ZPS 18: Nové prostředí, nedestruktivní úpravy a tvorba videa

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 82

Názory k článku

používám zoner již léta poprvé mě ale nová verze opravdu zklamala nelogicky hodnotím především horní menu které je z nepochopitelného důvodu naprosto zmršené.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 12. 2015 22:05

No, jsem také jeden z těch, co je u ZPS od verze 14 a každoročně "apgrejduje", ale co se týče 18-ky, tak to mne celkem dostalo do kolen. Oproti verze 17 má 18-ka absolutně neintuitivní prostředí, z pěkného programu se stal jeden monochromatický plakát, člověk tápe, na co kliká, přitom barevné ikony u předešlých verzí byly perfektní - barevné, člověk jen mrkl okem a hned věděl, kam má posadit myš. Co se týče "uživatelské lišty", respektive, kde je umístěna, je hrůza. Je pláclá v pravém panelu pod histogramem, tudíž se zkrátila na 1/4 té, co byla v 17-ce, takže pokud máte navolených např. 15 tlačítek různých úprav, tak se vám tam logicky nevejdou, takže vpravo šipkou rozkliknout a vybrat v monochromatickém "moři" = zdržování jako hrom - nechápu, proč "uživ. lištu neponechali tam, kde byla ???!!! Dále jsem tápal, kam zmizelo ono parádní tlačítko "Zobrazit obrázek před úpravami" - a hle - pod dlouhém hledání jsem jej našel - je vplácnuto do oné zkrácené "uživatelské lišty" vpravo pod histogramem, ale musíte si jej tam v "nástrojích" navolit...a takových špeků se v 18-ce najde až nad hlavu. Nechápu, a nejsem sám, proč se takovým způsobem muselo sahat do pracovního prostředí, to si máme zvykat na tuto, s prominutím hrůzu, a až se člověk zaběhne, tak uplyne rok a bude tady zase něco nového a další zvykání. Pokud ZONER v tomto na základě těchto našich zjištěných skutečností neudělá nějaké úpravy (upgrade), zůstávám u 17-ky a někteří, jak pravili, od ZPS utečou !
Nejsme si vědom, že by ostatní editační programy (výrobci) dělaly takové neustálé míchání ikon a sráželi zaběhlý a rychlý systém práce na ploše, to by se jim pěkně poděkovali !

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
17. 09. 2015 22:24

To je tak pěkná verze, že si počkám až bude zdarma. Samozřejmě zkusím trial, za mě ovšem NE monochromatickým ikonám. A ta lišta pod účtem co byla tam chybí. Mít plnohodnotnou licenci tak mi to nestojí ani za upgrade. (bohužel ta z Giveoftheday) neumožňuje přechod na vyšší verzi .....Zoneru fandím a používám ho již od verze 7 tuším což je spoustu let. Ale verze 18 mě neoslovila. Zajímalo by mě jak to bude v 18zadarmo před vydáním 19 s tím online přihlašováním btw. paleček nahoru pro Kubu za recenzi!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
17. 09. 2015 00:37

K redesignu - už dlouho dlouho jsem v nějakém programu tak netápal jako v ZPS18 a to znám předchozí verze
Ke zmizelým funkcím - publikování na Picasu (aka Google Photos) a Flick zmizelo???
K novým funkcím - "Vyvolat" lze použít na jpegy, ale to lze i z rawu, takže kdo to potřeboval i dříve, tak to vlastně nedocení
Sečteno, podtrženo - jako v Redmondu se občas nepovedou Windows, tady se tentokrát nepovedlo ZPS, raději verzi 17 než špatně redesignovanou 18 s ubranou funkčností

