Vážení, nějaký ten pátek se zabývám úpravnou vody a tak mohu říci, že jsem nasbíral nějaké zkušenosti. Vodní kámen vzniká jako vápenatá sazenina, která je obsažena ve vodě. Především je třeba, před jakoukoli předúpravou (investicí do předúpravy) vody znát, na co tu vodu potřebuji a především její chemický rozbor, tedy v našem případě aspoň její tvrdost. Ta určuje kolik toho vápenatého v ní je. To že někomu nějaký ten reklamní trik, nebo chemie, či řešení funguje, neznamená, že bude fungovat druhému. Pokud se jedná o zmíněnou chemii hydroxid sodný (krtek) je výborná věc, ale pouze na čištění odpadů, protože jako silná zásada rozpouští organické látky (vlasy, jídlo). Vhodné je jej rozpustit ve vodě a nalít tak na hodinu do odpadu a pak pročistit při tekoucí vodě gumovým zvonem (bacha na oči). Co se týče kyseliny citrónové je velmi vhodná na čištění třeba rychlovarných konvic od nánosu železa rozpuštěného a později usazeného v konvici (říká se tomu též náletový rez). Vlastní změkčování vody provedete pouze změkčovacími filtry vsazenými před technologii, které obsahuji pryskyřici, která je schopna zachytit na sebe zmíněné vápenaté soli. Tuto pryskyřici však musíte po čase regenerovat solankou vytvořenou z čisté solivarské soli rozpuštěné ve vodě, která pryskyřici očistí a vrátí jí zpět její schopnost. Použitá solanka se odvede do kanalizace. Tedy názor některých prodejců, že sůl změkčuje vodu je holý nesmysl !!! Viz. myčky na nádobí. Sůl se tam používá právě k regeneraci patrony na změkčování... Z tohoto plyne, že právě čistá solivarsá sůl dokáže vápenaté usazeniny odstraňovat. Ošidit se tento proces dá třeba pro kotelny dávkováním polyfosfátů do vody, čímž nezměkčíte vodu, ale pouze zabráníte usazování vodního kamene na stěny topných těles.... Něco podobného lze použít i při praní, dají se koupit i filtry před pračku, které toto právě dělají, je třeba je čas os času doplnit, nebo přidáním podobné chemie třeba do pracího prášku. Co se týče vody k pití, zde je nutné mít vodu… již z vlastního zdroje s vhodnou tvrdostí, protože jinak není moc pro člověka zdravá. Předúprava sice existuje, ale je to krapet dražší zařízení (úpravny v pivovarech, úpravny ve zdravotnictví - umělá ledvina ..lékárny) Zmínovaný filter s aktivním uhlím je výborná věc, ale pouze na doúpravu městské chlórované vody (tedy ti co mají studny těm nepomůže) Aktivní uhlí totiž do sebe nacucne těžké kovy a odstraní chlór . tyto filtry mají svoji životnost. Je třeba je používat pouze na vodu k pití, aby co nejméně docházelo k opotřebovávání uhlí, avšak je třeba vyměnit vložku nejméně 1x ročne spíše z hygienických důvodů, protože odchlórováním vody napomůžete tvorbě různých vodních plepsů ve filteru - třeba legionely. Nechtěl jsem zde psát tento román, ale chtěl jsem ukázat, že není tak jednoduché tuto problematiku vyřešit nějakým zaručeně jedním dobře v reklamě použitým sloganem. BONUS: pokud potřebujete vyčistit usazený močový kámen na dně hajzlíku, vykašlete se na chemii tak zaručekou a perfektní a nalejte tam tak 1/2 litru kyseliny chlórovodíkové, rychle mísu tzadělejte novinami a přimáčkněte prkénkem, nedá se ten smrad dýchat. Po hodině a více několikrát spláchněte a čistěte mechanicky štětkou ... bacha na oči ! proces lze ještě zopakovat ... Ukázat celý příspěvek