» Poradna » Ostatní

Ovčí maso

 |   | 

Omlouvám za off topic
Jak vám chutná maso z ovce? Známí často jsou rozpačití a říkají že by to nejedli.
My jsme minulý týden porazili ovci a bylo to výtečné.

Mohlo by vás také zajímat

Odpovědi na otázku

 |   | 

Já ho měl a není špatný. Je pravda, že mi chutná víc kuřecí, ale je to příjemná změna.
Hodně zaleží na tom jak se připravý, ale to platí pro všechny masa.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

Teplý řízky byly vynikající, ale studený mi připadaly trochu lojovatý.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   |  Microsoft Windows 10 Chrome 72.0.3626.109

Skopové se jí vždy teplé a když se servíruje nahřívají se pod něj i talíře. To právě proto aby nemělo tu lojovatou příchuť, což je vlastnost loje za studena - maže se v ústech. Nemusí se zrovna smažit a nebo péct. Výborné je dušené, vařené a není nad klasický beraní guláš. Z vnitřností se také dělával speciální guláš zvaný "pajšl". V současné době se chovají plemena ovcí na maso, která mají málo loje a pokud se maso dobře odblaní a lůj odstraní, ani nepoznáte že jíte skopové.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

Maso ok, z ovce mam i cepici a nejake kozesiny (nebo jak se tomu rika)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

tak skopové maso je výborné, jediná chyba je, že se nedá sehnat. kdysi jsem dělávala naložené s česnekem, cibulí a majoránkou - pečené a pak ještě pilaf. klobásky taky nemají chybu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

Musíte sehnat ovci a porazit ji

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

U našeho řezníka stačí říci. Do 14 dnů nejpozději dodá, jak skopové, tak jehněčí. A skopová pečeně na česneku? I náš kocourek si dá a ten je pěkně zmlsaný.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

Tady u nás jsou stráně plný ovcí.Faktem je,že skopové sádlo moc lidem nevoní a to je ta chyba co kazí chuť masa.Takže hledat rady u zkušených nakladačů masa a možná.....
naložený jehnečí --hmhmhm super.Já to neumím.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

Tady je porážka veřejná. Dívají se na to malé děti

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

Na tom není nic špatného pokud je někdo kdo jim to vysvětlí.Když dřív umlátili mamuta tak měli parchanti radost,že maj co žrát a ještě zbyla kůže na potah a čepice.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

Jim to nikdo nevysvětluje bohužel. Já jsem docela proti tomu aby se dívali. I když to jsou docela relativně velké děcka - 8 let

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

Pokud jsou ty děti normální tak to pochopí během tejdne.To je základ žití žrádlo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

Snad jo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

To funguje několik tisíc let před náma a bude fungovat několik tisíc let po nás.Sežer nebo budeš sežrán.Koloběh života.Pokud se do tohoto začne někdo hrabat je s námi ámen.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

Je to ale pěkná fuška, zpracovat tolik masa

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

Nesmíš být tak cimprlich. Zabíjačka byla na veknkově vždycky společenská záležitost, a jestli jde o prase, nebo o ovci v tom není zase až tak velký rozdíl, hlavně, že je co jíst.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
 | 

taktak....klukovi je 9 a už se učí jak dát "za uši" králíkovi

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   |  Microsoft Windows 10 Chrome 72.0.3626.109

Správně, až budeme mít Euro a budou se nám tady usazovat vyznavači islámu a islám bude hlavním náboženstvím, bude dívání se dětí na krvavé porážky zvířátek podřezáváním bez předchozího omráčení nejen povinné, ba navíc chlapečkové se v rámci oslav svátků Ashura budou v té krvi cáchrat a válet aby se jí nabažili a co víc, budou se muset i dívat na to jak se podřezávají lidi a sekají se jim hlavy, což jsou tresty podle práva Šaríja. Takže dnešní porážky berte jako přípravu dítěte na blízkou budoucnost.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 | 

Proti skopovému nic nemám

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

Skopovemu se vyhybam jak cert krizi. V zivote jsem je jedl nekolikrat, ale jen jednou jedinkrat bylo vyborne pripraveno. Podminkou je s masem si skutecne pohrat, odstranit tuk a slachy (co jde), pak je dobre nalozit a ve finale spravne tepelne zpracovat. Malokdo je schopen tohle vsechno splnit a proto ma skopove docela spatnou povest. U nas se dava do klobasek s veprovym masem - pak je vyborne.

