Prohlížeče | Firefox

Změna nastavení serveru na chvíli zlikvidovala Firefox, který chybně pracuje s protokolem HTTP/3

Nejen čerstvě vydaný Firefox 96 občas způsoboval závažné problémy s načítáním stránek. Někteří uživatelé a uživatelky prohlížeče po aktualizaci hlásili, že se stránky nenačítají a Firefox při tom silně zatěžuje procesorpaměť, až přestane odpovídat.

Stane se to zničehonic při prohlížení některých webů, zažil to mj. redakční kolega Lukáš Václavík. Jedinou možností je v takové situaci příslušný proces natvrdo ukončit. Mozilla potvrdila raná zjištění komunity, a sice potíže způsobovalo zpracování HTTP/3. Chyba se ale projevila až poté, kdy došlo ke změně nastavení na straně cloudového poskytovatele.

Změna nastavení se dotkla nejen posledního Firefoxu, ale i předchozí verze včetně edice ESR. Situace se vyřešila na dálku (stačí restartovat prohlížeč v případě přetrvávajících potíží, aktualizaci instalovat nemusíte), takže situace by se prý opakovat neměla. Už dříve někteří přišli na to, že na stránce about:config stačí vypnout předvolbu network.http.http3.enabled.

Manuální vypnutí protokolu může způsobit potíže v budoucnu ve chvíli, kdy bude komunikace opírána pouze o něj. Mozilla tak bude muset pamatovat na to, aby se s nynějším dočasným řešením časem vypořádala. Ačkoli je HTTP/3 ze strany prohlížečů široce podporováno, oficiálně se jedná pouze o draft.

Zdroje: Firefox Support na Twitteru (1 | 2) | chyba 1749908 na Bugzille | r/Firefox

Diskuze (23) Další článek: Američané chtějí k podmínkám užívání služeb přidávat stručný souhrn. Zákon se doslova jmenuje TLDR

Témata článku: , , , , , , , , , , ,