Živý rozhovor: s René Zahradníkem a Tomášem Vávrou o Lotus Software

Jak si stojí produkty Lotus vůči konkurenci? Existuje Lotus Notes pro Linux? Kdy budou dostupné produkty Lotus Notes / Domino server verze 8? Pokračuje vývoj kancelářského balíku Lotus SmartSuite? A jak je to s podporou otevřených formátů? Nejen na tyto otázky odpovídali René Zahradník, Lotus Brand Leader IBM Czech Republic, a Tomáš Vávra, Lotus Brand Leader IBM Czech Republic.
Kapitoly článku

Tomáš Vávra René Zahradník

Na vaše otázky k Lotus Software odpovídali René Zahradník, Lotus Brand Leader IBM Czech Republic, a Tomáš Vávra, Lotus Brand Leader IBM Czech Republic.

René Zahradník začínal jako specialista na Unix, delší čas pak pracoval na pozici obchodního a marketingového manažera. Produktům Lotus se u IBM věnuje od roku 1995, v posledních 7 letech o těchto produktech přednáší na konferencích. Tomáš Vávra nejprve působil ve společnostech CIT, Kerio Technologies, Sybase Software a od roku 2006 pracuje ve společnosti IBM. V současné době zastává pozici Brand Leader pro Lotus Software.

V tomto článku najdete otázky a odpovědi týkající se tématu rozhovoru. Některé dotazy a odpovědi jsme kvůli přehlednosti zkrátili, jiné rozdělili do více částí. Některé otázky se opakovaly a v takových případech byly zpravidla zodpovězeny jen jednou. Originální verzi rozhovoru najdete na této stránce.

Odpovědi na otázky čtenářů Živě.cz

Existuje, nebo bude existovat Lotus Notes pro Linux? (Petr Sokol)

Tomáš Vávra: IBM vidí v Linuxu strategickou platformu. Ano, existuje klient Lotus Notes pro Linux. Plně podporujeme distribuce Red Hat, SUSE, ale Lotus Notes lze spustit i na jiných linuxových distribucích.

Jsou dostupné rozšiřující moduly pro SameTime Connect 7.5, aby bylo možné připojit se na jiné IM sítě? Bude tato rozšíření vyvíjet IBM nebo třetí strany? Je možné SameTime server napojit přímo na jiné SameTime nebo IM servery, podobně jak to řeší třeba Jabber servery? (Martin Mikala)

René Zahradník: Existují. Například integrace s Centrem Aktivit nebo úkoly. Lotus Sametime je volně programovatelné a rozšiřitelné prostředí, protože je založený na frameworku Eclipse. Připojení na jiné IM sítě možné je, ale strategií IBM je integrace na úrovni serverů (bezpečnostní a provozní hledisko). Propojení na úrovni klienta ponecháváme na komunitě vývojářů okolo Eclipse.

Stále používám Lotus Approach databázi, ale nikde se mi nepodařilo najít novější verzi. Existuje? (Miloslav Soukup)

Tomáš Vávra: Ano, Lotus Approach je dále vyvíjen a podporován, i když pouze v rámci balíku IBM SmartSuite. Aktuální verze celého balíku je 9.8.

Ve firmě používáme poštovního klienta Lotus Notes a pošta se nám ukládá ve formátu *.nsf. Velmi bych ocenil, pokud by existoval nějaký freewarový prohlížeč archivu uložené pošty Lotus Notes, abych se například doma mohl podívat na zálohu své firemní pošty. (Ing. Vladislav Kožusznik)

René Zahradník: Freewarový modul není k dispozici nebo alespoň o něm nevím. Je však k dispozici API pro přístup do *.nsf formátu, na základě kterého lze takový prohlížeč napsat. Ale licence Lotus Notes nerozlišuje použití doma nebo v kanceláři. To znamená, že pokud máte platnou licenci ve firmě, můžete Lotus Notes k pracovním účelům použít i doma.

Co je podle vás dnes nejdůležitější při týmovém vývoji? Jaké jsou vhodné a efektivní způsoby při týmové práci? (Velká broskev)

René Zahradník: Myslím si, že nejdůležitější je podpořit týmové role (bezpečnost a přiměřené množství informací), integrovat více systémů do jednoho prostředí (bez nutnosti přepínat mezi různými obrazovkami) a zejména umožnit velmi rychlé změny bez potřeby volat programátora (viz. IBM Quicker 8).

