» Poradna » Ostatní

Pro včelaře-problém s medem

 |   | 

Promiňte, že se na Vás obracím s dotazem ohledně medu. Kupuji každý rok med od jednoho včelaře, vždy na podzim, cca 40 sklenic. Po každé krystalizuje, ale asi tak za měsíc. Nyní jsem koupil med před 14 dny, dal jsem ho do sklepa, jako každý rok, není tam zima, cca 15 - 18 stupňů, jde tam tudy topení. Tento med začal krystalizovat již po týdnu a za 14 dnů byl zcela zkrystalizovaný. Někdo říká, že to je ze strany včelaře v podstatě podvod, že to není med z květin, ale z cukru, ten včelař mi řekl, že to je mladý jarní med, prý to je normální. Prosím, mohli by se k tomu vyjádřit včelaři? Mám to pro svoje tři děti a tři děti sestry, nerad bych kupoval nějaký šmejd. Omlouvám se za dotaz, který se netýká počítačů a děkuji Vám za případné odpovědi. Pány na poradně zdraví Jaroslav.

Mohlo by vás také zajímat

Odpovědi na otázku

 | 

Krystalizace medu a jeho rozehřátí – často se vyskytují otázky na pravost medu, obvykle v souvislosti s krystalizací. Proces krystalizace medu je běžný u všech medů s vyšším obsahem hroznového cukru – glukózy a je známkou kvality medu. Proto medy lipové, řepkové, z jeteliny, medovicové a smíšené po určité době krystalizují, zatímco jednodruhový med akátový s vyšším obsahem fruktózy a sacharózy krystalizuje až po 1 roku. Med, který nám již zkrystalizoval, ponoříme ve sklenici do teplé vodní lázně, jejíž teplota nesmí přesáhnout 45 °C.

Přirozenou vlastností většiny květových medů je krystalizace, která je způsobena určitým poměrem jednoduchých cukrů v medu a v žádném případě nesnižuje jakost medu (naopak je signálem, že med nebyl zahříván na příliš vysokou teplotu). Krystalizace může však být nepříjemná, pokud je med příliš tvrdý a špatně se "dobývá" ze sklenice. Při přironé krystalizaci se také často vydělí z medu tekutá vrstvička s vyšším obsahem vody, která může začít kvasit. Takový med nezbývá než opatrně ztekutit zahřátím, přičemž teplota by neměla přesáhnou 45 oC, při vyšší teplotě dochází ke zničení biologicky hodnotných látek v medu.

http://www.n-vcelari.sk/sal/VCELY56.html...
http://med.jirizavrel.eu/druhy-medu/...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

A co dělat, když už se to stane, a med začne kvasit..... mám teď doma 3 takové sklenice medu a nevím co s nimi, jestli je možné i takový med jíst (jestli není zdravotně závadný) nebo co s ním?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

Krystalizace medu je normální, to bych neřešil, beru med on naprosto důvěryhodného včelaře (strýc), co určitě nic nepajcuje a med krystalizuje taky. Když tak ho znovu rozpusť, když ti krystalky vadí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

Doporučil bych kupovat pastový med. Zatím mi nikdy nezkrystalizoval. Je to šlehaný med a dobře se roztírá.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

Když to není ono, med se má táhnout, kapat, lepit se na prsty... Ten pastovaný je sice dobrý, ale nemá tu poezii

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 | 

Pro zajímavost, víte, že med se nikdy nezkazí?

Nedávno vytáhly v Egyptě z nějaké hrobky nádobu s medem. Bylo zjištění že med (až na to že zkrystalizoval) je poživatelný a nezávadný...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

To dělá hlavně propolis - je to jeden z nejefektivnějších fungicidů a antiseptik, co známe. A přitom se moc neví, z čeho se skládá.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

Pánové děkuji Vám za Vaše názory, myslím, že jste mě uklidnili, zdraví Vás Jaroslav

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 | 

Propolis je naprosto genialni material, kterym se snad za chvili bude lecit i rakovina. Jednou jsem mel na chodidle docela neprijemnou bradavici a zkousel jsem na ni prakticky vsechno, co meli v lekarne - bez vysledku. Pak mi na to jeden vcelar dal trochu propolisu a stal se zazrak. Po !jednom pouziti! bradavice proste vypadla a uz se nevratila. Ty vcely serou neco genialniho.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

Priroda vseobecne je genialna, ta nasa "lekarska veda" nema ani paru, najhorsie je ze ani nevie ze nic nevie, objavili par antibiotik a par hormonov a hura ideme liecit Nedavno som videl dokument kde skumali preco krokodil ktory je vkuse v blate aj ked je poraneny tak sa rana nikdy nezapali. Zistili ze krv krokodila zabije aj take bekterie na ktore ludstvo dodnes po desatrociach skumania nevedelo vymyslet antibiotikum :) Od prirody sa este bude ludstvo dlllllho ucit... (alebo aj nie, zavisi od percenta blbcov v riadiacich poziciach a prip aj pri tlacitku "odpalit jadrovu hlavicu" :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

