Zotročte si Windows Vista

Jako pro Windows XP existoval nástroj pro změnu skrytých nastavení, Tweak-XP, existuje i pro Windows Vista prográmek TweakVI. Co vše se dá s jeho pomocí v systému nastavit? Dominujme svému systému, ovládněme Windows Vista pomocí nástroje od TotalIdea.

TweakVI je nástroj pro detailní nastavování jinak (obvykle v registrech) skrytých voleb systému Windows Vista. Aktuální verze ze čtrnáctého února nese označení 1.0, sestavení 1050. V základní podobě je zdarma, výrobce zpoplatňuje pouze některé pluginy umožňující pokročilá nastavení. Stahovat můžeme například ze serveru MajorGeeks.

Výrobce programu, společnost TotalIdea, slibuje, že TweakVI je nástrojem nejen pro nastavování, nýbrž i pro vyladění výkonu systému. Podívejme se tedy na něj blíže. Instalační balíček má lehce přes jedenáct megabajtů. Bezplatná verze Basic je vhodná pro dvaatřicetibitová i čtyřiašedesátibitová Windows Vista. Program při instalaci očekává registraci - zadání alespoň jména a e-mailové adresy. Registrace však není povinná, je ji možno přeskočit zadáním anglického slůvka SKIP do pole pro jméno. Dalším krokem je výběr jazyka. K dispozici jsou pouze angličtina a francouzština. V jednom z posledních kroků nabídne instalátor možnost vytvořit bod obnovení a v dalším pak možnost stáhnout nástroj EasyBCD sloužící k nastavování nového bootovacího manažeru Windows Vista. Po potvrzení již následuje samotná instalace.

Po prvním spuštění se TweakVI optá, zda si přejete vytvořit zálohu těch systémových nastavení, která je schopen měnit. Máte-li strach, že svému systému ublížíte, rozhodně nejde o volbu, kterou byste měli přehlížet. Nyní se už můžeme vrhnout na samotné nastavování. K dispozici je hned pětice kategorií, pod nimiž jsou jednotlivé volby skryty. Nastavovat tak můžeme v položkách Systémové informace a ladění, Různá ladění, Vizuální ladění, Ladění internetu a konečně pomocí sady Nástrojů, jimž se však věnovat blížeji nebudeme, neboť jde o prostý rozcestník k nástrojům obsaženým standardně ve Windows.

Zálohování po prvním spuštění programu

Systémové informace a ladění

V této sekci zjistíme základní informace o hardwaru počítače a zároveň se nabízí provedení několika tweaků vesměs právě pro práci s hardwarem. Položky označené červenou značkou s křížem nejsou v bezplatné verzi dostupné. První tlačítko, Systémové informace, procesor, paměť a produktové klíče, otvírá okno, v němž najdeme informace o schopnostech procesoru, podrobný výpis hardwaru počítače a konečně na poslední záložce kromě statistik operační paměti i nezřídka užitečný nástroj pro zjištění produktových klíčů z již nainstalovaných Windows Vista, Office XP, Office 2003 a Office 2007 včetně jejich součástí typu Microsoft Expression Web. Každé otevřené okno TweakVI můžeme opustit a navrátit se do okna hlavního jeho prostým zavřením.

Informace o obsazení RAM a produktových klíčích

Druhá položka se věnuje informacím o pevném disku a rovněž opět ladění jeho výkonu. Vybrat zde můžeme disky, které se nemají zobrazovat v Průzkumínku, můžeme požadovat smazání stránkovacího souboru při každém vypnutí počítače, vypnout ochranu systémových souborů, vypnout NTFS příznak posledního přísupu k souboru či nastavit automatické spuštění pro jednotlivé typy zařízení. Nezajímavá není ani poslední záložka, která pracuje s funkcí SuperFetch. Tu je možno deaktivovat, vymazat její databázi či ji nastavit pro urychlení spouštění aplikací, systému, nebo obojího zároveň.