Tomáš Vávra: Nesmíme také zapomenout na přístup k datům offline, což je typickým rysem řešení Lotus Notes.

Kdy bude k dispozici ICQ plug-in pro SameTime Connect 7.5? (Arnold Tomášovsky)

René Zahradník: IBM jde zatím cestou integrace serverů. Plugin pro klienta Lotus Sametime není v plánu na letošní rok. Ale je možné, že s ním přijde někdo z komunity Eclipse.

Jaké má Lotus Notes přednosti před konkurenčním software (např. MS Outlook, ThunderBird)? A existují přednosti, které má naopak konkurence? (Miroslav Kupka)

Tomáš Vávra: Lotus Notes kromě plnohodnotných poštovních služeb nabízí velmi elegantní řešení správy dokumentů, a to i pro offline použití. Dále si graficky navrhnete oběh dokumentů (workflow) a spustíte po celé firmě. Můžete si cokoliv sami upravit, a to i poštovní a kalendářové funkce.

Vše, co v rámci Lotus Notes děláte, je z principu bezpečnější. Nejste závislí na verzi operačního systému. Navíc se veškerý Lotus SW silně orientuje na otevřené standardy a J2EE.

Nevýhodou je grafické zpracování uživatelského prostředí, kterému jsme se zatím příliš nevěnovali, soustředili jsme se především na funkce podpory týmové spolupráce. Věříme, že nová verze Lotus Notes 8 odstraní i tento nedostatek.

Plánuje IBM přidat do Lotus Notes podporu formátu *.odf? Pokud ano, od které verze? Podporou myslím např. fulltextové prohledávání příloh, které nyní Lotus zvládá pouze pro formáty od Microsoftu a Adobe. (Petr Káňa)

René Zahradník: Ano. Plná podpora ODF bude ve verzi Lotus Notes 8, která vyjde letos v červnu. Součástí jsou také editory pro dokumenty typu text, tabulka a prezentace, které zvládají ODF i MS Office formáty.

Myslíte, že existuje ze strany IBM dostatečná podpora a prezentace produktů Lotus Development, především Lotus Domino? Jako dlouholetý administrátor mail systému Lotus Domino/Notes jsem bohužel odkázaný výhradně na podporu v zahraničí. Lokální IBM je podporou buď samo pro sebe, nebo vůbec žádnou. Co se týče marketingu a získávání nových klientů této více než konkurenceschopné aplikace v ČR, tak mám pocit, že jste pánové Brand Leadeři poněkud na nic. (Waldemar Jupik)

Tomáš Vávra: Souhlasím s vámi, že vždy je co zlepšovat. Osobně si myslím, že jsme byli „válcováni“ spíše proto, že firmy dávaly přednost posílání e-mailů před podporou efektivní týmové spolupráce, kde je Lotus Domino a Notes, jak i vy potvrzujete, lepší.

V roce 2006 koupila firma IBM FileNet předního dodavatele ECM řešení. Kde vidíte hranici mezi FileNetem, Lotus Notes a IBM CM? (Martin Winzig)

René Zahradník: Jak FileNet, tak IBM Content Management patří do stejné kategorie, tj. správy obsahů. Lotus Domino bych zařadil do podmnožiny správy dokumentů. Takže od Lotus Domino očekávám pohodlné workflow, bezpečné úložiště dokumentů a především dostupnost jak on-line, tak offline.

Jak vidíte budoucnost Lotus SW v Čechách? Má šanci obstát v konkurenci zvláště proti Microsoftu? (Martin)

René Zahradník: Budoucnost Lotus SW vidím „žlutě“. Jednak stále rostou celkové tržby v České republice, rozšiřuje se zájem obchodních partnerů a také jsme nedávno oznámili několik zásadních nových produktů (Lotus Quickr, Lotus Connectinons, Lotus Expeditor) orientovaných na podporu růstu týmové produktivity. Z pohledu technologie se Lotus stále více profiluje v oblasti otevřených standardů a J2EE.

Jak je to s Lotus Notes klientem pro Unix OS pod GNU/GPL či BSD? (Vaše jméno a příjmení)

Tomáš Vávra: BSD bohužel ne, ale máme verze pro Linux.