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
16. 09. 2015 22:00

ZPS je neuvěřitelná sračka,
neumí pořádně Copy / paste / move z okna do průzkumníka win,
neumí spousty formátů, fotáků, např. můj DSLR Fujifilm S5 Pro
neuměl před pár generacemi vůbec zobrazovat raw, pak trochu, nyní už ve verzi 17 jakžtakž ok, jen nějak mdlý kontrast vidím na fotkách,
stěží to využiji k promazání dobrých fotek, dále raw editor, k smíchu oproti LR či Aperature,
program je také neuvěřitelně chybový a náročný na prostředky, min. k prohlížení by to nebylo potřeba, souhlasím že ne k úpravám ale jen jako fotoprůzkumník by to mělo být co nejrychlejší . .
ještě že se dá cracknou zadamo snadno . . takže mi to může bejt jedno,
minimáně ty pády a podpora co největšího množství fotáků by doplnit měli, nové funkce a nový vzhled netřeba . . to je pro lamyA HELE TAK TO ZKOUŠINM a padá to, ale ok je to jakoby beta, tak neva, ale nějaké kopie od gui Photoshopu, to se mi nelíbí a řekl bych že nové avatáry redaktorů jsou v tom dělány, nechápu co myslí těmi nedestruktivními úpravami
třeba když nasekáte 10000 fotek timelapse, tak tady nevidim zatim žádnou funkci které by to zjednodušeně převedla z RAW rovnou jako film . .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (6)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
16. 09. 2015 18:13

tak chápu, že jde o zvyk, nicméně po pár hodinách snažení a editaci asi 200 fotek:
- barevný ikony jsou pro mě přehlednější (takže raději 17)
- v režimu vyvolat mě vadí, když přepnu na další fotku, tak se zobrazí rozostřená fotka a až pak se dopočítá = počítá to dlouho; v režimu editace je to OK; jenže většinou používám nástroje z režimu vyvolat (raději 17); tohle mě fakt vytáčí úplně nejvíc
- ta filozofie, že musím dát vše po úpravách vyexportovat mě zkrátka nevyhovuje; doufám, že to jde někde vypnout (jestli ne, tak 17)
- byl jsem zvědav na světla a stíny, jestli je tam něco lepšího; když hýbu s táhlem u světel a stínů, mám tam pár desetin sekundy prodlevu, která mě vadí; u verze 17 mám vše v reálném čase (i7 3770k) - takže raději 17
- to přihlašování beru jako jednoznačné minus; ačkoliv mám verzi 17 legálně doma i v práci, tak nemám potřebu se někam přihlašovat
- automaticky vylepšit - líbí se mě, že to na táhlech konečně ukazuje, co se změnilo za parametry; nelibí se mě, že je ta funkce zastrčená; dříve na liště nahoře byla fajn (ale snad to jde naeditovat)
- často používám funkci panorama (na tu se ještě podívám, jestli tam došlo ke změně algoritmu, protože oproti Image Composite Editor je špatná) a pohlednice; nyní je to zastrčené vlevo, což mě zdržuje (takže raději 17)
- Zonerama (to odbočuji) - rád bych použil, ale dokud nebude umět vytvořit automaticky alba ze složek, tak je mě to k ničemu; chci vzít 500 složek a jedním tažením vytvořit 500 alb. Jenže to nejde.
- tvorba videa - po pravdě jsem si myslel, že tato funkce je tam už aspoň deset let; každopádně možnosti slabé, pokud mě po sobě 5 snímků jede efekt Přiblížit a pak 3x panorama doleva, tak to není moc super (ano, ani jednou nebyl efekt panorama zprava a ani jednou efekt oddálit; asi bug); ach jo, vždyť i MS Photo Story 3 umělo před 12 lety víc :(
- samostatný prohlížeč; za sebe nepotřebuji, mám rychlý ssd + cpu, nikdy jsem netrpěl dojmem, že zobrazení fotky trvá
- vůbec by mě nevadilo přidat pár dalších kýčovitých filtrů (opět nic)
- rád bych uvítal nějaké nové Obálky (spousta je nepoužitelná)
- kéž by šlo při vložení textu do obrázku zvolit i jeho obrys; taková snadná věc a jaký by to byl progres
- kéž by šlo při vytvoření pohlednice pohybovat v šabloně i tou mřížkou (a měnit tak tu šablonu)
- kéž bych si třeba mohl udělat nějaké zástupce na vlastní nástroje; například tři různé efektové štětce, které často používám; takhle mám jeden sloupec nástrojů, klidně bych mohl mít i druhý
- a jak by bylo fajn, když bych si mohl pořadí funkcí na záložce Vyvolat přizpůsobit tak jak je nejčastěji používámNo jak mám Zoner a Brno rád, tak tentokráte jste mě potěšili asi jen proto, že mohu verzi 18 v klidu vynechat. A ano, mrzí mě, že můj text vyzněl negativně, protože se každý rok těším, co tam bude nového a lepšího. A každopádně Zoneru přeji, aby byl úspěšný a rád jej zase podpořím, až budu mít důvod. Tentokráte ho bohužel nemám. Pokud jsem něco nepochopil a nebo jsem špatně uvedl, tak se to mohlo stát. Píši to narychlo, tak jak to na mě zapůsobilo (co nadělat, první dojem je ale důležitý).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (13)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
16. 09. 2015 17:20

kdyby to stále nejelo online na pozadí a nežralo paměť, tak bych to možná i používal...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
16. 09. 2015 16:42

