» Poradna » Ostatní

Ekonomická krize nutí lidi zase začít zavařovat

 | 

Tak to je mazec Moje důvěra v tento národ nikdy nebyla nějak masivní, nicméně jestli už někdo podlehne mediální masáži stran uměle vygenerované hospodářské krize a začne doma zavařovat cokoli aby vytvořil zásoby, protože zase někde četl že by to bylo dobré, aniž by si spočítal že ho to vyjde 5x dráž než plechovka jahod v Lídlu, tak k tomu už není snad ani co dodat

Mohlo by vás také zajímat

Odpovědi na otázku

 | 

Možná dražší, ale kvalitou nesrovnatelný.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 | 

O tom nepochybuji, ale v článku a konečně i v titulku nebyla o kvalitě řeč, řeč byla o penězích, v tom je právě ten vtip

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 | 

Som myslel,ze zavaranie je socialisticky prezitok, si ludia pozavarali ovocie na zimu,ked v obchodoch vtedy nic cerstve

sa kupit nedalo. Dnes kupis ,co len chces. Nastastie.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 | 

Ono vtip je v tom ze ja tam ziadny odkaz na clanok nevidim. Nieco vymysliet a napisat moze hocikto.

LucaBrazza. Socialisticky prezitok to nieje a zavara sa stale a stale sa aj bude. Jednoducho ludia si dopestuju a aj zavaria. Je to vlastne ako hobby.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 | 

Booože .... samozřejmě že lidi zavařují, protože je to baví, myslí si že je to zdravější a já nevím co ještě, ale rozhodně to není proto aby ušetřili ne, protože na tom prostě neušetříš, právě naopak
Tady máš ten odkaz ... http://www.novinky.cz/koktejl/173974-ekonomicka... ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 | 

Ako hobby to beriem. Pri hobby peniaze nerozhoduju. Ide o dobry pocit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 | 

No, to je přesně ono, on si tu konzervu nekoupí v Lídlu za 20 korun, ale doma si ji za 40 zavaří, má dobrý pocit a pak večer u TV nadává na ekonomickou krizi .... geniálně jsi vystihl typického maloměstského čecháčka

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

V Lídlu bych nekoupil ani tu špínu na podlaze! A navíc, to čecháčství je projev zdravého rozumu. Kdoví co v té plechovce kupuji, např čínské jahody(?) nadopované kdoví čím...

Odkazovat a hlavně argumentovat článkem z podivné rubriky a la Blesk je projevem blbosti.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 | 

Projevem blbosti je primárně nechápat skutečnost, že cokoli zavařovat je prostě ta nejdražší možná alternativa. Za druhé Lídl jsem uvedl protože mě napadl jako první, mohl jsem uvést kterýkoli jiný turbomarket a za třetí, pokud nechápeš vtip, respektive až na Tebe to všichni myslím pochopili, že je to prostě nedělní pr*del, tak vůbec nereaguj, prtože z Tebe v tomto případě může vylézt jedině kravina

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

Já zase nemám rád havlovské pseudohumanistické kecičky o české malosti, závisti, atd., jako by to měla být vlastnost pouze tohoto národa a u jiných se to vůbec nevyskytovalo!

Pokud vezmu stejně kvalitní vstupní suroviny, pak malovýroba bude vždy dražší než průmyslová. Je ovšem otázkou, zda jsou vstupní suroviny odpovídající kvality a technologický postup taktéž.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 | 

Jako, mi je fakt jedno co máš nebo nemáš rád. A mimochodem o české malosti a předposranosti mluvili lidé, co věděli jak se na lopatě sedí už 100 let před havlem A ano Mlho, o tom zde už dobrou půlhodinu hovoříme, je skutečně pravda že "Pokud vezmu stejně kvalitní vstupní suroviny, pak malovýroba bude vždy dražší než průmyslová." a v tom právě spočívá absurdita oho čláánku

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

Klidně se odstěhujte do nějaké země EU, či jiné, vzdejte se státního občanství a zbavte se okovů toho našeho nehodného národa!

