ZPS 18: Nové prostředí, nedestruktivní úpravy a tvorba videa

Po roce je tu další verze českého správce fotografií Zoner Photo Studio 18. Osmnáctka má nové GUI, umí sdílet, vytvářet videa a provádět úpravy, které můžete kdykoliv vzít zpět.

Jak prohlásil náš exkolega Pavel Nygrýn, bez nového Zoner Photo Studia by nemohl začít podzim. Letošní rok není výjimkou, a tak dnes k zájemcům zamířila v pořadí už 18. verze populárního českého správce a editoru fotografií. Pojďme se podívat, co nabízí nového.

Musíte být přihlášení

Začnu hned u prvního spuštění. Zoner Photo Studio 18 bude nově vyžadovat Zoner účet, firma totiž pozměnila licenční politiku a v podstatě legalizovala to, co už uživatelé dlouhé roky dělali a Zoner samotný to tiše toleroval.

Licence je nyní vázaná na účet a ZPS tedy můžete nainstalovat v podstatě na libovolné množství svých počítačů, na kterých se přihlásíte.

Díky nutnosti přihlášení může Zoner Photo Studio zjednodušit hromadu svých vylepšených funkcí – třeba sdílení skrze e-mail, o tom ale až později, řada totiž přichází na samotné uživatelské rozhraní.

506521815 397177504
Přestože je dnes většina softwaru včetně ZPS k dispozici v elektronické licenci (instalační soubor stáhnete z internetu), za příplatek je k dispozici i poctivá krabička s 8GB USB flash médiem a tradičním barevným průvodcem

Nové prostředí

Pokud Zoner loni provedl nějaké ty drobné kosmetické úpravy, letos do samotné podoby ZPS zasáhl mnohem více. Program je nyní spíše monochromatický, aby pestrobarevné ikony nástrojů neodváděly pozornost od fotografie, ale docela razantně se proměnilo i samotné prostředí. Už zde například nenajdete horní lištu s nástroji a textové menu je ve výchozím stavu také skryté pod hlavní nabídkou v levém horním rohu.

Pokud jste ale používali třeba v editoru vlastní uživatelskou lištu, opět si ji můžete sestavit – nezobrazuje se ale nahoře, ale v samotném postranním panelu.

611657955 506666675
ZPS 17 vs. ZPS 18 v identické situaci. Na první pohled by se sice mohlo zdát, že obě okna vypadají prakticky stejně, ale při zevrubnějším průzkumu zjistíte, že pravé okno má zcela přeorganizované ovládací prvky, chybí horní lišta, textové menu aj. 

Tento úklid měl sjednotit ovládání. Vlevo je tedy navigátor, kam se přestěhovalo i tlačítko pro import fotografií z připojených médií, uprostřed samotný obsah a všechny nástroje včetně uložení fotografie pak v pravém panelu. Pokud jste měli pro ZPS nějaké vlastní workflow a třeba ručně sestavenou horní lištu s nástroji, budete si muset pohrát s konfigurací. Na stranu druhou, toto striktní rozdělení má alespoň jednoznačnou štábní kulturu a logiku.

572925846 266146748 636452001 339033217
Editor s monochromatickými ikonami nástrojů, vyhledávač s našeptávačem, strom klíčových slov v navigátoru a jednoduchá lišta pro filtrování, pohled a velikost miniatur v šachovnici

Nedestruktivní úpravy v režimu Vyvolat

Předchozí verze ZPS se skládaly z několika prostředí. Tím prvním byl Správce, pak to byl Prohlížeč, Editor, RAW pro vyvolávání snímků zejména z DSLR a Import z médií. Bylo toho moc a byl to prostě guláš.

309174682
Už jen tři základní rozhraní v pravém horním rohu: Správce, Vyvolat a Editor

ZPS 18 má pouze tři hlavní prostředí: Správce, Vyvolat a Editor. Správce jako doposud slouží k prohlížení fotografií ať už ve formě šachovnice, nebo po  jednotlivých kusech, Editor je stále starý dobrý rastrový editor se vším všudy (kéž by tak uměl ty vysněné vrstvy!) a Vyvolat už nevyvolává výhradně RAW snímky z DSLR, ale proměnil se v jakýsi jednodušší „photoshop lightroom“, který nabízí rychlé a nedestruktivní fotografické úpravy ať už RAWů, tak JPEGů aj.

