Zpátky do školy: nejlepší tiskárny pro studenty

Příchod nového školního roku si žádá obměnu vybavení. Mezi základní studentský hardware patří tiskárna - vybrali jsme několik tipů pro různé druhy použití.

Studentský život je spojen s odevzdáváním nejrůznějších tištěných prací, tiskárnu ale využijete i mimo školní aktivity. Rozhodli jsme se proto doporučit několik konkrétních tipů tiskáren, které by pokryly běžné potřeby studentů. Využili jsme přitom znalostí redakce Computeru, která připravuje srovnávací testy tiskáren, a vybrali jsme tři zařízení, které považujeme za dobrou koupi z hlediska poměru ceny a výkonu v dané oblasti využití.

Univerzálka pro běžného uživatele: Epson Stylus Photo PX660

V obvyklé domácnosti bývá zvykem tisknout maximálně stovky (spíš desítky) černobílých stránek měsíčně, vyloučen však není ani barevný dokument či pár kusů fotografií. Uvažujete-li o tisku fotek, musí vaše volba padnout na tiskárnu inkoustovou. Nešetřete a zvolte takovou, která nabízí nejvíce inkoustových zásobníků – ty jsou zárukou kvalitního barevného výstupu. Dobrý poměr ceny a výkonu nabízí Epson Stylus Photo PX660, za tři tisíce získáte mimo jiné kopírku, potisk optických disků a především velmi kvalitní tisk šesticí barev.

Epson Stylus Photo PX660
Epson Stylus Photo PX660 vyniká v poměru ceny a výkonu, kvalitního tisku fotografií dosáhnete díky šestici barevných inkoustů

Rychlost černého i barevného tisku je v tomto případě asi 37 stran za minutu. Vestavěný skener nabídne rozlišení 2 400 dpi a na tiskárně nechybí čtečka paměťových karet a barevný informační displej s úhlopříčkou 6,3 cm. Samozřejmostí je u fototiskárny bezokrajový tisk a do zásobníku lze vměstnat až 120 listů papíru.

Hlavně úsporně: Canon i-Sensys LBP5050

Alternativní možností je stav, kdy tisknete výhradně černobílé dokumenty a prioritní je pro vás cena bez důrazu na maximální kvalitu tisku. V tomto případě si vystačíte s monochromatickou laserovou tiskárnou, u které je však třeba dohlédnout na cenu a výtěžnost nejen toneru, ale i dalších součástí. Velmi nízkou cenu za vytištěnou stránku nabízí například Canon i-Sensys LBP5050. Koupíte ji od 3 400 Kč.

Canon i-Sensys LBP5050
Pokud je pro vás prioritní cena tisku, může zaujmout úsporný Canon i-Sensys LBP5050

Zmíněný Canon vytiskne za minutu až 12 černobílých dokumentů, díky all-in-one toneru zvládá i barevný tisk, a to rychlostí okolo 8 stran za minutu. Zásobník pojme až 150 listů papíru a po zapnutí si na první vytištěnou stránku počkáte 22 sekund.

Tisknu hodně: OKI C310dn

Pokud máte zálibu v papírování a rádi si dokumenty archivujete, měli byste se porozhlédnout po tiskárně s dobrým poměrem provozních nákladů a kvality. Ke zmíněným účelům je ideální laserová tiskárna, u které však budete muset oželet tisk fotografií. V tomto případě se příliš nevyplatí šetřit, u barevných laserových tiskáren platí, že s rostoucí pořizovací cenou klesají náklady na vytištěnou stranu, a to díky zásobníkům s větší kapacitou. Smířit se naopak musíte s většími rozměry. Velmi levný a zároveň rychlý tisk nabízí OKI C310dn s cenou okolo pěti tisíc korun.

OKI C310dn
Tisknete-li hodně, nebojte se zainvestovat třeba do OKI C310dn, se kterou můžete využít rychlý oboustranný tisk při nízké ceně za stránku

Připravte se na barevný tisk rychlostí 22 stran za minutu, v případě černobílého to bude o dvě stránky víc. Zahřívání trvá po zapnutí asi minutu, první stranu tisku budete odebírat za necelých 9 sekund. Tiskárnu je standardně možno zapojit do sítě, využít můžete také duplexní jednotky pro oboustranný tisk.

Diskuze (24) Další článek: AVG má ostudu, verze pro mobilní Windows je zbytečný spyware

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,