Ještě starší je:
Nikde nelétají pečení holubi do huby!
Všude je chleba o dvou kůrkách!

Je s podivem, že navzdory oné české malosti (taktéž jsem odpůrcem "jedinečné" Kapky nazelenalého hlenu) a předposranosti ještě existujeme jako národ. Že by díky předposranosti u Lechu, Domažlic, Hradce Králové, a spoustě dalších bojišť nejen na evropském kontinentu!

Račte si uvědomit, že to mohou číst nejen potomci předposranců, co přinejmenším skončili nejen v německých vězeních! A nebyly to fešácké ubytovny jako měl žvanil Havel!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 | 

Já vůbec nechápu co má společného Havel ( který je mi mimochodem taky ukradený, jako všichni čeští kašpaři, kterým jsme zvykli říkat "politické špišky) s faktem, že to že lidi zavařují není důkazem že lidé trpí ekonomickou krizí, ale právě naopak, že si tohle předražené hobby mohou dovolit, ale když v tom vidíte nějaké souvislosti, prosím

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

Zavařování z domácích surovin je sice dražší, ale o co se ti prodraží zavařování, to zas ušetříš na léčbě následků po konzumaci těch svinstev, co se v Lidlu a spol. prodává.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 | 

No, Ty už jsi toho musel spořádat fest, těch Lídlových konzerv Si nejdřív přečti o co vlastně jde a pak začni s hypochondrickými výlevy ....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

Opět jsi jasně prokázal, že jsi vůl. Každou chvíli se někde objeví hláška, že Potravinářská inspekce našla konzervy, uvolňující olovo, nebo kadmium, že obsah je kontaminován antibiotiky, nebo pesticidy a o tom, jak postupují velkovýrobci k tomu, aby dosáhli co nejvyšších výnosů, už se ví také dost. Ale v tvém případě bude jedině dobré, když se těmi hnusy budeš pilně přecpávat, aspoň se tě dřív zbavíme.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

Zavařování je ještě předsocialistická záležitost.

Babičky a prababičky byly tak šikovné hospodyně, že cokoliv rostlo v okruhu 20 km, dokázaly zavařit, naložit, prostě spracovat a mít použitelné i v zimě.

Pochopitelně nám to vždycky nepatřilo...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 | 

Ale anooo, to se samozřejmě ví, já narážel na to že v článku se tvrdí že je to důsledek ekonomické krize, že se na tom jako ušetří ... za dob našich babiček to byla nutnost, ne hobby

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

Díky za vzpomínku na Laďu. Těžko uvěřit, že už 21 let není.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

-nevím tom že Ekonomická krize nutí lidi zase začít zavařovat , začít prostě se zemědělstvím vůbecatd...

-aniž by si spočítal že ho to vyjde 5x dráž než plechovka jahod v Lídlu... ....ikdyby a co? Pokud budete dělat nekvalitní potraviny v takovém nožsví budete samo levné

-soubor několika negativních jevů které se nezívají krize reálně existuje.... ...jasně bylo to tu delší dobu, ale teprve teď se to projevil víc a najednou. Člověk má totiž tendenci před ledačím zavírat oči a bagatelizovat. To, že soubor několika negativních jevů nazval krize, je procitnutí do reality.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

Že ty máš v žebříčku hodnot peníze na prvním místě, je tvoje věc. Ekonomická krize mě nezajímá a když mi na zahradě vyroste ovoce a nestačí se to sníst, mám to podle tebe vyhodit? U nás se zavařovalo, zavařuje a bude zavařovat, dokud bude co (tedy dokud to na zahradě poroste). No a když to vezmu z ekonomického hlediska, 1kg cukru - ve slevě za 20 Kč na 10 sklenic, max. 10 Kč za elektriku a vodu. Za 3 koruny mám sklenici zavařenou. Když pojedu do Lídlu, mám to 25 km jednu cestu + konzerva, to je velice ekononmický, že?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 | 

