ZPaint 1.4: Tlačítka pro webové stránky snadno a rychle

Vytvoření efektně vyhlížejících tlačítek pro webové stránky může být pro uživatele, který nemá grafické nadání a neovládá dokonale žádný grafický program, velkým problémem.
Vytvoření efektně vyhlížejících tlačítek pro webové stránky může být pro uživatele, který nemá grafické nadání a neovládá dokonale žádný grafický program, velkým problémem. Naštěstí jsou ale k dispozici utilitky, které tuto činnost výrazně zjednodušují; jednou z nich je i program ZPaint, jehož verzi 1.4 jsme podrobili krátkému testu.

ZPaint vám umožní pouze vytváření trojrozměrných obdélníkových tlačítek, nejedná se tedy o aplikaci stylu "všechno v jednom", proto zde nenajdete žádné přebytečné funkce pro editaci jako pera nebo vkládání textu. Nemáte-li ale připravenou hrubou předlohu tlačítek, budete ještě potřebovat nějaký grafický editor. Ten budete potřebovat i v případě, že máte obrázky v jiném formátu než BMP, protože ZPaint žel ostatní formáty nepodporuje.

Instalace je, jak bývá zvykem, snadná - stačí spustit stažený soubor zp1.exe a vybrat cílovou složku. Za okamžik najdete v menu Programy ikonu ZPaint 1.4, kterou můžete program spustit.

Prostředí aplikace je velmi jednoduché: skládá se ze dvou plovoucích nástrojových lišt a editačního okna.

Nástrojová lišta Shape slouží k nastavení parametrů tlačítka. Pomocí prvních čtyř ikon zvolíte, zda má být vytvořena vnitřní nebo vnější část tlačítka, případně obě současně, nebo zda chcete vytvořit pouze plastický rámeček. Další dvě ikony určují, jak bude objekt vystupovat z reliéfu (tím lze vytvořit vystouplé nebo naopak "zamáčknuté" tlačítko), a pomocí posledních dvou ikon pak nastavíte způsob zaoblení rohů (mohou být hranaté nebo zaoblené).

Kromě ikon jsou v této nástrojové liště ještě dva prvky, jimiž volíte hloubku tlačítka a poloměr zakřivení rohů.

Druhá nástrojová lišta Surface obsahuje pět ovládacích prvků:

  • posuvníkem 3D Contrast nastavujete způsob osvětlení objektu, čímž lze zvyšovat nebo snižovat dojem plastičnosti;
  • Choose color - výběr barvy, kterou bude objekt vyplněn;
  • Choose texture - výběr textury, kterou bude objekt vyplněn (textury musí být ve formátu BMP nebo JPG). Velice zajímavých efektů dosáhnete současnou kombinací barvy a textury. Nemáte-li k dispozici odpovídající texturu, můžete si nějakou stáhnout z galerie serveru MediaBuilder.com;
  • Opacity – tento posuvník určuje průhlednost barvy a textury;
  • Gloss - nastavení úrovně lesku.
Jak tedy s tímto programem upravit již existující tlačítko? Připravili jsme pro vás stručný návod:
  • Otevřete obrázek, který chcete použít, v nějakém grafickém editoru a zkopírujte ho do schránky.
  • Vložte obrázek ze schránky do Zpaintu.
  • Nastavte průhlednost na nulu (přesunutím posuvníku Opacity k levému okraji).
  • Zvolte požadovanou hloubku, lesk a 3D kontrast.
  • Na liště Shape zvolte, jak bude tlačítko vypadat.
  • Klikněte v levém horním rohu obrázku myší a táhněte až do pravého dolního rohu.
  • Zkopírujte obrázek do schránky, přeneste jej do vašeho grafického editoru a uložte jako JPEG nebo GIF.
Jak tento program zhodnotit? Určitě jej přivítají především začátečníci, kteří si s jeho pomocí mohou vytvořit kompletní grafický layout své webové prezentace. Vzhledem k široké škále možností a nastavení nejrůznějších parametrů je navíc velmi snadné navrhnout takové ovládací prvky, jež budou působit originálním a neotřelým dojmem. V kombinaci s JavaScriptem lze navíc dosáhnout zajímavých efektů, kdy například budou tlačítka reagovat na ukázání myší změnou tvaru.

Z kladných vlastností oceňuji ještě volitelný antialiasing, šestnáctinásobné undo, zcela bezproblémovou odinstalaci a nesmím zapomenout ani na skutečnost, že tento program je úplně zdarma. Pokud by autor zapracoval na podpoře alespoň základních grafických formátů, jako jsou GIF, JPEG nebo PNG, neexistovalo by nejspíš nic, co by se ZPaintu dalo vytknout.

Freeware, Download

Diskuze (1) Další článek: Dreadling - doomovka pro Palma

Témata článku: , , , , , , , , , ,