Zlatý padák pro Marissu Mayerovou. Kritizovaná šéfka Yahoo dostane 895 milionů

Kritizovaná šéfka Yahoo Marissa Mayerová, která ve své funkci zřejmě brzy skončí, by jako odstupné mohla inkasovat až 37 milionů dolarů (asi 895 milionů korun). Tlak na výměnu celé správní rady americké internetové společnosti vyvíjí hedgeový fond Starboard Value.

Výše případného zlatého padáku závisí především na tom, v jaké situaci by Mayerová o svou práci přišla. Pokud by byla odvolána v rámci chystaného prodeje části společnosti, připadlo by jí právě zmíněných 37 milionů dolarů v podobě tří ročních platů a výnosů z akcií. V případě jejího vyhazovu ještě před prodejem by však inkasovala podstatně menší částku, přibližně 12,5 milionů dolarů. Vyplývá to z podmínek její smlouvy.

Ještě před rokem by přitom její odstupné bylo mnohem vyšší. V prvním zmiňovaném případě by to bylo přibližně 110 milionů dolarů, v druhém 26 milionů. Vliv na to má fakt, že se společnosti nedaří. Za poslední rok klesly akcie firmy o 23 procent.

Miliardové akvizice, které se nevyplatily

Mayerová je ve své funkci pod palbou kritiky. Za akvizici startupů, které se zatím nevyplatily, utratila několik miliard dolarů a společnost kvůli špatným finančním výsledkům propouští až 15 procent zaměstnanců. Na odvolání celé správní rady Yahoo, které je Mayerová členkou, teď tlačí hedgeový fond Starboard Value, který vede kampaň za změny v internetové společnosti od roku 2014.

Yahoo se chystá prodat některé internetové operace a asijské aktivity. Podle Wall Street Journal stanovila 11. duben jako uzávěrku pro předběžné nabídky. To by mohlo značit červnový nebo červencový prodej. Očekává se, že zájem bude mít telekomunikační společnost Verizon Communications a také vydavatelství Time. Microsoft, který o zisk celého Yahoo usiloval v roce 2008, údajně nabídku nepodá.

Diskuze (14) Další článek: Další novinky zamíří do Edge: gesta, překladač i lepší historie

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,