Zničí rozdělený Microsoft linuxové firmy?

Zajímavá studie IDC poukazuje na to, že v případě rozdělení Microsoftu mohou velmi těžce pohořet ty firmy, které před Microsoftem utekly do Linuxu.
Zajímavá studie IDC poukazuje na to, že v případě rozdělení Microsoftu mohou velmi těžce pohořet ty firmy, které před Microsoftem utekly do Linuxu. Princip je totiž jednoduchý. Pokud nebude aplikační Microsoft svázán s propagací systému Windows – a to je přesně to, co mu chce soudce Jackson provést – může přenést Office a případně další aplikace na jiné platformy. Pochopitelně hned na ráně je Linux. Seznam kancelářských balíků na Linuxu je pomalu stejně početný jako na Windows. Dominuje bezplatný StarOffice Sunu, napůl bezplatný WordPerfect Office od Corelu a ApplixWare od Applixu. StarOffice by neměl být zas tak ohrožen, protože je standardně zdarma, nicméně poměr sil na Windows, kde je StarOffice také zdarma a Office je placený, jednoznačně vyznívá pro Office. Horší to bude pro Corel, který v podstatě odepsal platformu Windows, kde nemohl úspěšně konkurovat Microsoftu, a utekl na Linux. Pokud Microsoft dorazí i sem, bude mít zřejmě Corel problémy.

Pokud bude mít aplikační Microsoft volné ruce a rozhodne se intenzivně věnovat Linuxu, nic mu nebrání ve vytvoření vlastní distribuce, třeba Microsoft Linux. S touto distribucí může šířit některé komponenty, které budou vyžadovány jeho Office a přitom budou bezplatné. Celý Office přitom nemusí být zveřejněn jako Open Source ani úplně zdarma, Microsoft k tomu nic nezavazuje, přesto může napnout své marketingové páky a zaútočit masivně na linuxovou komunitu.

Pochopitelně Linux je v současné době teritoriem těch, co nemají rádi Microsoft. Nedá se tedy předpokládat, že by ti, kteří něco nesnášejí, obrátili své myšlení na základě nějaké marketingové akce nebo tištěného inzerátu. Pokud ale chce Linux rozšířit počty svých příznivců, nejde to moc dělat stále opozičním principem, tedy tzv. na truc. Ve světě, kde se hledí především na peníze a to nejen na peníze za nákup programového vybavení, ale také za školení zaměstnanců a údržbu počítačů, by mohlo být řešení Microsoftu poměrně zajímavé. Můžeme si myslet, co chceme, ale jeho marketingové tahy byly bezesporu pro Microsoft úspěšné a poznamenaly jeho konkurenci. Samotný uživatel z toho bude mít jenom prospěch, když nebude chtít používat vybavení Microsoftu, prostě si vybere nějaké jiné, přesto bude pochopitelně mnoho těch, kteří si Microsoft zvolí.

To, že je ve hře i Internet Explorer pro Linux je jen poslední kapkou, Netscape je zde zatím v bezpečí, ale co když sem přijde Microsoft? Stejně tak bych připomněl, že jako hlavní testovací oddělení nových uživatelských vlastností Windows byl vždy Office. Jeho programátoři tedy mají solidní zkušenosti s návrhem uživatelského rozhraní a mohli by tedy i nabídnout vlastní verzi prostředí pro samotný Office.

Na těchto příkladech je vidět, že oddělená firma operačního systému nebude na tom moc výhodněji. Bude se snažit nabídnou verzi Windows pro každé zařízení a procesor, na který narazí, ale to již pomalu dělá Microsoft dnes, takže zde moc odchylky čekat nemůžeme. Pokud systémové firmě zůstane Windows a aplikační firma nabídne své řešení pro Linux včetně distribuce a uživatelského rozhraní, bude situace pro samotná Windows výrazně složitější.

Zkuste si prostě sami domyslet, jak může skončit rozdělení Microsoftu spojené s nástupem Office na platformu Linuxu. Zkuste se oprostit od tradičního "Micro$oft padoucha" a podívat se trochu do budoucnosti. Bezesporu by to Linuxu jenom pomohlo, mohlo by se ale stát, že to odnese celá řada firem, které nyní na Linuxu založily svou budoucnost.

Diskuze (76) Další článek: Týden: Microsoft .NET, Pentium 4

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,