Je možné velkou síť postavenou na MS Exchange a Outlooku snadno převést na IBM Lotus Domino/Notes? Je řešení postavené na Lotus SW výhodnější? (architekt)

René Zahradník: Ze svých zkušeností vím, že lze převést libovolně velkou společnost (ať má 10 nebo 10 000 uživatelů) – omezení není v technologii. Lotus Notes a Domino v sobě obsahuje nástroje z prostředí MS Exchange (jsou zdarma) a navíc umožňuje provozovat současně klienty Lotus Notes a Outlook proti dobře zabezpečenému Lotus Domino serveru/serverům.

Tomáš Vávra: Lotus SW je výhodnější z hlediska svobody volby typu HW a OS, z hlediska zabezpečení klienta Lotus Notes (ECL) a jeho nezávislosti na vlastní bezpečnosti OS. Z hlediska provádění pravidelných upgradů jsou Lotus Domino a Notes velmi málo náročné (technologicky, časově i finančně). Když k tomu přidáte možnost vkládání týmových aplikací bez nutnosti dokupovat další SW a HW a vestavěné editory dokumentu (text, tabulky, prezentace), máte jedním tahem vše potřebné pro zvyšování produktivity týmu/organizace.

Je možné Domino servery využít jako LDAP kontroléry pro správu identit (pro přechod z MS Active Directory na Linux)? (architekt)

René Zahradník: Ano. LDAP je standardní služba Lotus Domino serveru, kterou takto můžete použít.

Budou někdy produkty řady Lotus Notes podporovat nestandardní formáty Microsoft Exchange a Outlook (*.eml, winmail.dat)? (Petr Kerék)

René Zahradník: Formát *.eml Lotus Notes umí už nějakou dobu. Přílohu winmail.dat (TNEF) umí zpracovávat Lotus Domino server 7.0.2 (na podzim 2006) a do Lotus Notes pošle obsah v otevřeném tvaru.

Jak je výkonný server Lotus Domino ve srovnání s MS Exchange, Qmail a Sendmail? (architekt)

René Zahradník: Máme záznamy o výkonu Domino serveru, který obsluhoval 10 000 až 18 tisíc uživatelů, odezva byla pod 1 sekundu a vytíženost serveru pod 80 procent. Benchmarky jsou obecně k dispozici. Oproti konkurentům zvládá Lotus Domino například server on-line clustering a můžete jej provozovat na velkém množství platforem (Linus, AS/400, AIX, Solaris, HP-UX, Windows).

Jaké linuxové distribuce podporuje IBM pro provoz Lotus SW? (architekt)

René Zahradník: Podporovány jsou distribuce Red Hat a SUSE. Lotus Notes pak na RHEL a SLES/SLED.

Jaká je budoucnost produktu Lotus SmartSuite? Bude i nadále vyvíjen? (Patrik Ištok)

Tomáš Vávra: Lotus SmartSuite je zvláště na západ od nás stále používán. IBM jej dále vyvíjí a podporuje – aktuální verze Lotus SmartSuite je 9.8.

René Zahradník: Je ale pravdou, že strategií IBM je Open dokument formát (ODF).

Jak vidíte budoucnost systému Mac OS X převážně v obchodní sféře? Bude se jeho význam spíše zvyšovat, nebo snižovat? (Kaja Bilek)

Tomáš Vávra: Lotus Notes bude podporován na všech třech platformách (MAC, Linux a Windows). Osobně očekávám spíše růst podílu MAC OS v Evropě.

Kdy je možné očekávat veřejnou beta verzi Lotus Domino / Notes 8? Kdy bude k dispozici finální verze a kdy verze česká? (Daniel)

René Zahradník: Veřejná beta vyjde už koncem února. Finální verze pak letos v červnu a českou verzi očekáváme do 60 dní po mezinárodní (anglické), tj. v srpnu 2007. S přechodem na FrameWork Eclipse se vydávání jazykových mutací bude zrychlovat.

Je pravda, že v nové verzi Lotus Notes bude i textový editor a tabulkový kalkulátor? (Petr Erben)

Tomáš Vávra: Ano. Součástí klienta verze Lotus Notes 8 bude textový editor, tabulkový kalkulátor a prezentační nástroj s podporou formátu ODF a také Microsoft Office formátů. Budete tedy mít vše, co potřebujete k většině běžné práce v kanceláři.

