Zmatek kolem Pentia 4 Extreme Edition

Na světovém trhu tento procesor existuje již několik měsíců, ovšem stále jen málokdo ví, jak se tento procesor ve skutečnosti jmenuje, jaké má logo a co vlastně ono logo znamená.

Nejprve to, co nepřekvapí – společnost Intel vyrábí procesor s plným názvem „Intel® Pentium® 4 Processor Extreme Edition Supporting Hyper-Threading Technology.“ Že to není zrovna nejkratší, to ví snad každý, takže se zahájil proces zkracování. Přes výrobcem přijatelný tvar „Intel Pentium 4 Extreme Edition“ se dostáváme ke tvarům, které výrobce nevidí zrovna rád. Zdravý selský rozum velí vytvořit zkratku z počátečních písmen, takže dostaneme P4EE. Ale chyba lávky! Takhle se podle Intelu zkracovat nemá. V omylu tedy žije nejen valná část redakcí celého světa, ale také někteří renomovaní výrobci. Jako důkaz uvádím logo P4EE ready! z dílny společnosti Micro-Star (neboli MSI).

Jak to má vypadat správně? P4P XE, případně P4P XE HT, ovšem jen pro interní použití Intelem. Toto tvrzení dokazuje i název souboru s logem zmíněného procesoru (p4pxe_logo.tif). Z toho lze odvodit zkratku, kterou Intel mlčky přijímá, a to P4XE, která se používá především v Japonsku. Na štítku na krabici od uvedeného procesoru se produkt jmenuje Pentium® 4 Processor XE.

Hrátky s logem

Na webových stránkách Intelu se nachází klasické logo procesoru, které běžně známe. To vypadá následovně:

Pokud si však samotný procesor koupíte, na krabici najdete logo jiné:

Rozdíl je patrný na první pohled – na spodním logu chybí znak HT a nápis „Extreme Edition“ je jinak uspořádaný. Na otázku proč se loga liší a jaký to má význam jsme se zeptali PR specialisty společnosti Intel Czech Tradings Pavla Svobody s následující odpovědí:

„Logo se znakem HT je možno použít pouze pokud celé PC podporuje HT technologii. Jestliže HT podporuje jen procesor, pak to logo použít nelze - například pokud BIOS nepodporuje HT. Proto se na krabici samotného procesoru se HT logo nepoužívá.“

Jen pro připomenutí – výše uvedený procesor uvedl výrobce 3. listopadu 2003. Prozatím existuje jen na vnitřní frekvenci 3,20 GHz s vnější frekvencí 800 MHz (resp. 4x 200 MHz). Vedle L1 cache (instrukční 12 000 µoperací a datové 8 KB) a společné L2 cache 512 KB je procesor obdařen L3 cache velikosti 2 MB. Procesor je určen pro patici Socket 478. Vyrábí se 0,13µm technologií.

Diskuze (9) Další článek: Nedostatek procesorů Pentium 4 se zhoršuje

Témata článku: , , , , , , ,