Zvukové hody: Test 14+3 sluchátek

Vybrat sluchátka není jednoduché. Hezký vzhled nic neznamená. Poradíme vám, která sluchátka jsou dobrá a kterým se vyhnout.

Jak jsme testovali

I v tomto testu jsme se snažili opět zachovat alespoň částečnou porovnatelnost testu sluchátek s testy minulými, a tak naše metodika zásadních změn nedoznala. Pouze byla rozšířena o některé další hodnotící údaje, které by mohly přispět k lepšímu a snadnějšímu výběru vhodného modelu.

Až uši brní

Obdobným hodnocením si prošla i sluchátka, u nichž byla jejich zvuková kvalita tím nejdůležitějším hodnotícím parametrem (70 %). Nově jsme do této kategorie přidali i výkon.

V kategorii ovládání většina sluchátek zabodovala drátovým ovladačem s možností regulace hlasitosti, případně zapnutím/vypnutím mikrofonu a některá se mohla pyšnit i nastavením jeho citlivosti.

Na výsledku se také projevil způsob připojení, typ konektoru, zdvojený či jednoduchý kabel a pochopitelně i jeho délka. Pro sluchátka, která mají být jen součástí počítače, je delší kabel výhodnější, a tak byl i lépe bodovaný. Je ale také pravdou, že například na cestách jako součást přehrávače je delší kabel spíš překážkou a pro tento účel využití jsme sluchátka s kabelem kratším drobně znevýhodnili.

Z ergonomického hlediska jsme se zabývali provedením sluchátek, polstrováním a kvalitou použitých materiálů. Dále též velmi podstatným pohodlím, kde jsme hodnotili, jak dobře sluchátka drží na hlavě, velikost mušlí a zdali přítlak jejich nebo hlavového pásu není příliš velký (nebo naopak příliš malý). Bodování neuniklo ani, zda nedochází k pocení uší a také celkově nikde nic netlačí nebo se nezařezává. Další novinkou v hodnocení je potlačení okolního hluku a také naopak pronikání zvuku ze sluchátek do okolí.

Abychom neznevýhodňovali sluchátka bez mikrofonu, rozhodli jsme se uvést parametry mikrofonů v nehodnotící kategorii Parametry. Zde jsme uvedli, zda je mikrofon oddělitelný či nikoli, nabízí potlačení šumu a dále se zaměřili na jeho směrovost, úroveň šumu a možnosti polohování.

V testu se nám sešly i sluchátka typu 5.1, u kterých jsme navíc hodnotili jen dojem prostorovosti a v procentuálním zastoupení kvality zvuku jsme kladli menší důraz na hudební přednes.

Výkonnostní a kvalitativní parametry reproduktorů i sluchátek jsme převzali ze specifikací výrobce.

Čím a na čem

Všechna sluchátka byla testovány na zvukové kartě Creative X-Fi Fatal1ty, která reprezentuje lepší hráčskou zvukovou kartu, na níž bude řada uživatelů reproduktory a sluchátka používat. Vypnuty byly všechny efekty a jiná „umělá“ vylepšení zvuku jako např. EAX, CMSS 3D a 24-bit Crystalizer. U zvukové karty se změnilo pouze nastavení Bass Redirection.

Sadu zaběhlých testovacích nahrávek rozšířila hudba různých stylů komprimovaná bezeztrátovým kodekem FLAC, nahrávky na AudioCD a DVD-Audio. Prostorový zvuk, množství detailů, kvalitu efektů a dialogů jsme posuzovali na DVD filmech Blade a Klan létajících dýk.

Během testu jsme měli zapůjčen i audiofilský model sluchátek Sennheiser HD595, který nesloužil jako referenční, ale spíše pro porovnání. Uvedená hodnocení jsou uvažována pro danou cenovou kategorii a rozhodně tedy nelze ani ty nejlepší modely z testu srovnávat s několikanásobně dražšími profesionálními reproduktorovými sestavami a sluchátky.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

reklama
www.sluchatka.net - Nejlevnější sluchátka na netu. např. Koss UR/40 za 1450 Kč (běžně 2450) či slavná sluchátka s mikrofonem Koss SB/40 za 1460 Kč (běžně 1990).