Právo | Mark Zuckerberg | Meta

Zuckerberg má problém. Žádost o ochrannou známku „Meta“ už v srpnu podal prodejce počítačů

Mark Zuckerberg se po oznámení změny jména své společnosti na „Meta“ může dostat do problémů. Žádost o ochrannou známku „Meta“ totiž už 28. října podala k americkému Úřadu pro patenty a ochranné známky jiná technologická firma, upozornil web TMZ.com.

Ochrannou známku si nárokuje arizonský prodejce výpočetní techniky Meta PCs, který nabízí vlastní značku stolních počítačů, notebooků, softwaru, příslušenství a dalších produktů. Firma působí na trhu něco málo přes rok a žádost podala v srpnu – tedy relativně dlouho před oznámením o přejmenování společnosti Facebook na Meta.

Ustoupí za 440 milionů?

Ačkoli žádosti o ochrannou známku zatím nebylo vyhověno, Meta PCs má stále před Zuckerbergem náskok, pokud se ji pokusí uplatnit. Dobře informovaný zdroj však tvrdí, že Meta (Facebook) se domnívá, že má vše potřebné k uznání ochranné známky „Meta“ pro své zboží a služby.

Podle TMZ požadují zakladatelé firmy Meta PCs Joe Darger a Zack Shutt 20 milionů dolarů (v přepočtu cca 441 milionů korun) za to, že přestanou usilovat o ochrannou známku, která jim zřejmě ještě nebyla udělena. Tato částka by pravděpodobně pokryla nákladný rebranding firmy.

žádost o ochrannou známku „Meta“ už v srpnu podal prodejce počítačůŽádost o ochrannou známku „Meta“ už v srpnu podal prodejce počítačů

Dle některých zdrojů však ke při mezi firmou Marka Zuckerberga a Meta PCs vůbec nemusí dojít. Obě společnosti totiž operují v odlišných oborech. Ochranné známky lze přitom registrovat do různých tříd dle segmentu působení, takže se může stát, že stejná ochranná známka bude registrována pro jiné třídy různými vlastníky.

Když nic jiného, tak dosud relativně neznámý prodejce počítačů získal nevídanou pozornost. Zaznamenal prudký nárůst příznivců – od oznámení se počet sledujících na sociálních sítích zvýšil o 5 000 %. Zack Shutt si dokonce našel čas, aby si z rebrandingu vystřelil, a na Twitteru zažertoval, že změní název firmy Meta PCs. Asi už tušíte, jaké jméno si zvolil – a pokud ne, podívejte se na kratičké video.

Diskuze (12) Další článek: AMD už má v procesorech 25% podíl, nejvyšší za posledních 15 let

Témata článku: , , , , , , , , , , ,