Technologie | Čipy | Výroba

Zmenšování se jen tak nezastaví. V roce 2029 by měla přijít výroba 1,4nm čipů, slibuje dodavatel výrobních linek

Na technologické konferenci IEDM se objevily hlavní hráči z oblasti vývoje a výroby čipů. Vedle Intelu a dalších „starých známých“ se tu zviditelnila i firma, která je ještě pořád poměrně v pozadí – ASML. Právě ta totiž vyvíjí a vyrábí samotné stroje pro EUV výrobu čipů, které pak nakupuje třeba TSMC nebo Intel a staví kolem nich své továrny.

ASML má v plánu pokračovat v rychlém zlepšování výrobní technologie každé dva roky a za deset let, tedy v roce 2029 počítá s 1,4nm výrobním procesem. V tomto směru je Intel poněkud konzervativnější a počítá s tím, že každý pokročilejší výrobní proces bude mít několik optimalizovaných verzí.

Klepněte pro větší obrázek
Výrobní platforma pro EUV od ASML

Takže zatímco tento rok je Intel na 10 nm, rok 2020 bude ve znamení 10 nm+, v roce 2021 se přejde na 7 nm a 10 nm++, rok 2022 přinese 7 nm+ a v roce 2023 Intel počítá s 7nm++ výrobou. Intel již v minulosti zmiňoval, že samotný rozměr tranzistoru dle této definice se stává spíše marketingovou informací a mnohem důležitějšími údaji se stává například hustota logiky na cm2 a další parametry, které ovlivňuje celkovou výkonovou schopnost a vlastnosti čipu.

Vzhledem k tomu, že na dvouletou kadenci chce opět nastoupit i Intel, už v této fázi zkoumá 3nm a 2nm technologii. Má to ale háček – TSMC už v říjnu začalo továrnu na 3nm čipy stavět a chce mít hromadnou výrobu spuštěnou už v roce 2023. Dalším významným hráčem v této oblasti je i Samsung, který je na 3nm technologii také připraven a lze očekávat, že bude těsně dobíhat TSMC.

Diskuze (14) Další článek: Elektrický Volkswagen ID.3 bude vydávat specifický umělý zvuk. Poslechněte si, jak zní

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,