Windows | Historie | Operační systémy | Bulvár a vtípky

Známý trapas Microsoftu má čtvrt století. Windows 98 spadly během prezentace s Billem Gatesem

Ke známému selhání Windows 98 došlo během jarní prezentace již prakticky hovoté verze systému na technologické konferenci Comdex. Bill Gates 20. dubna 1998 spolu s tehdy produktovým manažerem Chrisem Capossela hodlal demonstrovat revoluční novinku. Šlo o připojení externího zařízení bez nutnosti restartovat počítač. Na ukázku měl posloužit skener.

Capossela ho k počítači připojil a publiku vysvětloval, jak na něj Windows 98 zareagují. Nejprve se zobrazilo upozornění na připojení nového zařízení, po němž následovala automatická instalace ovladačů. Během té však došlo k chybě a počítač před zraky stovek novinářů a byznysových partnerů zobrazil tzv. modrou obrazovku smrti.

Internet nezapomíná

Modrá obrazovka smrti je překlad anglického výrazu Blue screen of death (BSOD). Označuje závažné chybové hlášení při pádu Windows a překryje celou obrazovku. Jméno dostalo podle modrého pozadí. Při zvažných problémech s ovladači nebo hardwarem se s ní můžete setkat dodnes, byť se vizuálně proměnila jinak a objevuje se již zcela minimálně.

Namísto úžasu se dvojice kravaťáků z Microsoftu od publika dočkala výbuchu smíchu. Bill Gates situaci zachránil jemným humorem: „To musí být důvod, proč Windows 98 ještě neprodáváme.“ Záznam s tímto momentem je stále dostupný na sítích a patří do zlatého fondu:

Nově i se smajlíkem

Uživatelům se modrá obrazovka smrti vrývá do paměti zejména tím, že počítač ji neumí jednoduše ignorovat. Následovat musí restart a opětovné načtení celého systému. Existuje od dob Windows 2.0 a dlouho měla stále stejnou podobu. V nejnovějších Windows však už v grafickém prostředí a doplněna o velkého smutného smajlíka a o QR kód, přes který si v mobilu načtete doplňkové informace.

magnify5 - 600x300.jpg
Takhle modré obrazovky smrti vypadaly v 90. letech

Na závěr dodejme, že veletrh Comdex se konával vlistopadu v Las Vegas. Na začátku 21. století však postupně ztrácel zájem veřejnosti i médií a v roce 2004 byl zrušen. Pozornost světa se totiž přesunula na výstavu CES, která se koná se v lednu ve stejném městě.

o6xx4pl.png
Takhle modré obrazovky smrti vypadají od roku 2015
Diskuze (18) Další článek: Čína chce do pěti let zahájit práce na lunární základně

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,