Med se dá použít jako lokální antiseptikum (pod obvaz) přímo do spatně se hojící rány například na chodidle.
I med se může "zkazit", ale není to až tak jednoduché nusí se hodně naředit a použít odolné kvasinky. I medovina má něco do sebe.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 | 

zajímavá diskuze. Díky

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

Ano mozem potvrdit, mali sme kedysi aj vlastne vcely a pravy med ktory nikto nejak nedodrbal nejakymi upravami krystalizuje (niektory skor niektory neskor zavisi od typu). Je to skor znamka kvality.
Rozpusti sa to v teplej vode (moze to trvat aj hodiny tak bud trpezlivy a nezohrievaj vodu na moc horucu ale len prihriat obcas trochu). Ked das flasu s medom do hrnca s vodou na varic tak daj na spodok nejake drievko nech sa spodok flase neohrieva priamo od hrnca ale len od vody (a najlepsie kontrolovat teplotu vody nemala by byt horuca, ako sa uz pisalo nemala by mat nad 45°). On sa sice nepokazi aj ked je teplota vyssia, ale zbytocne sa potom nicia uzitocne latky v nom keby sa zohrieval na vyssiu teplotu.

Ked si davas med do caju tak mozes pouzivat aj krystalizovany ani to nemusis rozpustat. Ja si davam niekedy mierne skrystalizovany med aj na chleba s maslom, sak aspon mi to z chleba nesteka Vyzivna hodnota medu sa tym neznizuje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 | 

Zdravím Vás pánové, a budu se vám snažit odpovědět z mé praxe = zkušennosti.
Kristalizace medu je běžná a čím dříve med kristalizuje tí m je jeho kvalita vyšší = nižší obsah vody.
Proto jakmile med stočím tak ho načepuji do 2l PET lahví a nejaká kristalizace mne nemůže rozhodit poněvadž jej kdykoliv ukrojím jako salám a je připraven pro použití.
Zaznělo zde že med se nekazí - ale - nekazí se pouze med tak zvaně vyzrálý a vyzrálý med při cukernatění nevytváří žádné tekuté části. Vyzrálost medu se pozná podle skládání se konce pramene při přelévání, a to tak, že se pri pokojové teplotě délka vlny složení se rovná konečné šířce pramene a při skládání jsou zřetelna aspň 3 patra skládání, u nejkvalitnějších medů to bývá i 5 pater. Toto je možnost jak ověřit doma kvalitu medu. Co se týká nahřívání medu tak to nedoporučiji poněvadž se jedná o tak zdlouhavou záležitost že málokdo se udrží na uzdě aby med nepřehřál a tím zničil jeho, pro zdraví člověka nedoceněné účinky.
Denně snídám půl litru černého čaje ve kterém je polévkových lžic medu a 1 celý citron výsledkem je že již 8 let nevím co je angína nebo chřipka, předtím jsem si to odstonal 2x ročně, na jaře a na podzim

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 | 

Tak to jsem taky nevěděl :) Rozhodně bych to mohl zkusit, med mám a nemoci taky... Tak budu med jíst a uvidíme nemoci

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

Pokud máš potíže s žaludkem, tak buď s medem opatrný, někdy se to může medem zhoršit, i když jde o velmi vzácné případy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

Kristalizace medu je běžná a čím dříve med kristalizuje tí m je jeho kvalita vyšší = nižší obsah vody.

- ano, presne to je ono. Presne toto vravi aj odbor zvany chemia. Cim menej vody a viac cukru(alebo soli) = zhorsena moznost tvorby roztoku a riesi to len zahrievanie. Sedliackym rozumom s da prist na to, ktory med je OK a ktory smejd.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

Dík za pěkný poučný počtení,mám 3 děcka a zrovna tohle se mi hodí.
Většina zdejších přispěvatelů by se měla poučit o zdejším způsobu příspěvků z hlediska konkrétnosti,bezelstnosti,slušnosti(bez povyšování se) a užitečnosti odpovědí.
Dík

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

Krystalizace medu je podmíněna složením- především poměrem nonosacharidů glukózy a fruktózy. Pokud je poměr blízký 1:1 snadněji krystalizují disacharidy. Pokud je poměr 1:9 snadněji krystalizují monosacharidy. Nejdéle vydrží tekoucí med, pokud je poměr podílu monosacharidů 2:3.
Pro zajímavost tzv. pampeliškový med-vařená náhražka má poměr monosacharidů téměř 1:1 a vytváří velké čiré krystaly. Je schopný ztvrdnout téměř na kámen.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

Včelařů si vážím.

Je to velmi riskantní činnost:

znám včelaře, který si na cestu k úlům oblékl speciální včelařskou kuklu, na ruce si dal speciální včelařské rukavice, přes sebe hodil velkou drátěnou včelařskou deku a přesto skončil v nemocnici.

Cestou k úlům ho pokousal pes...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 | 

Zkuste med pastovaný. Na pohled nic moc - vypadá jako už zkrystalizovaný - ale neteče a přitom se dá dobře roztírat.
V tomto stavu navíc vydrží velmi dlouho - nemění konzistenci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Související témata: Děti, Med, Včelař, Topení, Zima, Podzim