Čína | Soukromí | Zákon

Zní to neuvěřitelně, ale je to tak: už i Čína připravuje zákon o ochraně osobních údajů

Čína je o krok blíže k zakročení proti bezohlednému sběru dat vývojáři aplikací a provozovateli webů. Tento týden začal nejvyšší čínský zákonodárný sbor v Pekingu řešit otázku, jaké osobní informace a za jakých podmínek mohou získávat a shromažďovat jednotlivci, firmy a instituce všeho druhu.

Tento krok navazuje na návrh zákona o ochraně osobních údajů z října tohoto roku. Pokud bude přijat a implementován, stane se dle státního deníku China Daily „milníkem“ v oblasti ochrany soukromí. Zákon je postaven tak, aby omezil praktiky nejen ze strany soukromých firem, ale také vládních orgánů.

Zneužitelné osobní údaje

„Některé úniky osobních údajů mají za následek ekonomické ztráty, pokud jsou tyto informace použity k oklamání konkrétního jednotlivce ve snaze o finanční obohacení,“ uvedl stranický list. „Stále pokročilejší technologie shromažďování údajů se zaměřují na biologické informace, jako je tvář jedince nebo dokonce geny, což může mít za následek vážné následky, pokud jsou informace zneužity.“

Některé čínské weby, služby a aplikace přitom požadují po uživatelích příliš mnoho osobních údajů. Pokud je odmítnou sdělit, jednoduše jim nedají přístup. Návrhy pravidel, zveřejněné tento týden, se zaměřují na praxi tím, že definují typy shromažďovaných údajů, které jsou „legální, správné a nezbytné“.

Připravovaný zákon přitom jasně říká, že „Zpracování osobních údajů musí mít jasný a přiměřený účel a musí být omezeno na minimální rozsah k dosažení účelů zpracování. Nesmí být prováděno zpracování osobních údajů, které nesouvisí s danými účely.“

China Daily komentuje situaci, kterou jistě znají i čtenáři v Česku: „Zdá se až příliš běžné, že dochází k úniku osobních údajů. Téměř každý má zkušenosti s nevyžádanými telefonními hovory za účelem propagace zboží nebo textovými zprávami propagujícími určité služby.“

Jasně dané hranice

Podle návrhu jsou „nezbytnými“ daty takové údaje, které jsou nutné k „normálnímu fungování základních funkcí“. Pokud uživatelé povolí shromažďování potřebných dat, musí jim aplikace udělit přístup. Podívejme se na konkrétní příklady, co je považováno za „nezbytné“ osobní údaje pro různé typy aplikací:

  • Navigační a mapové aplikace: informace o poloze.
  • Aplikace pro osobní přepravu: skutečná identita registrovaného uživatele (obvykle v podobě čísla mobilního telefonu) a informace o poloze.
  • Komunikační aplikace: skutečná identita registrovaného uživatele a seznam kontaktů.
  • Platební aplikace: skutečná identita registrovaného uživatele, bankovní údaje plátce a příjemce.
  • Online nákupy: skutečná identita registrovaného uživatele, platební údaje, informace o příjemci (jméno, adresa a telefonní číslo).
  • Hry: skutečná identita registrovaného uživatele.
  • Seznamky: skutečná identita registrovaného uživatele, věk, pohlaví a rodinný stav osoby, která hledá vztah nebo rande.

V návrhu jsou také kategorie aplikací, které musí povolit uživatelům přístup bez shromažďování jakýchkoli osobních údajů. Konkrétně se jedná o živé vysílání, krátká videa, streamovaná videa a hudbu, aktuální zprávy, prohlížeče, editory fotografií a obchody s aplikacemi.

Koncept zákona poskytuje jasná pravidla, kterými se aplikace, služby a weby mají řídit. Například musí mít souhlas osoby, jejíž informace hodlají použít, a musí této osobě sdělit, za jakým účelem budou její osobní údaje zpracovávat. Poněkud paradoxně však neuvádí žádné podrobnosti o tom, jak budou tato pravidla vynucována nebo jak budou trestáni případní provinilci.

Diskuze (19) Další článek: ELONOVINKY: Rakety SpaceX v listopadu lámaly rekordy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,