Sony | Playstation 5

Zpětná kompatibilita má své hranice. Hry pro PS5 nefungují s DualShockem 4

Když Sony představilo PlayStation 5, řeklo, že bude zpětně kompatibilní nejen s hrami pro PS4, ale také jeho periferiemi. Dnes už víme, že obojí má určité limity.

Pokud jde o hraní starších titulů, architekt konzole Mark Cerny v březnu uvedl, že je to cíl, ale ještě v něm nejsou. Pro PS4 vyšlo přes 4000 her. Sony otestovalo 100 nejhranější titulů a prý „skoro všechny“ fungovaly.

K PS5 také půjde přes USB připojovat externí HDD či SSD, ale ty budou fungovat jen s hrami pro PS4, nikoliv novými tituly pro PS5. Je to logické, protože nové hry budou dimenzovány na mnohem rychlejší úložiště a mění se i způsob ukládání dat.

Jak to bude s gamepady a volanty?

Včera pak Sony na blogu informovalo o dalších omezeních. DualShock 4 sice půjde připojit k PS5, ale půjdou jím ovládat jen hry pro PS4. Nové hry pro PS5 budou vyžadovat DualSense s více schopnostmi, jako jsou adaptivní triggery nebo haptická odezva.

Co naopak fungovat bude i s hrami pro PS5, jsou volanty, joysticky, pistole PS VR Aim a také kouzelná hůlka PS Move, která pochází dokonce z generace PS3. Podle Sony by ale mohly nastat problémy s některými certifikovanými periferiemi třetích stran. Uživatelé by se prý měli obrátit na jejich výrobce s dotazy, jestli skutečně budou kompatibilní s PS5. To je od Sony trochu podpásovka popírající smysl jeho certifikace…

Microsoft mezitím na Twitteru ujistil, že s Xboxem Series X budou fungovat všechny ovladače (i třetích stran) určené pro Xbox One. A naopak že nový gamepad pro Series X bude kompatibilní také s Xboxem One, ale rovněž Windows, Androidem, iOS nebo xCloudem.

Na druhou stranu je třeba říct, že Microsoft se v nové generaci zaměřil jen na ergonomii a snížení latence, ale nepřidal nové funkce, takže hry pro Series X nevyžadují nic, co by neměly předchozí ovladače.

Diskuze (10) Další článek: Proč chladit celou místnost, když stačí tričko? Chladicí tkanina z polyuretanu má pomoci překonat horké dny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,