Reklama

Zlatá, platinová nebo černá: Víte, co znamenají barvy platebních karet?

Statistiky roku 2021 průběžně ukazují, že 70 % Čechů při placení v obchodech upřednostňuje platbu kartou.

Z toho tvoří více než 2/3 karty debetní a zhruba 20 % Čechů potom pravidelně platí kartou kreditní. Právě ty jsou stále v české společnosti tak trochu rozporuplným finančním nástrojem. Pro někoho totiž mohou představovat až příliš snadnou a nezodpovědnou cestu k nákupu něčeho, na co ve skutečnosti nemáme. Pro jiné mohou symbolizovat luxus a exkluzivitu. A to hlavně ty s různými přídomky jako zlatá, platinová nebo černá. Pojďme se podívat, co barvy (nejen) kreditek vlastně znamenají a jaké výhody svým majitelům přináší. 

Debetní, nebo kreditní karta: Znáte základní rozdíly?

Přestože objem plateb kreditkou roste, často lidem není úplně jasné, v čem se liší od debetní karty. Kreditní karta je v podstatě revolvingový úvěr. Jednoduše řečeno: Je to půjčka, která se pravidelně opakuje. Banka vám každý měsíc uvolní určitou sumu peněz, kterou si bez dalšího schvalovacího procesu můžete půjčit.

Platby kreditní kartou pak probíhají naprosto stejně jako s běžnou debetní kartou. Jen pak musíte splatit vše, co jste utratili. Na rozdíl od toho z debetní karty čerpáte peníze, kterými skutečně disponujete a nejdete do mínusu.

O vydání kreditní karty, můžete svou banku požádat, ale je na jejím posouzení, zda vám ji na základě znalosti vašich příjmů a kredibility vydá. U prémiových kreditních karet jsou pak podmínky vydání ještě trochu odlišné. A různé jsou i benefity a služby, na které si jako vlastník takové karty sáhnete. Naproti tomu standardní debetní kartu získáte k běžnému účtu od banky vždy, když o to budete mít zájem, a to zpravidla bez poplatků. Za prémiovou verzi si potom připlatíte, nebo musíte splnit určité podmínky.

obr1_optimized.jpgNa internetu zaplatíte jak kreditní, tak debetní kartou. Zejména zahraniční e-shopy ale občas vyžadují pouze úhradu kreditkou.

Zlatá a platinová platební karta: Dříve symbol luxusu, dneska běžná věc

Abyste se tímhle kouskem plastu mohli chlubit, potřebovali jste dříve nastřádat určitý obnos peněz na svém běžném účtu. Většinou se zlatá karta vydávala lidem, kteří měli na účtu částku kolem jednoho milionu korun. Případně na účtu otočili určitý obrat každý měsíc.

Banky ale své podmínky mění. Vlastnictví zlaté karty si teď může dopřát téměř každý, kdo zaplatí za její vedení, nebo kartou měsíčně provede platby v určité hodnotě.

Touha po odlišení je ale lidem vlastní a jak se zlatá karta stala dostupnější, postupně pro mnoho lidí ztratila svůj „šmrnc“. Banky proto začaly vydávat karty platinové. Za ještě vyšší poplatky pak nabízí řadu výhod, které dokážou slušně zpříjemnit život.

Na jaké výhody si sáhnete s prémiovou kartou

Konkrétní výhody se malinko liší a každá banka si své klienty hýčká trochu jinak. Balíček služeb ke zlaté a platinové kartě bývá ale většinou podobný. Často jsou rozdíly hlavně v rozsahu jednotlivých služeb. Čím exkluzivnější karta, tím více nadstandardních služeb nabízí. Zde je ochutnávka těch nejčastějších.

Cestovní pojištění

Prémiovou kreditní kartu oceníte hlavně při častých cestách do zahraničí. Každá zlatá nebo platinová karta totiž nabízí nadstandardní cestovní pojištění s vysokým krytím. A to pro celou rodinu. Limity pojištění se často pohybují v řádu několika milionů.

Vstup do VIP letištních salonků

Další výhoda při cestách do zahraničí je možnost využít tzv. VIP salonky. Na letišti je najdete nejčastěji pod označením Airport Lounges. Vlastnictví karty Mastercard Platinum nebo Mastercard World Elite vám pak tyhle dveře otevře. Pokud máte „jen“ zlatou kartu, pak si většinou za vstup ještě něco připlatíte.

Na zahraničních letištích narazíte ještě na další služby spojené s vlastnictvím prémiové karty. Třeba s platinovou kartou od společnosti American Express se můžete nechat „zdarma“ namasírovat na dvanácti letištích ve Spojených státech. Jen pro zajímavost, platinová karta American Express vyjde na necelých patnáct tisíc korun ročně.

Osobní asistent

Pomůže s rezervací ubytování nebo zajistí odvoz, když vám auto vypoví službu. Osobní asistent přináší větší pohodlí nejen na cestách. Součástí služeb je také zdravotní asistence, právní pomoc, auto asistence nebo i pomoc s trablem v domácnosti. Asistent je na telefonu dostupný 24 hodin, sedm dní v týdnu.

Slevy a peníze z nákupu zpět

Trošku „nudnějším“ benefitem jsou různé slevy na zboží a služby. Utrácení s prémiovou kreditkou ve vybraných obchodech vám také může přinést část peněz na účet zpět.

titulka_optimized.jpgPrémiová karta s sebou nese spoustu výhod.

Černá karta: Nejnovější trend s nejvíce výhodami

Jak se zlaté a platinové karty staly běžnějšími, objevila se na trhu s exkluzivitou další barva. Mastercard vydává nejnověji černou kartu World Elite. Černou platební kartu můžete získat dokonce u některých bank zdarma. S černou verzí se setkáte i u vydavatele platebních karet Visa pod označením Visa Infinite.

Na rozdíl od zlaté nebo platinové karty, kde stačí platit za vedení karty, se černá karta vydává až po splnění specifických podmínek. Tam spadá minimální měsíční příjem zaslaný na účet nebo nastřádané úspory ve výši přesahující většinou jeden milion korun. A jako s každou prémiovou kartou se s ní pojí řada dalších výhod. Ty jsou sice podobné jako u ostatních prémiových karet, liší se ale výrazně svým rozsahem. Jestli chcete na první pohled vystavit na odiv svůj společenský status, pak je pro vás například černá kreditka ideální řešení.

Další článek: Start11 přinese do Windows 11 lepší Start i hlavní panel, jen si trochu připlatíte

Témata článku: ,