Další takový To nejsou moje žebříčky hodnot, pochop to, to je prostě objektivně napsaný článek, někým, kdo je tak blbej, že bude tvrdit, že díky tomu že lidi nemají prachy na to aby si koupili věc v obchodě, tak si ji za 5x větší cenu vyrobí doma. A ohledně Těch nákladů .... jak dlouho Ti tak trvá (klidně můžeš uvést čistý čas) nákup, eventuelně sběr surovin, příprava, čištění a zavařování samotné, těch deseti sklenic za 3 koruny ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

Článek jsem žádný nečetl, reaguju na tvůj příspěvek. Ovoce sbírají děti (vnuci a vnučky) za to, že si mohou natrhat do pusy, co se do nich vejde. Příprava na zavaření zabere manželce tak třičtvrtě hodiny. Jsme důchodci, čas nás netrápí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 | 

Jo táák, tak Tím se to vysvětluje .... ono v podstatě dneska si tyhle drahé srandy můžou dovolit jedině důchodci ( bez urážky a ironie ) a já jim to z celého srdce přeji, mají na to čas i nárok.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 | 

.... a ten článek si přečti, abys byl v obraze o co ve vlákně vlastně jde

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

a kde si prisiel na tie niekolkonasobne ceny domaceho zavarania, never zas vsetkemu masirovaniu mozgovne, co si tak spominam tak na zavaranie sa zakurilo v pivnici v sporaku drevom co sa nazbieralo za rok v zahrade a na dvore, kopor zo zahrady, karfiol zo zahrady, cernice, marhule, hrusky, hrozno, nektarinky, egrese, slivky, mlada kukurica, atd atd atd zo zahrady, cerstve vonave, chutne, tie sracky z teska maju farbu len pod uv lampou, chut ziadnu, vonu ziadnu, a chemicky rozbor by ma tiez dost zaujimal,,, a porovnaj ceny v zime ked sa zavaraniny otvaraju a nie teraz ked je vsetkeho prebytok ,,,,

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 | 

No, tohle vysvětluj lidem co bydlí třeba na Jižním Městě nebo v Dubině ... Ti mají na balkoně 1 x 1 běžně hektar karfiolu .... žiješ v 21 století to si uvědom, a jestli ty krásné voňavé dary zahrady potřebuješ znehodnocovat zavařováním .... Tvůj problém, já vím že v Tescu to mám čerstvé kdykoli si vzpomenu, zavařeniny mě nezajímají a těch 5 sklenek okurek co za rok spořádám, si fakt koupím ... a Ty zase nevěř masáži že všechno ze supermarketu je šmejd, to je taky pěkná blbost

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

Obávám se, že všichni odpůrci domácího zavařování zapomínají na to (vědí-li to vůbec), že to, co kupují v super a hypermarketech, jsou dotované výpěstky většinou ze starých zemí EU. Tak štědře dotované, jak se o tom našim sedlákům nemůže ani snít. Nepočítám mnohdy mizernou dotovanou nekvalitu proti domácímu výpěstku a výrobku.

Zajímavé, že nikoho ani nenapadne hanit domácí pálení slivovice či výrobu vína, když si obojí mohu koupit ve stejném obchodě. V tomto případě zjevně ekonomická krize je trvalá...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 | 

Já nejsem odpůrcem domácího zavařování, jsem odpůrcem blábolu že lidi začali opět zavařovat kvůli finanční krizi, to zaprvé a zadruhé, vínu vůbec nerozumím, pro mě je to jedna kyselá voda, nevyznám se v tom a ani mi to nijak zvlášť nechutná, ale co se slivovice týká, tak takovou, jako je ta domácí, prostě nekoupíš, proto nikdo nehaní její domácí výrobu, tam se to úsilí a ta cena jaxi, narozdíl od borůvkové marmelády zůročí

