podstavcem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,