Změny klimatu ohrožují světové pláže: Slavná Maya Bay byla dočasně uzavřena

Póly bez ledu. Oceány bez kyslíku. A v neposlední řadě pobřeží bez pláží. Právě tak by jednoho dne mohla vypadat naše planeta...

Většina lidí se domnívá, že jde o hudbu vzdálené budoucnosti, protože hladina moří stoupá velmi pomalu. Skutečnost je však taková, že k erozi pláží dochází již v současnosti. Některé země se proto rozhodly vybrané pláže uzavřít, aby předešly ještě větším škodám.

Například thajská vláda nedávno oznámila, že na dobu 4 měsíců turistům znepřístupní slavnou Maya Bay, která se nachází na ostrově Koh Phi Phi Leh a na níž se natáčel úspěšný dobrodružný film Pláž s Leonardem DiCapriem. Tamní korálové útesy totiž nutně potřebují nějaký čas na zotavení. A čím je oceán teplejší, tím déle proces regenerace trvá.

K tomuto nepopulárnímu opatření se bohužel musely uchýlit i jiné ostrovy v jihovýchodní Asii – a to navzdory jeho negativnímu dopadu na místní ekonomiku.

Dotyčný problém se samozřejmě netýká pouze jihovýchodní Asie. Z výsledků loňské studie U.S. Geologic Survey plyne, že pokud urychleně nezačneme něco dělat, během následujícího století kvůli erozi zmizí dvě třetiny pláží v jižní Kalifornii.

Do roku 2100 se může hladina moří zvýšit o 0,2 až 2 metry (v závislosti na tom, jak moc se Země bude ohřívat), což by mohlo být dostačující k pohlcení většiny pláží po celém světě.

Diskuze (15) Další článek: Urus je unikátní startup, díky kterému se filmy budou odehrávat přímo u vás doma

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,