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

Jak už někdo tady poznamenal, nevím kde článek hledat, takže číst nemohu. No a takovým důchodcem, jako já bys určitě být nechtěl. Po 42 a půl odpracovaných letech mi dali 6014 korun, bereš to?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 | 

Mno, když si najedeš v tomto vlákně o něco výše ( zavařovat línej nejsi ale otočit kolcem na myši ano?) tak tam je odkaz ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

Jo, už jsem si všimnul, ale z článku opravdu nejsem moudrej.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 | 

No, jsou i takoví, bohužel, já nikoho takového kdo má 6000 důchodu neznám, třeba moje babička (84) má asi o 2000 méně než já mám plat a to nemůžu říct že bych si žil špatně .... ale zato znám spoustu lidí co jim je 30, mají rodinu, 2 děti a ODSácký buržoust jim dává 50 korun na hodinu ... a to mi přijde jako daleko větší tragédie ... ale to jen tak na okraj.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

...a i já si rejpnu na "dědka".
A ten cukr kupuješ kde? No, kde asi - v Lídlu.
A pro něj samosebou chodíš pěšky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

Lídla tady v okolí opravdu nemáme, ale Penny market jo a ten je jenom 5 km daleko. A klidně rejpej dál.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

Z tebe nikdy nic objektivního nevypadne, protože nevíš, co to objektivita je! Napsal jsi kravinu a teď ji zuby nehty obhajuješ. A pokud jde o čas? Je čas na práci, je čas na koníčky a je čas na odpočinek, ale to je pro tebe nejspíš španělská vesnice. A když mi máma na zahrádce udělá s ovoce, které ji o víkendu pomohu sklidit, třeba marmeládu, proč bych si ji chodil někam kupovat? Někdo jiný si zase ze svých jablek vypálí calvados, ale podle tebe je to špatně, protože tím, že si ho někde nekoupí, poškozuje ekonomiku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 | 

No nevím. Žádnou mediální masáž nepotřebuju - vždycky jsme zavařovali a budeme i dál.

Okurky (chemicky neošetřované) mi rostou v humně za barákem, po otrhání jsou za několik hodin ve sklinkách. Cibule, česnek, feferonka, kopr (přísady) - také z domácích zdrojů. Raději ani nechtějte vědět, co je v okurkách z obchodu, či jak dlouho jim to trvalo, než se z pole do sklinek dostaly

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 | 

To samé co pro týpka nahoře ... vysvětluj to lidem na sídlištích .... když máš za barákem plantáž, to se to pak zavařuje, ale já bych řekl že v tom článku jde tak nějak obecně o všechny lidi, ne to tu hrstku co se jim zavařování ještě pořád jednak rentuje, druhak na to mají čas a za třetí je to baví ..... A co se chemie v potravinách týká, tak to buď vklidu, ta je dneska i v kojenecké vodě Takže jedna jedovatá okurka mě nezabije

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 | 

"Měšťáci" podle mě už zavařovat nezačnou, tahle doba, kdy se nám u baráku (a vlastně všem v okolí) neustále střídali kupci pro okurky, meruňky, broskve, papriku, rajčata... to je dávno pryč. Dnes to "my vesničani" už děláme většinou jen pro sebe, pro potřebu své rodiny. Na kšeft se tohle dělat nedá...

Za komančů jsme prodávali kilo okurek (jak leží, různé velikosti) za 10Kč. Dnes nevěřím, že bych je prodal za 15... ceny, mzdy mezutím stouply 7násobně, postřiky tak 50násobně. Meruňky: stejná prodejní cena dnes a před 20 lety.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 | 

A o to právě jde, nezačnou .... takže to není o krizi, ale o přístupu ... a co mě se týká já radši čersvou než zavařenou, takže já taky určitě nezačnu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 | 

Tak som si dal tu namahu a precital clanok.
Citujem
""Zavařování v posledních deseti letech téměř vymřelo. Ale loni a zvláště letos je opět prodej potřeb na zavařování na vzestupu,“ přiznal jeden z obchodníků. Domácí zavařeniny jsou nejen chutnější, ale ve srovnání s maloobchodní cenou také mnohem levnější.