Klient Lotus Notes 6.5.5 má problémy pod Windows Vista. Jeho integrovaná součást Instant Messaging totiž havaruje s hlášením „Error logging in to instant messaging: Instant messaging internal allocation error“. Kdy můžeme očekávat nápravu? (Jan Skýpala)

René Zahradník: Verze 6.5.5 vyšla na jaře 2006, kdy OS Windows Vista nebyl v prodeji. Lotus Notes klienti budou certifikováni na tento OS postupně, v rámci pravidelných čtvrtletních updatů.

Kdy předpokládáte vydání Lotus Domino serveru 8 a jaké novinky nás čekají? (Ludovit Zacha)

Tomáš Vávra: Současně s klientem Lotus Notes 8, to znamená letos v červnu. Novinky očekáváme v oblasti správy stanic (tzv. klient spravovaný serverem), dále mohu zmínit použití cizího LDAPu pro autorizaci uživatelů, podporu elipsového prostředí Lotus Expeditor a obecně plnou podporu J2EE. Lze počítat s dalším rozšiřováním integrovatelnosti do portálových řešení, k telefonní ústředně a UM jako takového.

Vnímáte snahy Googlu o on-line webové řešení kancelářského balíku spolu se sdílením informací a workflow jako možnou hrozbu pro Lotus Notes? Kdy by se takovou hrozbou Google pro IBM na tomto poli stal a za jakých podmínek? (Pet Svet)

René Zahradník: IBM je už asi pět let lídrem na trhu portálových řešení a to specificky s orientací na korporátní komunikaci a spolupráci. V letošním roce uvádí na trh webové řešení Lotus Quickr a Lotus Connections. Konkurence je (nejen) v IT prospěšná.

Umí spolupracovat Lotus Domino se SUN iPlanet? (architekt)

Tomáš Vávra: Ano. Lotus Domino lze s některými produkty portfolia iPlanet integrovat a vytvořit tak společné řešení. Zkuste upřesnit dotaz a dáme přesnější odpověď.

Čím se vám daří přesvědčovat korporátní zákazníky k nákupu Lotus Notes? Upřímně, neznám horšího e-mailového klienta co se týče uživatelského komfortu a přehlednosti. Používám momentálně Lotus Notes 6.5 a ve srovnání s MS Outlookem nebo GMailem je to skutečná tragédie. Ovšem klaním se vašemu obchodnímu úspěchu. (Pavel Kada)

Tomáš Vávra: Korporátním zákazníkům většinou nestačí obyčejný e-mail, potřebují integrované a hlavně integrovatelné řešení, které dokáže dělat automatizované činnosti za ně. Ve většině případů se Lotus Notes dodává zákaznicky přizpůsobené na konkrétní situaci/společnost, což by u konkurenčních řešení bylo podstatně složitější, a tudíž dražší. Součástí klienta verze Lotus Notes 8 je úplně nový textový editor, tabulkový kalkulátor a prezentační nástroj s podporou ODF a také Microsoft Office formátů. Věřím, že budete s komfortem spokojený.

Bude webové rozhraní Lotus Notes / Domino plnohodnotně podporovat prohlížeč z Windows Mobile? Pokud ne, jakou variantu připojení Pocket PC k e-mailu lze zvolit bez nutnosti zásahu na straně serveru? (Petr)

René Zahradník: Lotus Domino server využívá pro Domino Web Access běžné škály funkcí, a pokud bude prohlížeč ve Windows Mobile rozšířen na úroveň standardních prohlížečů, bude podporovat i Lotus Domino. Vyzkoušejte tzv. webmail – zjednodušené webové rozhraní k poště, kalendáři a úkolům.

Z Pocket PC můžete přistupovat k e-mailu různými způsoby: webmail, POP3/IMAP klient nebo přímá synchronizace. Zajímavým řešením zpřístupnění Lotus Domino aplikací (tedy i e-mailů) může být Lotus Expeditor.

Existuje verze klienta Lotus Notes pro platformu Linux? A kde se dá případně stáhnout na otestování? (Peter Oskar)

Tomáš Vávra: IBM vidí v Linuxu strategickou platformu. Ano, existuje klient Lotus Notes pro Linux. Plně podporujeme distribuce RedHat a Suse, ale Lotus Notes lze spustit i na jiných linuxových distribucích. Ke stažení je zatím jen Lotus Domino server. Další možnost je kontaktovat vašeho dodavatele technologie Lotus nebo přímo nás.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,