Google | Google Hangouts | Chat

Zmatky s komunikátory Googlu pokračují. Hangouts skončí a všichni uživatelé zjevně dostanou čtyři alternativy

  • Dle informovaného zdroje má Google Hangouts skončit v roce 2020
  • Šéf Google Hangouts Scott Johnston však tuto zprávu rozporuje
  • Aplikace Hangouts Chat a Hangouts Meet prý budou k dispozici všem

Google má za sebou docela pestrou historii nejrůznějších komunikačních aplikací, z nichž mnohé skončily v propadlišti dějin. Aktuálně je nejvíce používanou službou Google Hangouts, nicméně ta má podle zdroje webu 9to5Google skončit v roce 2020.

Chatovací služba Google Hangouts prošla během své historie mnoha proměnami. Vznikla jako nástupce populárního Google Talku a zpočátku byla součástí sociální sítě Google+ (která během příštího roku skončí).

Do jisté míry byla obdobou Facebook Messengeru a Google ji prosazoval, jak to jen šlo – například ji integroval do Gmailu a předinstalovával na telefony s Androidem, kde přebírala i obsluhu SMS. Každý, kdo měl účet Google, tak mohl komunikovat textem, zvukem nebo obrazem právě přes Hangouts.

Pomalé vyklízení pozic

V květnu 2017 ale Google odstranil z aplikace podporu SMS a vyzval uživatele, aby místo toho používali samostatnou aplikaci Zprávy. Od té doby nedostala mobilní aplikace Hangouts žádné pozoruhodné aktualizace a vývojáři také relativně pozdě reagovali na nahlášené chyby. Dle neoficiálních zpráv byl vývoj aplikace de facto ukončen před více než rokem.

Google totiž začal s vývojem znovu a rozhodl se přitom posunout svůj komunikační nástroj blíže ke komerční klientele. Hodlal z něj udělat konkurenta Slacku, Microsoft Teams či Skypu, takže v březnu tohoto roku vydal Hangouts Chat. Ten funguje nad strukturou stávajících Hangouts, ale přináší firmám lepší možnosti komunikace v rámci týmů, včetně propojení s nejrůznějšími roboty a službami.

Služby Hangouts Chat (komunikační aplikace) a Hangouts Meet (platforma pro videokonference) jsou v současnosti součástí placeného balíku G Suite. Google tak jasně naznačil, že se jedná o aplikace mířící primárně na firemní klientelu.

Otázkou je, co se stane s běžnými uživateli Hangouts. Podle původních zpráv to vypadalo, že pro ně Google Hangouts úplně skončí a jako náhradu Google vytvořil aplikace Allo a Duo. Jenže tato dvojice se nesetkala s nějak zvlášť nadšeným přijetím a navíc pro ně neexistuje webová verze (pro Allo jen omezená a závislá na mobilu). Uživatelů Hangouts je proto stále víc než dost.

Hangouts Meet a Chat budou pro všechny

Šéf Google Hangouts Scott Johnston však na Twitteru reagoval na zprávu 9to5Google s tím, že: „Nemohu komentovat vaše zdroje, protože nemám žádné podrobnosti. Frustrující část vaší zprávy naznačuje čtenářům dramatické závěry, neboť ukazuje jen polovinu příběhu. Uživatelé Hangouts budou migrováni do služeb Chat a Meet. Ačkoli to bude mít za následek ukončení klasické služby Hangouts (jak ji nyní nazýváme), neznamená to, že ukončíme podporu pro podporované produkty: zasílání zpráv a schůzky.“

Na následné upozornění, že uvedené funkce jsou k dispozici pouze předplatitelům G Suite Johnston odpověděl: „Právě teď jsou k dispozici pouze pro účty G Suite, ale před migrací spotřebitelů se to změní.“

Je to vlastně dobrá zpráva pro uživatele Hangouts, že o svou aplikaci úplně nepřijdou, ale budou ji muset přeinstalovat na Hangouts Chat, který vypadá a funguje přece jen trochu jinak. Do situace kolem komunikačních aplikací Googlu to každopádně vnáší další zmatek.

Už se zdálo, že se vše ustálí na páru Hangouts Chat a Meet pro firemní komunikaci v rámci G Suite, a páru Allo a Duo pro soukromé komunikace. Jenže teď i běžní uživatelé dostanou k dispozici firemní Hangouts Chat a Meet na běžných Google účtech. Znamená to tedy předzvěst konce Allo a Duo? U Googlu už bychom se nedivili ničemu...

Diskuze (20) Další článek: Sovy vs. skřivani: Kdo je zdravější?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,