Zvláště výhodná je výroba džemů a marmelád, jejichž cena v ochodech je mnohonásobně vyšší než náklady na pořízení vlastní zavařeniny. "

Co sa tyka zavarania na sidliskach, tak to pochybujem. Ty prave v zime idu k znamim na vidiek a rabuju co sa da. U nas im vravime "kabelari". (kabela=taska)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 | 

Ještě dodatek.

Finančně (=fyzicky vydané peníze za suroviny a energie) nás zavařování vyjde mnohonásobně levněji než nákup v obchodě. Nezapočítávám práci (hlavně na poli) - jenže to máme s manželkou jako takový relax od sezení u počítačů (od 1991 nechodíme do práce a podnikáme z domova). Místo placeného fitcentra.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 | 

o je taky jasné, děláte to protože Vás to baví, ne proto že by na Vás dolehla krize .... kdybys chodil do práce a ještě měl makat na poli a pak se s tím babrat po večerech doma, tak si lehce spočítáš že za peníze které bys vydělal za tu dobu, cos nazavařoval 20 sklenic okuret i s investovaným časem, si jich m,ůžeš koupit cisternu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

...no já nevím - protože mám mlsnou držku, tak tvrdím jedno:
Okusil jsem něurekom domácích okurek, a žádné nesahaly Znojemským, ani po kotníky.
Něco jiného je třeba kyselé zelí - domácí /jak u koho/, lepší než kupované.
"Mámtěrády" a "Jamy"- zase jak kde - to šacuju tak 50 na 50.
Ovšem co nikdo z výrobců nesvede, jsou domácí rychlokvašky.
A dodnes s nostalgií vzpomínám, když jsem vletěl do tehdejší ZELENINY, bába vzala dřevěný kleště, zalovila v sudu, a vytáhla okurkovýho "máčáka" - už tenkrát jsem slintal, jenom z tý vůně, která se z toho sudu linula.
A venku na chodníku? - to už byla pode mnou ze slin louže.
Tak že z dnešních domácích produktů, uznávám jenom to zelí /jak u koho/, klobásky, uzené, vínko /z vinohradu/, a na úplně prvním místě, je slivovice, a když bůh dá, tak i hruškovice.
A plně souhlasím s názorem, že ta práce doma se dnes z 90%, nevyplatí.
Ale proti gustu, žádný dišputát.
Jinými slovy - neodsuzuji někoho, kdo si tu práci doma dá, a pak mu to chutná.
Holt jak říkal pan Werich - každej sme ňákej.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 | 

Tááák, a vo tom to je .... mmch já mám z téhle domácí zeleniny nejradši utopence

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

Kurňa - na ty jsem úúúplně zapoměl. Díky za kopanec.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 | 

.... ty měli nejlepší v hospodě, to ještě v těch cvekách bývalo ale maso a ne jako dnes soja, mouka, Éééčka a trošku masa pro vůni ..... jak kolem toho lítaly ty mušky, tak to bylo hotové

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

...a zase jsi mě nakop - díky.
To já jsem po vyučení chodíval s partou do hospody, kde si utopence dělal sám vedoucí - tedy jeho paní.
A ta do nich přidávalal ještě papričky, zelí a HOUBY.
Kurňa Justine, teď jsem si kvůli tobě zase poslital monitor, a klávesnici.
Jak Pavlovovův pes.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 | 

Pivního sejra ... co ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 | 

Odbocim od zavarania,ale s tymi utopencami ste mi narobili chute...Nedaleko mna otvorili Cesku hospodu,maju fajn

pochutky,pivne syry,hermeliny a utopencov. Vecer vyrazim.