638867928 541649846 841831197 276315796 729358991 929852190
Rozhraní Vyvolat a panel s úpravami včetně exportu. V režimu Vyvolat se změny automaticky ukládají do souboru s příponou DATA-ZPS a taková fotka je pak označená speciální ikonou se seznamem úprav. Pokud změny chcete uložit do skutečného rastru (JPEG aj.), musíte obrázek exportovat.

Nedestruktivní úpravou mám na mysli to, že se veškeré změny fotografie ukládají do sekundárního konfiguračního souboru a ZPS nezasahuje do originálu. Jakoukoliv úpravu tedy můžete kdykoliv vrátit zpět. Pokud originální fotografii otevřete v cizím prohlížeči, zobrazí se její původní podoba. Pokud ji zobrazíte v ZPS a jeho prohlížeči, načtou se vámi provedené úpravy.

To v praxi znamená, že pokud budete chtít takto upravené snímky třeba sdílet dál, poslat, vystavit na web aj., ZPS je musí vyvolat – exportovat.

Jednodušší a rychlejší prohlížeč

ZPS vedle samotného správce a editoru obsahuje samozřejmě i prohlížeč, který nyní funguje jako samostatná aplikace a zobrazí podporované typy souborů třeba při otevření z Průzkumníku. Přiznám se, že ten starý jsem neměl příliš v oblibě a preferoval jsem velmi rychlý a maximálně jednoduchý prohlížeč, který byl součástí desktopové Picasy od Googlu.

508780256 399315952
jednoduchý prohlížeč pro asociované formáty si poradí i s rozměrnými snímky – toto panorama (vytvořené v ZPS) má okolo 160 megapixelů. Samostatný prohlížeč otevírá fotografie v celoobrazovkovém režimu, ten lze ale přepnout do okna.

Osmnáctka na něm nicméně zapracovala, takže je nyní přehlednější a alespoň v mém případě i citelně rychlejší. Veškeré ovládací prvky se nacházejí v doku při spodním okraji a prohlížeč docela rychle otevře i moje 160megapixelové panoramatické fotografie.

Povedené sdílení

Jak už jsem napsal v úvodu, ZPS 18 vyžaduje přihlášeného uživatele, což sebou vedle licenční politiky přináší i hromadu dalších výhod. Nový správce tak obsahuje třeba vylepšené sdílení přes e-mail.

716994401 746655 463839979 730817560
Možnosti sdílení vybraných fotografií, sdílení URL e-mailem, podoba e-mailu s náhledy a možností stažení a konečně správce sdílených odkazů, kde můžete prodloužit platnost dočasného alba.

Namísto toho, aby se fotografie jako za dřevních dob internetu prostě vložily jako příloha do e-mailu, ZPS 18 je nahraje do dočasného alba na Zoneramu a e-mailem se odešle pouze odkaz s náhledy. Příjemce si bude moci fotografie prohlédnout, stáhnout a album ve výchozím nastavení do devadesáti dnů zmizí ze světa.

Stejně tak si můžete vygenerovat přímo odkaz, pokud chcete fotky sdílet třeba skrze IM komunikátor.

A to není vše. Jelikož jste v ZPS přihlášení pod svým účtem, v nabídce sdílení máte i přehled všech takto vystavených dočasných alb/sdílených odkazů a můžete prodloužit jejich platnost o dalších 30 dnů.

666490000 564880372 24801561
Sdílení fotografií na Facebook a zaslání papírové pohlednice, což je také forma sdílení

Vedle e-mailu a URL můžete fotografie sdílet ještě na sociální sítě Facebook a Twitter a Zoner do správce integroval i editor tištěných pohlednic, který loni představil ve formě mobilní a webové aplikace.

