Google | Historie | Web

Zrušené produkty Googlu se v průměru dožily 4,1 let. Umírají později

Google minulý týden zrušil nejprve sociální síť G+ a posléze také poštovní čtečku Inbox a zkracovač adres Goo.gl. Na jednu stranu by se mohlo zdát, že firma z Mountain View ruší služby hlava nehlava a že se trvanlivost služeb dokonce zkracuje, ve skutečnosti je však i s šestiletým odstupem téměř konstantní.

V roce 2013 se v Guardianu podívali, jak dlouho vydržely služby, které Google později ukončil. Ačkoliv některé se na internetu opravdu neohřály a zmizely v propadlišti dějin už po několika měsících, jiné tu s námi zůstaly dlouhé roky. V průměru to tedy tehdy bylo 1 459 dnů, což po přepočtu činilo skoro přesně 4 roky.

d07b381e-b75c-4e3e-a5df-77801223d993
Jak dlouho žily některé služby a produkty Googlu (graf odpovídá situaci v roce 2013)

Změnilo se od té doby něco? Odpověď podává web The Google Cemetery, jehož autoři zpracovali analýzu více než stovky doposud ukončených produktů. Průměrná doba života přitom podle jejich výpočtu činí 4,1 let. Je tedy o něco delší než v roce 2013.

540ad3c6-f393-41e4-85c2-2f38c2a2bb4e
Podle The Google Cemetery se zrušené služby a produkty Googlu dožily v průměru 43,1 let

Jak Google+, tak Inbox v tomto směru přesluhovaly. Zatímco Google+ by se letos v červnu dožil osmi let, Inbox pěti. Obě služby se tak podílely na zvýšení průměru. Nutno podotknout, že zejména druhý jmenovaný – Inbox – byl už od svého počátku koncipovaný jako experiment, jeho ukončení je tak přece jen pochopitelné.

Ukončování služeb Googlu jsme komentovali v posledním Týdnu Živě:

Diskuze (3) Další článek: Skoro jako terminátor: Američtí novináři vyzkoušeli armádní verzi brýlí Hololens

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,