Zvítězí touha po velmi levných počítačích?

Šance porazit Microsoft je dnes možná větší než jindy, ale stále nemusí být dostačující.
„Zatímco šla cena počítače během deseti let několikrát dolů, cena operačního systému neklesá“, popřípadě „lidé chtějí jednoduché a funkční stroje, které by stály pár tisíc korun“. To jsou nejčastější argumenty firem, které chtějí přijít na trh s jednoduššími náhradami osobních počítačů – se stroji s jiným operačním systémem než od Microsoftu, s levným procesorem a bez drahé výbavy v podobě grafiky, velkých disků a multimediálních periferií. Hovoří se o ceně okolo dvou set dolarů (7-8000 Kč); hlavním cílem těchto strojů je samozřejmě schopnost pracovat s Internetem. Kromě nových strojů by toto řešení mělo být schopné pracovat i na starých pécéčkách (do třídy 486), kterých je podle různých odhadů na světě dnes okolo osmdesáti milionů (!) a které nejsou schopny provozovat nic z dnešních Windows ani jejich aplikací.

Jednou z těchto firem je OnChannel, která nabízí operační systém s názvem OS2000 (zatím v betaverzi), který je určen do „pod-199-dolarových počítačů“. OS2000 je postaven na Linuxu a jako prohlížeč používá Netscape Navigator. Firma tvrdí, že její systém je stabilní, podstatně levnější než Windows a „pracuje hned“, odpadá zdlouhavé nabíhání a konfigurování. OnChannel chce nabízet svůj systém firmám jako eMachines či FreePC, u nichž je také hlavním argumentem co nejnižší cena.

Živě komentuje: je určitě dobře, že svět výpočetní techniky je stále pestřejší. Zákazníci mají velmi různé potřeby, ale zatím pro ně neexistují produkty ušité na míru, či spíše na jejich kapsu – rozhodně jimi nejsou různé verze Windows, které jsou pro velké množství zájemců řešením „prašť jako uhoď“. Dnešní stav je trošku nepřirozený – stejně jako kdyby na trhu existovaly pouze špičkové mobilní telefony s cenou za 15 000 a víc a nebylo by možné si koupit „doťák“, popřípadě si vše ještě zjednodušit přes Twist or Go, tak by asi penetrace mobilních telefonů byla násobně menší.

Ono je to celé trošku jako spor, zda je lepší demokracie nebo osvícený monarcha. Při dnešním pohledu na českou demokratickou politiku bychom možná dali na nějakou dobu možná přednost monarchovi... ale dlouhodobě demokracie nepochybně vítězí, už proto, že zabraňuje excesům a že v ní platí, že každý je svého štěstí strůjcem. Nemyslím si, že by uživatelé udělali s dvousetdolarovými počítači zrovna terno, ale části z nich to skutečně vyhovovat může, další skupina možná díky tomu na počítače zanevře (či si je zařadí do kategorie ne moc užitečných předmětů), další prodá za rok udělátko do bazaru a koupí si pořádné PC. Počítejme samozřejmě s tím, že tyto levné stroje zase až tak bezchybně fungovat nebudou, nebudou vynikat nijak skvostnou kompatibilitou, aplikací bude pár. A když postavíte administrátora před volbu, zda si přeje oživit jeden stroj 80386, skočit ze skály nebo rozchodit heterogenní síť s osmnácti různými servery a šesti operačními systémy, vybere si to třetí, nebo možná to druhé; tolik tedy k nesmyslným úvahám o oživování šrotu. Je pochopitelné, že v boji proti Microsoftu se musí použít jakékoli argumenty, ale toto je přespříliš.

Je samozřejmě stejně otázkou, jak se k tomu samotný Microsoft postaví. Pokud bude vidět, že se zde rodí cosi nebezpečného, bude se snažit tuto oblast obsadit – ne kvůli zisku, ale kvůli kontrole. Je pro něj daleko přínosnější vyrobit nějaký free-mini-OS, než toto pole nechat Linuxu, protože si u toho svého OS může zajistit především aplikační kompatibilitu, a zkusit tam prodat aplikace – a v budoucnu pak služby, to bude ještě podstatnější. V současné době ale Microsoft nenabízí rozumnou alternativu: můžete si vybrat mezi Windows CE (které nejsou tím pravým pro tuto oblast) a firemním „hlubokým mlčením“.

Diskuze (2) Další článek: Vytvořte si stínové programy ve Windows

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,