AMD

Známe specifikace levnějšího čipsetu B550 od AMD. Bude to levné, ale dost ořezané

S novými procesory Ryzen 3000 dorazily na trh i nové základní desky s čipsetem X570, který jako hlavní novinku podporuje nové rozhraní PCIe 4.0. To například dovoluje nejnovějším NVMe SSD diskům dosáhnout na rychlosti pohybující se kolem 5500 MB/s. Velkou nevýhodou těchto základních desek je bohužel jejich vysoká cena. To však nebude platit dlouho, protože se brzy dočkáme levnějšího čipsetu B550, zjistila nedávno redakce Guru3D.

B550 tabulka.PNG
Parametry čipsetu B550 vs X570

Z uniklých specifikací se bohužel dozvídáme, že kvůli velkému tlaku na cenu AMD dost osekalo původní parametry z čipsetu X570. Ten již nebude podporovat PCIe 4.0, avšak stále zůstává naděje, že AMD ponechá tento rychlejší standard aspoň pro napojené karty a SSD přímo na linky vedoucí z procesoru.

Největší změnou bude také počet konektorů USB 3.2 Gen 2, kde nám zůstanou pouze dva. To je citelný pokles, protože X570 jich podporuje až 8. Naopak došlo k navýšení starších konektorů USB 2.0, kde byl jejich počet navýšen ze stávajících 4 na 6.

Očekává se, že základní desky by mohly být dostupné do konce tohoto roku, bohužel přesné datum uvedení na trh prozatím prozrazeno nebylo.

Diskuze (40) Další článek: MacOS 10.15 Catalina: Podívejte se na hlavní novinky nového systému od Applu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,