Aspon nebudem doma,ked sa tu bude zavarat. Srandicky...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 | 

Boduješ ... a pokud narazíš na Slezský řízek, tak ten si dej taky ... 2 x

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

Krize nastane, až nebude co zavařit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 | 

Jsem téhož názoru .....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

Nevypadá to...

A zatáhnout sem bulvární článek, překroutit ho a udělat z toho téměř meziplanetární katastrofu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 | 

Tak jediný kdo nafoukne i tu největší prkotinu, řeší prkotiny, nemá smysl pro humor ani realitu jsi tady samozřejmě hlavně Ty Kašli na to, když Tě to nebaví, tak si na rozumování najdi nějaké vhodnější téma a tohle vynech prostě, neřeš, nestresuj a hlavně keep smile

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

"keep smile"? AHA!

Bulvární nesmysl jste sem zatáhl vy, stejně jako havlovské žvásty o jakýchsi negativních vlastnostech Čechů i koneckonců i Moravanů, což mi moc humorné tedy nepřipadá!
Pokud se vám tu nelíbí, pak se odstěhujte do nějaké anglosaské enklávy, vzdejte se státního občanství a vezměte s sebou i s. Štětinu...

Zavařovalo se, zavařuje se a bude se zavařovat, ať se na hlavu budete stavět!

Jen bych rád věděl, kdy v zimě, obvyklé v tomto klimatickém pásmu, vezmete čerstvou zeleninu a ovoce.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 | 

Jistě a ve své moudrosti jistě uznáte, že naprosto nezávisle na finanční krizi, že ano

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 | 

Zatim jsme v klidu. Kdo ma praci, zadnou krizi nepocituje. Bude hur, ale behem 5-10 let bychom se meli zvetit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

to víš, nesmí se to hnát do extrému. Třeba už dávno neděláme domácí okurky, protože kupované jsou levnější a mě snad i mnohdy víc chutnaj, stejně jako třeba někteří magoři za totáče dělali domácí kečup - to je taky blbost a nikdy to nebylo ono.

Na druhou stranu třeba kupované marmelády prostě nejsou ono - je to příšerně sladké - až 50% cukru i víc a chuť ovoce je tím hrozně potlačená. Neberu teda v potaz ty hodně drahé a bio džemy - to už je cenově jinde. Třeba taková babičina linecká kolečka s domácí rybízovou marmeládou (ne sladkou, ale krásně nakyslou) to se prostě s kupovanou udělat nedá.

Stejně jako takový domácí višňový kompot - to je taky něco. Nebo - kupujte strouhaná jablka na štrůdl (jestli se to vůbec prodává).

Jinak uznávám, že naprosto nemá smysl zavařovat věci typu hrášek, kukuřice, jahody (když už tak leda mrazit ale nejlépe sežrat čerstvé), okurky, zelí. To už se ale nedá říci o jablkách, višních, borůvkách a dalším ovoci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 | 

Jako jasně Je to bulvár a ten kdo to psal to prostě nezvládl, to je všechno, nemůžu za to že se vždycky najde někdo kdo je vlastně v zásadě trapnej, protože se bere příliš vážně Pro mě zamě ať si třeba lidi doma ve vaně pěstují jesetery na kaviár, ale ať proboha netvrdí že to dělají kvůli finanční tísni, protože to je mnohem levnější

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

ani vo sne ma nenapadlo simulovat prirodne podmienky jeseterom, ani vo sne by mi na stol nikto z rodiny nedal rajcinu z tesca, lebo by ju dostal otockou do hlavy, preboha ziveho ved to su bezfarebne, bezvitaminove, bezprecedentne sracky, uprimne lutujem ludi v mestach ze nemaju inu moznost pristupu k zelenine, ale pouzil by som to jedine ak by som babke chcel skratit zivot o pol roka,,,

