Zkusili jsme Sigfox, síť pro internet věcí

  • V Česku se rozvíjí hned tři sítě pro internet věcí
  • Vyzkoušeli jsme jednu z nich - Sigfox
  • Čidla posílají data do cloudu a odtud je můžete dále zpracovávat

V letošním roce by měla být většina území Česka pokryta speciálními sítěmi pro tzv. Internet věcí. Ty jsou trochu jiné než klasické mobilní sítě. Pracují v nelicencovaném písmu 868 MHz a především jsou optimalizovány nikoli na rychlost a objem přenesených dat, jako například sítě LTE, ale na minimální spotřebu energie. Jak taková síť funguje, jsme si vyzkoušeli, a to v síti Sigfox, kterou buduje operátor SimpleCell ve spolupráci s T-Mobilem.

Tři kohouti na českém dvorku

Na Českém trhu se do budování sítí pro Internet věcí vrhly hned tři subjekty – jedním je již zmíněný SimpleCell společně s T-Mobilem, kteří se opřeli o technologii Sigfox, dále pak České radiokomunikace, které využívají trochu odlišnou konkurenční technologii LoRa a dále sdružení Things.cz. To se rovněž opírá o technologii LoRa a síť hodlá vybudovat díky zapojeným lokálním poskytovatelům internetu.

Všechni tři startují tento rok a do konce roku slibují pokrytí většiny území Česka. Kdo bude chtít jejich služeb využít, ten si tak bude moci vybírat podobně jako u současných mobilních operátorů. Podle pokrytí, nabízených služeb, technologie a samozřejmě také cen.

Zákazníky budou zprvu především firmy či státní instituce, kde se nabízí nespočet možností užitečného využití a počty zařízení zapojených do sítě se u jednotlivých projektů mohou dostávat až do tisíců. Ať už je to hlídání vozového parku, evidence vagónů, hlídání parkovacích míst, snímání hladin vodních toků, kontrola teploty zboží, monitoring zvířat atp.

Zacílení především na firmy je logické, ale časem se provozovatelé sítí bezesporu otevřou i běžným koncovým uživatelům. Přes mobil byste mohli hlídat, zda vám někdo leze přes plot, stavy elektroměrů atp., jak máte vlhkou půdu na zahradě, kde vám zrovna běhá pes, jak máte plnou popelnici… Vše je jen otázka vhodného čidla a umístění. Firmy si tato čidla udělají na míru pro konkrétní potřebu, ale věřím, že se najdou výrobci, kteří vymyslí a vyrobí užitečné krabičky pro běžné uživatele.

717551098 
Pokrytí sítě Sigfox k 31. březnu 2016

Ačkoli se všichni tři čeští hráči vehementně snaží zaujmout a průběžně informují, jak jsou s budováním sítě pro internet věcí daleko, jeden z nich byl přece jen první a je mírně napřed – SimleCell. Jeho Sigfox aktuálně pokrývá signálem více než polovinu obcí v Česku a má 75 vysílačů, které buduje společně s T-Mobilem. Do konce dubna mají být podle plánu pokryta všechna města s více než 20 tisíci obyvateli.

Konkurenční LoRa Českých radiokomunikací má aktuálně pokrytí na 25 % obyvatelstva a je dostupná ve všech krajských městech.

Z čidla přes cloud do aplikace

Síť Sigfox je bezdrátovou sítí, ve které lze posílat pouze impulsy malých balíčků dat o velikosti pouhých 12 bytů. Takových impulsů lze poslat maximálně 140 denně, což vychází zhruba na jednu za 10 minut. Pro potřeby Internetu věcí to stačí a různorodá čidla díky tomu vydrží fungovat třeba až několik desítek let bez výměny baterie. Klidně je tak můžete přivázat na strom či zalít do betonu. Na podobném principu pracuje i konkurenční LoRa.

707843024 
Testovací „vysílačka“ pro síť Sigfox je plná čidel, do sítě z nich může poslat data.

Možnosti sítě Sigfox jsme si mohli vyzkoušet na zkušebním zařízení, které simuluje nějakou tu chytrou krabičku na hlídání čehokoli. Naše demovysílačka je vybavena čidlem teploty, akcelerometrem, GPS a dvěma tlačítky, abychom mohli simulovat nějaké sepnutí či jinou akci. S vysílačkou jsem vyrazil do ulic Brna a pár akcí nasimuloval.

Data z vysílačky se v dávkách odešlou k nejbližší základnové stanici a odtud putují přímo do síťového cloudu, kde se shromažďují. Jsou to nic neříkající 12bytové shluky dat přiřazené konkrétnímu registrovanému zařízení. Uživatel si pak může postavit vlastní softwarovou aplikaci, která může data z jím registrovaných zařízení číst. Shluky dat de facto dešifruje a promění v užitečné informace.

My jsme využili univerzální cloudové aplikace Adeunis, která poskytuje základní přehled získaných dat, se kterým lze dále pracovat. Namísto shluku nic neříkajících datových balíčků v primárním cloudu Sigfoxu už ukazuje konkrétní zjištěná data z čidel. A tak jsem si mohl zpětně zkontrolovat svou testovací procházku. Jednotlivé body byly zaznamenány spolehlivě, ale jeden chybí – poslední. Možná jsem zařízení poté vypnul dřív, než odešel poslední impuls.

521723245 
Webová aplikace Adeunis pro základní zpracování dat, která skrze Sigfox doputují z vašich chytrých krabiček, v tomto případě zastoupených testovací vysílačkou

V reálném nasazení si pak představte místo vysílačky třeba miniaturní čip na svém jízdním kole a místo webového prostředí Adeunis přehlednou mobilní aplikaci, která vám umožní sledovat pohyb zloděje, když vám kolo vezme. Stačí, když takový skrytý alarm napojíte na čidlo pohybu a při opuštění kola sepnete. 

Miliardy zařízení, miliardy dolarů

Internet věcí je „velká věc, která nebude vidět“. Dle predikce analytické společnosti IDC bude do roku 2020 zapojeno do internetu až 30 miliard zařízení, dle studie Intelu dokonce až 50 miliard. Bude to zkrátka hodně a počítá se do toho každé čidlo, které bude nějak zapojeno do datového cloudu, ať už drátem, klasickou mobilní sítí, přes Bluetooth a prostřednictvím mobilu, nebo třeba přes speciální sítě pro internet věcí, jako je Sigfox nebo LoRa.

Naplnění miliardových počtů se dá věřit, nízkoenergetické sítě se teď všude v Evropě ve velkém rozšiřují, ale i jinde ve světě. Není divu, že se do tohoto odvětví ženou technologické firmy, byť mnohdy samy nemají jasno, jak se v tomto segmentu vhodně angažovat. Je to ale zcela nové odvětví IT, ve kterém se už teď točí stovky miliard dolarů a v roce 2020 by to dle IDC mělo být až 1,5 bilionu. 

Diskuze (38) Další článek: Spojení Fujitsu, Toshiba a Vaio v rámci počítačů se prý hroutí, výrobci se nedohodli

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,