Tak zatím jeden velký problém. Náhledy jpg RAWů. Přestože jsou 100%, tak Zoner pracuje s nějakou miniaturou, takže posouzení RAWů před vyvoláním padá. Staré verze samozřejmě tohle zvládnou bez problémů. Když opraví tohle, bude upgrade.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (9)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
16. 09. 2015 15:20

Stejná cesta jako Nero a ACDSee.Přidáváme další a další zbytečné funkce, bugy neřešíme, uživatelskou přívětivost neřešíme.Škoda, že Google zahodil Picasu. Kdyby někdo udělal funkčně totožnou Picasy, házeli by na něj lidi peníze po hrstech.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
16. 09. 2015 14:54

Práce s klíčovými slovy a vůbec katalogy je výborná. Tady je naděje, že člověk ve změti tisíců fotek objeví co chce. Trochu srandovní je, že umísťujete GPS fotky do mapy.cz, ale zobrazuje se v google mapách.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
16. 09. 2015 14:54

Na každé nové verzi ZPS je skvělé to, že ta předchozí se dříve nebo později někde legálně objeví v PRO verzi zdarma. :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
16. 09. 2015 14:33

Mrzuté je, že už nejde publikovat do Google Photos, to je zrovna funkce, kterou jsem dost používal. Mají svou Zoneramu, tak možnost publikovat jinam zrušili. Asi to bude po delší době verze, kterou vynechám.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
16. 09. 2015 14:31

Monochromatické ikony se mi líbí, víc vyniknou fotky.
Ale co za hrůzu jsou ty příšerné žluté ikonky JPG u každého náhledu? To je v tom monochromatickém prostředí jako pěst na oko. Jde to nějak vypnout??

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
16. 09. 2015 13:55

Chyby ze staré verze se přenesly i do nové. Obzvláště krásně to vynikne u nové "dokonalé" UNDO funkce (vracení zpět) Otestujte si sami : V editoru označte oblast. Potom klikněte na filtry. Vyberte křivku a hodně s ní hněte. Nepotvrzujte, ale dělejte undo až dokud to jde. Nyní jste ve fázi kdy fotka je stále pozměněná, ale undo už nenabízí další kroky a tlačítko zrušit je také neaktivní. Dále si otestujte i tuto starou chybu : označte si celý obrázek a zkopírujte ho. Přesuňte se na jiný obrázek. Vložte obsah schránky. Nyní klikněte na efektový štětec a označujtete si co chcete zobrazit. A teď to přijde. Zkuste si změnit průhlednost této vrstvy! Panel s vrstvou tam není!V licenčním ujednání není ani zmínka o funkcích programu. Dokonce tam není ani to že program slouží k úpravě fotografií. Pokud by se rozhodli dodávat exe soubor který jen poděkuje za zakoupení a pak se zavře,bude to licenčně ok. Jediná zmíněná garance se týká čitelnosti instalačního média.Pokud jste někdo měli tu drzost, že jste jim hlásili chyby už v ZONERu 17 a odmítli kompenzaci jako já tak vám také mohli všechna hlášení smazat z facebooku. Jako mně. Nyní to za odměnu máme i v nové verzi.Nelze spustit ani na VISTA´ch .
A v porovnávači verzí 17 vs 18 na stránkách ZONERu o tom samozřejmě není ani slovo. Jako u předchozích verzí tak i tentokrát neuvádějí v porovnání nic co by ukazovalo že nová verze neumí něco co stará uměla.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (18)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
16. 09. 2015 13:07

Když nějaká funkce trvá 1 vteřinu a urychlí se o 100 %, tak jak dlouho bude trvat? Protože ve videu je zmíněno zrychlení o stovky procent a já bych fakt rád soft, který by prováděl operace v záporném čase...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
? Aleš Hasala  |  16. 09. 2015 12:59
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor