Sluchátka | Zvuk | Razer

Zvuk jako v kině i ve sluchátkách. Zkuste THX Spatial Audio od Razeru

Razer zabývající se výrobou herních počítačů a periferií před čtyři lety koupil společnost THX. Legendární zvuková značka založená Georgem Lucasem je již čtvrtou dekádu symbolem nejkvalitnějšího prostorového zvuku v kinech. Kousek tohoto zážitku můžete mít i ve svém počítači.

Kalifornská firma vydala pro Windows 10 software nazvaný Razer THX Spatial Audio, který přináší pokročilý ekvalizér a algoritmy starající se lepší prostorovost zvuku ve sluchátkách. Doposud jej mohli využívat je majitelé herních sluchátek Razeru, teď je dostupný pro všechny. Zájemci si však musí připravit 25 eur (ďábelských 666 Kč), nechybí ale ani bezplatná 15denní zkušební lhůta.

Software upravuje zvuk ve všech typech sluchátek (3,5mm analogová, USB, Bluetooth). Efekt prostorovosti se musí aktivovat u jednotlivých aplikací/her zvlášť. V nastavení se objeví až poté, co je prvně spustíte. Pak si vyberete, jestli zůstanete u klasického stereo zvuku, či aktivujete Spatial Audio.

V obou případech ale lze zvuk ovlivnit zmíněných ekvalizérem a zvlášť ještě aktivovat zvýraznění basů, vokálů nebo normalizaci. To bych ale upřímně nedělal. Ekvalizérem můžete jemně zvuk zlepšit tak, aby lépe seděl vaši uším nebo sluchátkům, ale ty tři přepínače nadělají více škody než užitku. Samotný prostorový zvuk je velmi dobrý, ale hodí se hlavně pro hry (lépe lokalizuje jednotlivé zvuky, chůzi nepřátel apod.). Použít jej ale můžete také u filmů nebo hudby.

Pro Windows 10 existují i tři další zlepšováky. Samotný Microsoft vyvíjí Windows Sonic (je zdarma), jehož efekt je ale podle mě neznatelný a nemá žádné nastavení. Vyzkoušet ale můžete také pokročilé možnosti jiných zvukových expertů pomocí aplikací Dolby Access (Dolby Atmos for Headphones) nebo DTS Sound Unbound (DTS Headphones:X), jež ve Storu stojí 499 Kč a 569 Kč.

Diskuze (2) Další článek: Z rozmazané šmouhy krásná fotka. Takhle kouzlí nová umělá inteligence MyHeritage

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,