» Poradna » Hardware

Off topic: Vyznáte se někdo v chemii?

 |   | 

Nejste někdo "kovaný" v chemii? My jsme se ve škole učili, že ph se měří od 0 do 14, přičemž 0-7 jsou kyseniny a 7-14 jsou zásady.Mýdlo je podle mě zásada, tak jak může mít ph 5,5? Nebo už jsem to zapomněl?

Mohlo by vás také zajímat

Odpovědi na otázku

 |   | 

Proc by nemohlo  ? Jde o to,  co myslis tim "mydlo" .. 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

Ono to asi bude tim, ze vselijaky ty tekuty "mejdla" nemaji s klasickym mejdlem nic spolecnyho.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

Pokial viem, tak mydlo ma slabo kysle pH (okolo 7-7,5). pH 5,5 je marketingovy tah, lebo pokozka nie je neutralna ale slabo kysla (tych 5,5), cize vyrabaju mydla, ktore maju podobne pH (nejako im ho znizia).Tak som to pochopil ja.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

Sem chemik Michal to napsal spravne - je to marketingovy tah, pokozka neni neutralni. Samozrejme, ze mydlo je bazicke.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

Jenom doplnim... kubik ma taky pravdu, neni mejdlo jako mejdlo... U tekutych mydel proste nemusi platit ze bude bazicke. Ja ted schvalne zmeril pH mejdlu kerym si meju ruce 1000x denne a je mirne kysele (pH6).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

Mydlo je sol silnej zasady a slabych kyselin. Normalne cerstvo uvarene mydlo je slabo alkalicke. pH 5,5 sa dosahuje pridavkom mastnych kyselin, z ktorych vacsina ma pKa hodnotu okolo 5 a su len slabo rozpustne. Takze ziadna zahada - ide o marketingovy tah a dosahuje sa nie neutralizaciou ale nadbytkom volnych mastnych kyselin, ktore nepresli 100 % na mydlo. Zvlacnujuci efekt (emulgatory) v mydle su mono a diacylglaceroly, t.j. nedostatocna hydlolyza triacylglycerolov na soli. Tiez sa do mydla pridavaju ako obrovska novinka :) V mydle starych materi boli a bolo aj nizsie pH - ak rekacia nedobehla do konca, to sa zabezpecilo tak, ze sa pridaval tuk, pokial ho rekcna zmes brala (za staleho varu). Takze modrerny marketing vytiahol nedokonalu technologiu dvesto rokov staru. Este moja maminka doma mydlo varila. pH ju nezaujimalo, zajimalo ju, aby mydlo nebolo prilis alkalicke, preto sa pridaval olej (loj), kym ho luh (reakcna zmes) bral. Ked uz nebral, bolo mydlo hotove, nechalo sa vytuhnut a par tyzdnov odlezat (dobehla rekcia aj na zvlacnujuce emulgatory, lebo tuku bolo viac nez kapacita neutralizacie luhu).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

vetsinou jsou to kecy a mydlo ma ph nad sedm,ale prave dnes jsem u Dove zjistila ph 5 a je to zvlastni,ja tomu nerozumim

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Související témata: Topic, Zásada, Mýdlo