Změřeno a potvrzeno: Nedostáváme tak rychlý internet, za jaký platíme

Uživatelé vysokorychlostního internetu v Evropě disponují v průměru jen 74 % rychlostí připojení, oproti hodnotě udávané poskytovatelem. To nyní potvrdila nová studie Evropské komise, která se zabývala výkonem vysokorychlostních internetových přípojek v zemích EU.

Místopředsedkyně Evropské komise Neelie Kroesová k tomu uvedla: „Je to vůbec poprvé, kdy byl rozpor mezi inzerovanou a skutečnou rychlostí širokopásmového připojení k internetu potvrzen srovnatelnými a spolehlivými údaji ze všech členských států EU.“

samknows router 1.png sam knows.png samknows.png
Měření probíhá skrze projekt SamKnows. Připojit se do něj můžete také. Od EU dostanete zdarma router, kterým budete měřit rychlost internetu na své přípojce a přispívat tak do statistik

Rozdíly jsou patrné nejen z hlediska zemí, ale také z hlediska technologií. Zatímco poskytovatelé přípojek na bázi xDSL dosahují v průměru pouze 63,3 % poukazované rychlosti, u kabelového připojení je to 91,4 %.

Zajímavým údajem je i průměrná rychlost stahování ve špičce napříč všemi technologiemi a zeměmi, která činí 19,47 Mbps. Nejvyšší rychlosti přitom dosáhly optické linky, a to 41 Mbps, nejhůře na tom byly přípojky na bázi xDSL s rychlostí 7,2 Mbps. Průměr pro upload činí pouhých 6,2 Mpbs, nicméně u uploadu je alespoň daleko příznivější poměr mezi udávanou a reálnou rychlostí – realita dosahuje v průměru 88 % udávaných hodnot.

„Spotřebitelé potřebují více podobných údajů, aby se mohli informovaně rozhodovat, a proto tuto studii zopakujeme. Tyto první výsledky chápeme jako další důkaz potřeby opravdu propojeného jednotného trhu," dodala k prvním výsledkům Kroesová.

Měření probíhá za pomoci dobrovolníků, kteří jsou zapojeni do projektu SamKnows. Ti bezplatně dostanou router, který mohou běžně používat. Zároveň však funguje jako měřidlo rychlosti. O projektu jsme již dříve psali a připojit se do něj můžete stále.

Diskuze (95) Další článek: Internetoví velikáni čelí už i v Evropě stížnostem kvůli kauze PRISM

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,