Zradil ministr Mertlík Internet?

Tak nám budou zase zdražovat telefony…
Je tomu skoro rok, co tiskem proběhly první zprávy, že Telecom chystá opětovné zdražení tarifů. Zvedla se vlna odporu a nejhlasitěji bylo slyšet protesty uživatelů Internetu, pro které by další zdražení znamenalo pověstný poslední hřebík zatlučený do rakve. Vznikla akce Internet proti monopolu, která měla za cíl prosazení snížení poplatků při volání na Internet. Po dlouhých peripetiích byl někdy v dubnu letošního roku spuštěn tarif Internet 99, který je v nejlevnějším časovém pásmu (po 21 hodině) zhruba o 60 % levnější než běžný tarif. Před několika dny oznámil Telecom chystané zdražení na příští rok - začne celý kolotoč znova?

Ačkoliv přesný návrh tarifů není ještě znám, bylo oznámeno, že opět půjde o „narovnání cen“, tzn. snížení cen u mezistátních hovorů a naopak zvýšení paušálu a tarifů pro místní hovory. To vše při miliardových ziscích Telecomu.

Jak to bude s tarifikací při volání na Internet, není známo, ale z vývoje situace lze předpokládat, že Telecom rozhodně zlevňovat nemíní. Kdyby tak učinit chtěl, mohl oznámit již nyní, zda internetové tarify půjdou nahoru či dolů.

Zaráží mě postoj ministra financí Metrlíka, který minulý rok prakticky jako jediný politik „Antimonopoláky“ veřejně podpořil. Jeho současné stanovisko je souhlasné s postojem Telecomu a jak se již vyjádřil, jeho návrh podpoří. Na jeho obranu je ovšem nutno podotknout, že zatím se mluví o tarifikaci místních hovorů obecně, nikdo nerozlišuje „normální“ hovory a datová spojení na Internet.

Na přesnější prognózy je stále příliš brzy, musíme si počkat minimálně do doby, než Telekom zveřejní návrhy tarifů. Do té doby nezbývá nic jiného než doufat, že alespoň někteří lidé v této organizaci si uvědomují rostoucí význam Internetu nejenom jako zdroje zábavy, ale i jako vydatného pramene informací, který může ulehčit práci v mnoha oblastech lidské činnosti.

Diskuze (15) Další článek: Jak na tlačítka rychle a efektivně?

Témata článku: , , , , , ,