Software | Pevné disky

Zpomalil se vám počítač? Zkuste UltraDefrag, důkladnou defragmentaci disku zadarmo

  • Reagují vaše Windows s viditelnou prodlevou? Možná máte fragmentované soubory
  • Účinnou pomocí je v takovém případě defragmentace disku
  • Nástroj UltraDefrag je k dispozici zdarma

Fragmentace souborů na pevných plotnových discích je jednou z příčin postupného zhoršování odezvy operačního systému. Relativně účinnou obranou proti tomuto jevu je defragmentace. Můžete k ní použít nástroj, který je součástí Windows, stejně jako aplikace třetích stran. Jednou z nich je bezplatný UltraDefrag, uvolněný pod licencí GNU-GPL, nabízející celou řadu zajímavých funkcí navíc.

Miniaturní nástroj s velkými možnostmi

UltraDefrag je aplikace pro defragmentaci souborů na pevném disku. Jednou z jeho výhod má být schopnost defragmentovat i soubory, které jsou za běžných okolností zamknuté systémem. Toho je dosahováno spuštěním nástroje v průběhu zavádění Windows, kdy je možné s těmito daty pracovat.

Defragmentaci neprovádějte na SSD, tomu naopak uškodí!

Instalační soubory můžete stáhnout ze serveru SourceForge, kde by měla být k dispozici vždy nejnovější 32bitová i 64bitová verze. Instalační soubory jsou velké kolem 3 MB.

Aplikace po spuštění logicky vyžaduje oprávnění k provádění změn, které jí musíte udělit. Uživatelské rozhraní působí poněkud spartánským dojmem, potěší však skutečnost, že je lokalizováno do češtiny. Základní akce najdete jak v nabídce, tak pod ikonami v nástrojové liště. Jako první je vhodné provést analýzu pevného disku přes nabídku Akce-Analýza.

Výsledky jsou prezentovány v horní části obrazovky ve formě tabulky, v dolní pak v grafickém provedení. Pokud chcete opravdu podrobné údaje o souborech, jejich velikosti a počtu fragmentů, najdete je pod položkou Ukázat zprávu.

Následně můžete provést buď Defragmentaci, Rychlou optimalizaci, Plnou optimalizaci, nebo jen optimalizaci MFT (tabulka, která udržuje informace o rozložení všech souborů, adresářů i metadat na disku). Zvolený běžící proces lze v jeho průběhu pozastavit, nebo úplně přerušit. V sekci Akce můžete zvolit, co má aplikace dělat Po dokončení defragmentace – může třeba vypnout počítač, přepnout ho do úsporného režimu, nebo odhlásit uživatele.

Pořádek ještě před startem systému

Chcete, aby váš operační systém byl z hlediska fragmentace vždy připraven v tom nejlepším možném stavu? Od toho je tu položka Defragmentace při startu OS. V tomto režimu se program spustí během zavádění Windows a dokáže si poradit i se soubory, které jsou za normálních okolností zamknuté, včetně stránkovacího souboru či souboru pro hibernaci.

Defragmentace bude spouštěna při každém startu Windows, je však možné ji během výzvy přeskočit stiskem libovolné klávesy. V tomto režimu běží program nejefektivněji, protože ho nebrzdí žádné další procesy, nicméně na druhou stranu není možné v tu dobu pracovat s počítačem.

Zajímavou funkcí je defragmentace vybrané složky nebo souboru. Stačí na daný objekt klepnout pravým tlačítkem myši a z kontextové nabídky zvolit UltraDefrag-Defragment. Aplikaci lze také ovládat z příkazové řádky s celou řadou parametrů, ovlivňujících její chování. Podrobné informace k tomuto využití najdete v anglicky psaném návodu.

Celkově vzato nabízí UltraDefrag snad vše, co můžete při defragmentaci pevného disku potřebovat. K silným stránkám patří výběr z několika různě časově náročných způsobů provedení či automatické spouštění společně se systémem, které si poradí i s jinak zamknutými systémovými soubory. Zejména na neudržovaném počítači může být rozdíl v odezvě před a po defragmentaci skutečně znatelný. Ale pamatujte, že to platí jen u klasických pevných disků, u SSD defragmentace nedává smysl.

Diskuze (48) Další článek: Facebook zavede reklamy před videy stejně, jako to má YouTube

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,