ZPS 18 umí vytvářet video

Fotky tedy můžete v Zoner Photo Studiu prohlížet, organizovat, upravovat, sdílet a pak tu je ještě tvorba panoramat, HDR, stereografických snímků a pohlednicových koláží. Tvorba se letos rozrostla o novou funkci video.

67279783 852391403
Přístup ke kreativním funkcím a nový editor slideshow v MP4

Stačí vybrat snímky, zvolit tvorbu videa a ZPS připraví klasickou videoprohlídku ve formátu MP4 a rozlišení FullHD. Do prezentace můžete nahrát vlastní hudební podkres (WAV, MP3, AAC), nechybí možnost volby přechodového efektu a také časové prodlevy mezi snímky. Zatím ji lze nastavit minimálně na dvě sekundy, pokud by ji však Zoner v příštích verzích snížil třeba na desítky milisekund, editor by si poradil i s tvorbou profesionálnějších time-lapse videí. Snad se tedy dočkáme!

Hromada dalších drobností

Pozorný uživatel si při práci všimne hromady dalších drobností. ZPS 18 je připraveno na displeje s vysokým DPI (4K aj.), má vylepšené vyhledávání s našeptávačem nebo třeba propracovanější algoritmy při práci se světlem a stíny v expozičních režimech.

Kde to může skřípat?

Největším úskalím ZPS 18 může být sama hlavní novinka – přepracované prostředí. Pokud program používáte už dlouhé roky a máte zažité některé postupy, úprava GUI bude chvíli trvat. Lištu v editoru si můžete opět poskládat na míru – jen se zobrazuje trošku jinde než ve starších verzích. V tomto směru je ZPS i nadále velmi tvárný software.

27362196 534516610
Uživatelská lišta editoru v ZPS 17 a v ZPS 18. Je trošku jinde,
ale stále si ji můžete ručně sestavit

Dalším drobným úskalím mohou být nové monochromatické ikony nástrojů v editoru. Jelikož vypadají trošku jinak než ty barevné, leckdo může zpočátku tápat, co které tlačítko vlastně dělá.

899145055
Nové vs. staré ikony nástrojů editoru.
Jiná barva a provedení může zpočátku leckoho mást. 

Pokud patříte mezi tyto konzervy, které se těžko učí novotám, vřele doporučuji osvojit si základní klávesové zkratky ZPS, kterými lze ovládat prakticky úplně vše a práce se vám ohromně zrychlí. 

Nové Zoner Photo Studio 18 nefunguje ve Windows XP! 

A ještě poslední slabina. Pokud v ZPS spravujete více fotogalerií Zonerama, v ZPS 18 to bude problém, jste totiž přihlášeni vždy jen k Zoneramě svého vlastního Zoner účtu. 

Možnou komplikaci u některých uživatelů může způsobit skutečnost, že Zoner Photo Studio 18 nebude fungovat na Windows XP. To ale nelze považovat za nedostatek, spíše naopak. Program má optimalizované samotné jádro a je díky tomu na moderních systémech výrazně rychlejší. Využívá k tomu některé technologie Windows, které nejsou v zastaralých xpéčkách k dispozici. 

Kolik to stojí?

Licenční politika ZPS se sice změnila, cena je však stejná jako loni.

Elektronickou licenci Zoner Photo Studia 18 získáte za 1 499 korun. Pokud chcete hezkou krabičku s tradičním barevným průvodcem a 8GB USB flash, připlatíte si dalších 349 korun (1 848 korun). K dispozici je také upgrade ze starších verzí – současní majitelé ZPS 17 získají Osmnáctku za 799 korun

Nechybí licence pro domácnosti a slevy pro studenty a učitele.

Trošku statistiky na závěr

  • ZPS 17 se dočkalo 2 000 000+ instalací (2/3 v zahraničí)
  • 500 000 uživatelů spouští ZPS několikrát do týdne
  • Prodalo se 100 000 licencí (plus podnikové multilicence – třeba Úřad vlády ČR)
  • Na fotogalerii Zonerama je už 26 milionů snímků
Diskuze (79) Další článek: Microsoft má v prohlížeči Cortanu, Seznam bude mít psíka Krastyho

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,