Programování | Web

Znáte lepidlo na weby IFTTT? Tak to vyzkoušejte český Integromat. Propojí úplně všechno

  • Automatizuje web
  • Umí kontrolovat a publikovat na Facebooku za vás
  • Zvládne i složité operace a filtrování

Jak světový web v posledních dvou desetiletích nabobtnával a nabobtnával a postupně se proměnil z jednoduchých textových nástěnek na složité interaktivní aplikace, které v mnoha případech již dávno nahradily klasické desktopové programy, rostl postupem času u náročnějších uživatelů i hlad po automatizaci – po jakémsi lepidlu, které by související služby stmelilo dohromady a udělalo za surfaře hromadu práce.

Webová lepidla

A tak se před pěti lety na scéně objevil automatizátor IFTTT, do kterého připojíte všechny své služby a začnete vytvářet úlohy. Jedna bude na vaše webové úložiště archivovat fotky z Instagramu, druhá doručovat zprávy s předpovědí počasí a třetí by mohla posílat na IM třeba notifikace o tom, že vám právě dorazil důležitý e-mail od šéfa, takže je nejvyšší čas zavřít Živě.cz a věnovat se zase práci.

IFTTT nebyl jediný a brzy jej následovaly další podobné experimenty, až se do automatizace pustil i Microsoft a svým podnikovým zákazníkům nabídl Flow.

České lepidlo Integromat

Když mi tedy na sklonku léta napsal Ondřej Gazda a začal představovat svůj Integromat, nejprve se mi zdálo, že jen další snílek vynalézá už tolikrát objevené kolo. Nakonec mi to ale nedalo a podíval jsem se, co to umí, abych objevil na první pohled jednoduché, ale uvnitř do nejmenšího detailu propracované prostředí na výrobu automatizovaných internetových úkolů – zde se jim říká integrace.

730789292 831040363
Jednotlivé služby a nástroje můžete propojit podle vlastních představ, anebo se inspirovat hotovými integracemi

Integromat v principu funguje identicky jako IFTTT. Na výběr tedy máte desítky služeb a dalších úkonů, které můžete skládat do sebe a vytvářet logické bloky typu: když se něco stane, něco udělej (tedy podle originálu: If This Than That).

Česká služba přitom není žádný chudý příbuzný, ale podporuje prakticky všechny obvyklé služby počínaje ekosystémem Googlu a Microsoftu a konče Facebookem, všemožnými účetními a poštovní systémy a dalšími profesionálními a podnikovými službami.

169329401 157374296
Na kartě každé služby najdete seznam spouštěčů a akcí, které se mohou provést při splnění nějaké podmínky. V případě Facebooku tak můžete automatizovat nejen vlastní profil, ale i stránku a skupiny.

Propojí služby i vlastní nástroje

Abyste se v tom všem vyznali a inspirovali, k dispozici jsou již připravené úkoly, které jsou mnohdy velmi komplexní. To v praxi znamená, že Integromat nepropojí jen dvě služby nebo úkony, ale jedna integrace může představovat docela komplexní program. Jedna z ukázkových integrací například zjistí předpověď počasí ve vybrané lokalitě na příští týden, vše uloží do tabulkového dokumentu Googlu a ten vám pak pošle poštou. To jsou hned tři různé služby (předpověď počasí, tabulkový procesor a pošta).

498368570 306705561
Přehledný krokový editor integrace, která automaticky archivuje přílohy z e-mailu třeba na webové úložiště Dropbox

Jiná integrace pracující třeba s obrázky pak může grafiku získat z některého z úložišť, obrázek třeba zmenšit a opět jej nahrát někam jinam, archivovat třeba na FTP, poslat poštou a tak dále.

Automaticky zpracuje výpis z banky

Speciálně české surfaře by mohly zaujmout třeba nástroje pro práci s několika českými bankami. Jedná se povětšinou o poštovní filtry, které najdou e-maily s vyúčtováním a pohyb na účtu poté zaznamenají třeba někam do tabulky. To je chytré a řeší to problém povětšinou neexistujících veřejných bankovních API pro běžné klienty.

677406003 109210986
Integromat aktuálně podporuje třeba KB, RB nebo Fio. Chtělo by to parser na e-mailové výpisy i pro ty další.
97893969 76101217 339154125
Editor integrace, který bude v napojeném e-mailu hledat výpisky z banky a ukládat jednotlivé bankovní operace do tabulkového dokumentu Google Docs

Suma sumárum, služeb a nástrojů je v Integromatu tolik, že složíte prakticky cokoliv. A pokud konkrétní služba chybí, máte po ruce docela nízkoúrovňové nástroje, pomocí kterých načtete data z libovolné adresy (třeba v JSON, XML aj.), zpracujete pomocí regulárních, matematických, textových a dalších funkcí a něco spustíte.

Pravidelní čtenáři Živě.cz znají třeba můj seriál o programování elektroniky. I tu bych mohl automatizovat pomocí Integromatu, který by mohl hodnoty z mikropočítače skrze web filtrovat a ukládat třeba kamsi do tabulky a aktivovat všemožné další služby.

599362373 261813828
Integromat podporuje i tzv. router, kdy může provést operaci hned na několika službách naráz, takže třeba publikuje příspěvek na všechny sociální sítě. Samotný editor integrace pak nabízí nastavení i těch nejdrobnějších myslitelných detailů.

K tvorbě a úpravě těchto integrací slouží propracovaný editor, který vedle samotného propojení nabízí i mnohé logické podmínečné operace, takže s trochou píle a hlavně nápadu stvoříte opravdu cokoliv.

287224478 350586623 920530128
Vytvořil jsem si integraci, která se spojí s mým domácím IoT přes HTTPS, získá data z mikropočítače v JSON, ty zpracuje a výsledek mi pošle na e-mail. V tomto případě se jedná o data z meteorologické sondy. Editor Integromatu nabízí hromadu nástrojů, filtrů a nakonec i kompletní log samotné komunikace, takže každou integraci v něm můžete poměrně solidně monitorovat.

Snad vydrží

Základní účet na Integromatu je zdarma a na základní operace by mohl stačit. Nabízí 1 000 operací měsíčně, minimální interval 15 minut, 1 uživatele a snad jediným limitem pro náročnější surfaře by mohl být datový přenos 20 MB. Pak už nastupují klasické paušály, přičemž v tom nejlevnějším (9 amerických dolarů) můžete počítat s 10 000 operacemi, 100MB datovým přenosem, minimálním intervalem 5 minut a neomezeným počtem uživatelů.

Takto propracovaných českých webových startupů nevzniká v české kotlině zase tolik, takže Integromat určitě vyzkoušejte.

Diskuze (20) Další článek: Co dokáže Arduino: Týden Živě klip

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,