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 | 

Ak si to vypestujes sam a vies ako na to,prosim. Vela sa tu pise o domacich podmienkach pestovania. Sem tam chodim

na dedinu k jednym znamym,pestuju rajciny a predaju na trhu-domace rajciny. (paradajky) Minule som len tak zo

zaujimavosti pozeral,ako to postrekuje. Ma nejake hnojivo,ci postrek,a da to do nadoby-doslova len "od oka". Absolutne

nedodrziava ziaden navod,pomer,nic. Nikto nekontroluje obsah dusicnanov a inych latok. Som si pomyslel svoje o

domacich plodoch. Nerobim si iluzie,ze vacsina ludi na dedinach v zivote necitala nejaky navod na postrek.

Rovnako si nerobim iluzie o vyrobkoch hypermarketov,ale podla mna je aka-taka kontrola tam predsa len

pravdepodobnejsia.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

to mas ako s cinskymi kurencami , v cine nasadia celu lod vajcami a zakial pride do europy tak su z toho kurence , v zivote nevidely slnko, v zivote nevidely zelenu pasu, v zivote nevidely cistu vodu, ale spravne nasvietene v tescu za nizsiu cenu ako vedia dodat domaci chovatelia, no nekup to,,,,, presne toto iste je v zelenine, ved to preboho ovonajte ludia , ked rozmrvym kopor zo zahrady co je vlastne skodna v poslednom case tak sa dva dni nedoumyvam a voniam po kopry , domaci chren ani nevravim, ten z tesca bol biely ako mlieko a aj tak chutil,,,,, tento domaci smrad ma fest vyrtapil ale to je ina liga panstvo , to je zazitok z chute atd atd atd, kupte si jahody , odbalte a ovonajte, zjedzte a povedzte mi potom aku to malo chut, ak si nedate dobry pozor tak to spracete aj s tym umelym obalom a ani to nezbadate, netusim kto kontroluje retazce ale nieco nieje v poriadku ,,,,,,, a znova chcem odpoved na moju otazku aka je cena ovocia v zime ked sa zavaraniny otvaraju a pouzivaju,,,,,

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

a este jeden detail ohladne postrekovania, nic sa nestrieka , kolko uhorka zarodi tolko sa pouzije, ma to polovicnu zivotnost oproti sialencom velkopodnikatelom co to busia postrekom kazdy treti den , a stale bolo na rozdavanie, uz len ten pocit ze to nedostalo gram chemie je super,

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 | 

A to s tím postřikem myslím ujels ... nepostříkáš, nemáš ani to málo o kterém mluvíš, když Ti okurky napadne plíseň, tak všechny a ne že "co neshnije sklidím", to tak prostě nefunguje

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 | 

No, v tom to asi bude, já jsem ještě z té zdravé generace s tuhým kořínkem, nejsem takový ten dnešní chcípáček, co ho odmala krmí vitamínama, každou švestku mu div nesterilizují, než jí smí spořádat a pak, když se dostane do puberty, je imrvére nachcípaný alergik na kde co .... já pil na vojně vodu z kaluže a žiju ... na to jestli je někde vitamín nebo ne zvysoka kašlu, hlavně když mi chutná a že bych se nějak haltoval nebo šetřil, to se taky říct nedá ... jo, a na marodce jsem byl naposledy před dvaceti lety

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |   | 

Zavařování je drahé a nevyplatí se. Ale např. jedli jste jahody a houby ze supermarketu? Na pohled pěkné, ale co ta chuť? Vždyť je to jako byste jedli gumu. Je to vyhnané práškama. Fuj. S pořádnými jahodami a houbami se to nedá srovnat. To je jako porovnávat Rolls-Royce s Trabantem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Související témata: Ekonomická krize, Krize, Důvěra, Plechovka, Zásoby, Národ