Prohlížeče | Opera

Zkušenosti z praxe: jak moc bolí přechod z Chromu na Operu

  • Opera se stala progresivním prohlížečem s mnoha příjemnými vlastnostmi
  • Zkusil jsem jí nahradit Chrome na pozici primárního prohlížeče
  • Přechod byl velmi snadný, některé funkce ale chybí

Co s doplňky?

Narazit při přechodu mezi Chromem a Operou lze v případě, že využíváte více doplňků a aplikací, u nichž neexistuje verze pro Operu. U mě to byl pouze komunikátor Hangouts, který pro Chrome poměrně dobře funguje jako aplikace. Ta může běžet na pozadí i v případě, že je okno prohlížeče zavřené. Google variantu pro Operu ale nenabízí a budu se tedy muset spokojit s běžným webovým rozhraním.

Další doplňky již pro Operu existují a s jejich využíváním tedy není sebemenší problém. Jsou jimi miniaplikace pro Pocket umožňující rychlé uložení článku, Pushbullet pro rychlé posílání obsahu mezi více zařízeními, a nakonec to nejdůležitější – 1Password. Právě multiplatformnost tohoto správce hesel je jednou z jeho předností. Instalovat lze kromě Opery také do Chromu, Safari, Firefoxu a především funguje i v rámci mobilních prohlížečů včetně Safari na iOS.

Co ale dělat, když narazíte na oblíbený doplněk z Chromu, který pro Operu neexistuje? Řešení je velmi jednoduché – nainstalovat rozšíření Download Chrome Extension, které umožní instalovat doplňky z Web App Store primárně určeného pro Chrome. Nutno upozornit, že jde opravdu pouze o doplňky či chcete-li rozšíření nebo extensions.

Scrn-01-27-006.png
Ačkoliv jde o Web App Store otevřený v Opeře, nechybí zde tlačítko pro přidání doplňku. Díky rozšíření Download Chrome Extension ve většině případů bude fungovat naprosto korektně

Nainstalovat pochopitelně z obchodu Googlu nelze aplikace nebo témata. Ani u doplňků, ale nemusí být úspěšnost stoprocentní. Při zběžných zkouškách mi nefungoval například Inbox pro Gmail.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,