Nastavení automatického přehrání a vyladění NTFS

Třetím v bezplatné verzi dostupným hardwarovým pluginem je ladění CPU. Zde je možno ladit práci s procesorovou cache specificky podle modelu procesoru. Populární Intel Core 2 Duo však chybí. Nastavit zde můžeme i věci známé již z Tweak-XP. Program dokáže přinutit systém neodswapovávat vlastní jádro či umí v závislosti na operační paměti počítače zvolit optimální velikost systémové cache. Na další záložce lze velikost cahe nastavit i pro optické mechaniky. Dále zde můžeme vypnout podporu systému pro vypalování optických disků a rovněž přimět systém, aby při startu detekoval, zda je procesor počítače schopen pracovat s pokročilými možnostmi správce paměti Windows Vista.

Posledním dostupným pluginem v této sekci je jen podpora práce s EasyBCD. Pro její použití je samozřejmě potřeba mít tento nástroj nainstalován.

Ladění nastavení procesoru a optimalizace, systémové cache

Různá ladění

Pro mnohé uživatele budou jistě zajímavější až tato pokročilá nastavení. Jde totiž o věci čistě hmatatelné a využitelné při každodenní práci. Hned první položka se nabízí k práci se systémovými složkami a ovládacími panely. Můžeme zde provést vlastní nastavení systémových virtuálních složek. Nikdy například není od věci nasměrovat si složku Documents pryč ze standardního umístění C:\Users\jmeno\Documents například někam mimo systémový disk - pro případ, že by došlo ke ztrátě či poškození dat například při přeinstalaci Windows. V ovládacích panelech lze zakázat zobrazení jednotlivých panelů či jejich částí.

V následující dvojici položek jde již o opravdovou všehochuť. V první z nich najdeme nastavení myši (přiskakování kurzoru, detekci nechtěných dvojkliků apod.), nastavení Průzkumníka (vypnutí podpory komprimovaných složek, práce s cache pro náhledy apod.), nastavení ohlašování chyb a rovněž nastavení přihlašovacích a odhlašovacích skriptů. V poslední záložce aktuálního okna můžeme navíc povypínat některé zbytečné grafické prvky rozhraní.

Konfigurace Windows Defenderu

V druhé položce můžeme provést několik skrytých nastavení Windows Media Playeru, Windows Defenderu, automatického zálohování či například Windows update. Mnohé zde umístěné volby jsou ale jen na jedno místo shrnutými volbami, které jsou standardně ve Windows roztroušeny po několika různých ovládacích panelech.

Vizuální ladění

První podsekce skupiny Vizuální ladění je prostorem pro detailní a zevrubnou konfiguraci obsahu nabídky Start. Kromě toho zde najdeme možnost úpravy dialogu zobrazeného po stisku Ctrl+Alt+Del, úpravy nastavení Windows Desktop Search, hlavního panelu i jeho oznamovací oblasti a ikon na ní. Nechybí nastavení vyhlazování písma ClearType i systémových fontů obecně.

Výběr intenzity vyhlazení ClearType

Spravovat můžeme ikony na ploše a to včetně některých voleb v jejich kontextových nabídkách či možnosti vytvořit ikonu pro přímý restart systému. Především pokročilejší uživatele pak osloví možnost nechat vykreslovat uživatelské rozhraní Windows pomocí softwarově počítaného Direct3D. Zábavná může být i volba pro zpomalení animace oken po stisku klávesy Shift.

Ladění internetu

Začátek této skupiny bude zajímavý zejména pro uživatele e-mailového klienta Microsoft Outlook. Pro něj lze konfigurovat seznam bezpečných přípon příloh, nastavit minimalizaci pouze do oznamovací oblasti a v neposlední řadě deaktivovat obrazovku Dnes. Poslední volbou je nabídka zálohování aktivačních souborů Microsoft Office XP až 2007.

Druhá položka je věnována Windows Internet Exploreru. Lze v ní konfigurovat některé základní aspekty fungování prohlížeče, jakož i nové, teprve ve verzi sedm představné bezpečnostní záležitosti včetně phishingového filtru. Podobné, i když ne tak rozsáhlé, jsou možnosti konfigurace i pro alternativní prohlížeč Mozilla Firefox.

Diskuze (83) Další článek: LogicaCMG prodala divizi Telecoms Products

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,