Mimochodem, nejhosi zazitek jsem mel v byvale Jugoslavii, kde jsme si s klukama objednali skopove z pecici se cele ovce. Ta ovce jeste mrkala, ale kuchar suverenne odkrajel kousky krvaveho masa a serviroval nam je k jidlu. Ja jsem nastesti nemel dost odvahy to ochutnat, ale dalsi dva to zkusili, kazde sousto posypali peprem, soli, horcici a pak je jeste pro jistotu zakourili cigaretou. Kazdy snedl asi 3-4 kousky a zacalo je natahovat...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

Když je kuchař idiot, nebo sabotér, dokáže připálit i vodu na čaj.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 | 

Ještě lepší je jehněčí a to pečené na rožni. Minulý rok jsem ho jedl v Chorvatsku a je vynikající ,ještě ted se mi zbíhají sliny.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
 | 

Mně u skopového vadí, že skopový lůj tuhne už když to na talíři trochu zchladne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

ovci meso je vynikajuce.len ho treba spravne prespikovat korenim a cesnakom.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

skopove je super, nutno ho jist teple

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 | 

Souhlasím - mám teď plnej mrazák berana

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 | 

Názorů na tu velké množství, s mnohými se ztotožňuji, ale přesto se taktéž vyjádřím.
Skopové nebo raději jehněčí, je jedno z nejchutnějších mas vůbec s velmi osobitou chutí i vůni (dle chutí naší rodiny ).
Problém je v tom, že poptávka po něm je dosti nízká, lidem většinou nechutná, a protože málokdo ho umí připravit, je mezi lidmi hodně špatných předsudků o tomto mase . Já osobně sice vařit neumím, ale můj otec ho umí připravit úžasně, dokonce i mnoho našich známých a přátel, do té doby zápřísáhlých odpůrců, změnilo názor k lepšímu...Takže, když se sejdeme všichni pohromadě a při té příležitosti nám otec mj. uvaří z jehněčího, je to víc jak vítaná změna.
Takže vždy jen o přípravě.
Jehněčí pečeně na česneku, bramborový knedlík a špenát (který v jiných případech moc nemusím),
žebírka ve smetanové omáčce s majoránkou a kořením, šašlik nebo jiné kavkazské recepty (grůzínské čachochbili), jehněčí kotletky s háškem atd...
Nemůžu zapomenout na domácí klobásky, kdy skopové dodá zcela vyjímečnou chut´.
To jsou prostě senzační jídla.
Můžu jen doporučit .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 | 

Tos ani nemel říkat, ted jsem dostal hlad

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

ja milujem jahnacie, je to delikatesa, ked ju vedia dobre pripravit. poznam ale ludi, ktorym smrdi baranina, napr. barani gulas nemozu ani citit. no je fakt ze baranina je citit viac nosom, ako jahnacina, ktorej davam tiez prednost.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 | 

Specificka chut. Casto se dava napr. mix veproveho a skopoveho do klobasek. Chutove vynikajici.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
 | 

a klobásky s příměsí masa z nutrií jsou taky supemňamka

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

Averze vůči skopovému masu vznikla v době, kdy na trhu bylo skopúové maso merinových ovcí. Dnešní chovy se zaměřují na masná plemena, jejichž jehněčí maso připomíná spíš telecí a ani skopové nemá onu pověstnou lojovitou chuť. Pokud dělám guláš, tak jedině skopový a naši přátelé se po něm mohou "utlouct". Při nákupu skopového se proto sněžte zjistit z jekého plemene maso je. Ideální maso je především z plemen charolais, oxford down, suffolk, a texel nebo jejich kříženců.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Související témata: Maso, Minulý týden, Ovce, Topic