Živý rozhovor: s Pavlem Kalábem o zálohování a obnově dat

Jak bezpečné je zálohování na USB flash disk? Jde zvýšit životnost CD a DVD médií jejich vhodným uložením? Jak a pomocí jakého programu se dají získat data z částečně poškozeného HDD? Jaká je bezpečnost přenášených dat a následně dat uložených v datovém úložišti? Nejen na tyto otázky odpovídal Pavel Kaláb, projekt manažer systému automatické obnovy a zálohy dat czBackup společnosti Agora plus.
Kapitoly článku

Pavel Kaláb Na vaše otázky k zálohování a obnově dat odpovídal Pavel Kaláb, projekt manažer systému automatické obnovy a zálohy dat czBackup společnosti Agora plus. Divize Data Storage Solution společnosti Agora plus se zabývá návrhy a provozem systémů úschovy elektronických dat a systém czBackup je zálohovací řešení založené na bezpečném vzdáleném ukládání dat prostřednictvím internetu. Specializací Pavla Kalába je návrh a provoz vzdáleného datového úložiště.

V tomto článku najdete otázky a odpovědi týkající se tématu rozhovoru. Některé dotazy a odpovědi jsme kvůli přehlednosti zkrátili, jiné rozdělili do více částí. Některé otázky se opakovaly a v takových případech byly zpravidla zodpovězeny jen jednou. Originální verzi rozhovoru najdete na této stránce.

Odpovědi na otázky čtenářů Živě.cz

Máte zkušenosti s trvanlivostí dat na CD/DVD? (Tomhais)

Pavel Kaláb: Bezpečnější jsou CD než DVD. Je to dáno vyššími hustotami zápisu na DVD. Také se příliš nevyplácí velmi levná média. DVD jsou vhodná na ukládání dat po dobu několika měsíců. CD média jsou sice odolnější, ale dlouhodobě na nich data v bezpečí také nejsou. Pro úplnou jistotu je třeba dělat pravidelně opakovanou zálohu.

Nechtělo by to iniciovat televizní pořad nebo alespoň zprávu, aby si lidé uvědomili, že denní zálohy které jsou v hořícím domě jsou na nic? Např. úřady určitě skladují zálohy ve stejné budově. (mi)

Pavel Kaláb: To je velmi dobrý nápad. Instituce a mnohé velké společnosti s propracovaným systémem zálohování si toto nebezpečí nepřipouští. Na živly je třeba vždy pamatovat. Může se klidně stát, že o patro výše praskne vodovodní trubka a vaše data, i když několik metrů nad zemí, budou zničena. Proto na geograficky jiném místě existují profesionální centra s eliminací těchto rizik.

Jaký postup doporučujete vůči firmám, které při reklamaci pevného disku zjišťují, zda z něj nebyla data zachraňována a v kladném případě reklamaci zamítají? Lze se proti takovému postupu bránit jinak než soudně? (Jan Vaněk)

Pavel Kaláb: Na tuto otázku nedokáži odpovědět. Nejsem právník.

Jak je omezena velikost (množství) dat pro uložení v jiné lokalitě pomocí czBackup a jak je toto uložení zpoplatněno? Případně jaké podmínky musí být splněny? (Rostislav Vagner)

Pavel Kaláb: Omezení velikosti uložených dat prakticky žádné není. Pomalejší komunikační linka také není překážkou. Data se ukládají postupně a při zálohování se využívá algoritmus, který umožňuje přenášet pouze tzv. rozdílová data. Jinak je tomu při obnově dat. Někdy je rychlejší zvolit cestu zaslání dat na médiu.

Podmínkou pro využití vzdáleného uložení je PC a připojení do internetu.

Jak bezpečné je zálohování na USB flash disk? Je to bezpečnější než na CD? Jak se mohou data z USB flash disku zničit? (marek hrnciar)

Pavel Kaláb: Data na USB flash disku, flash memory, jsou trvanlivější než zápis na CD. Nebezpečí pro tato zařízení jsou skryta v blízkosti silných elektomagnetických polí, při připojování a odpojování PC, je zde možnost mechanického zničení, případně smazáním dat lidskou chybou nebo chybou v software. Omezen je také počet zápisů, i když je v řádech tisíců cyklů.

Už několikrát se mi stalo, že nepřečtu v novém počítači staré CD. Mám si nechávat staré CD mechaniky? Nebo jak jinak předejít takovému překvapení ? (ios)

Pavel Kaláb: Zvážil bych volbu jiného uložení dat – např. síťový disk, případně kombinace se vzdáleným uložením dat. Ošetříte tak mnoho nepředvídatelných událostí. Nejen upgrade CD mechaniky. Osobně jsem rád, že už nemusím konkrétní data hledat na stovkách kusů CD.

Jak a pomocí jakého programu se dají získat data z částečně poškozeného HDD? Dříve se mi dostal do ruky HDD, který „odešel“ a část dat šla ještě normálně zkopírovat. Jaká je možnost tyto data zachránit? (Tommyhawk)

Pavel Kaláb: V této otázce vám neporadím. Obraťte se prosím na nějakou specializovanou firmu.

Z pohledu zabezpečení dat je dobré mít vytvořenou zálohu důležitých dat na jiném místě. Např. druhý disk, síťový disk nebo vzdálené uložení.

Jaká CD a DVD média jsou nejlepší pro dlouhodobou archivaci dat? A který z formátů +R, -R, +RW, -RW, RAM je k tomuto účelu nejvhodnější? (Pavel Juranek)

Pavel Kaláb: Ke dlouhodobé archivaci bych vám žádný z těchto formátu nedoporučil.

Životnost dat na DVD médiích je v řádech měsíců až roků. U CD o něco delší. Zvažujte raději ukládání na další HDD, síťový disk nebo vzdálené uložení.

Stále řeším problémy s dlouhodobým ukládáním fotografií. DVD je naprosto nevhodné a HDD mají také svou omezenou životnost (2 z 10 za 2 roky je pro mne velká ztráta). Jaké tedy doporučujete spolehlivé a levné řešení pro cca 1 TB ročně? (R. W.)

Pavel Kaláb: Můžete zvolit síťový disk s více HDD v kombinaci se vzdáleným uložením. Když budete některou fotografii potřebovat, máte ji rychle dostupnou v rámci domácí sítě ze síťového disku. Ve vzdálené lokalitě se z nově přidávaných fotografií postupně vytváří archiv a systém se stará o to, že jsou bezpečně uloženy. Pro případ, že dojde ke zničení vašeho HDD je možné fotografie ze vzdálené zálohy obnovit.

Jakou předpokládanou životnost mají kvalitní CD-RW na zálohování dat? Výrobci na etiketě často píší o doživotní záruce. Znamená to, že zapsaná data budou čitelná třeba za 50 či 70 let? (Pavelka)

Pavel Kaláb: Těžko můžu toto prohlášení výrobce hodnotit. Jde o záruku na zápis nebo čtení? Budou nějaké CD mechaniky schopné tato média číst za 10 let? Budou nové počítače schopné ty současné CD mechaniky připojit? Technologie se rychle vyvíjí a nutí nás data stále migrovat.

Pokud potřebuji pravidelně zálohovat systém a přitom nechci čekat hodiny na kompletní zálohu disku, jaké konkrétní soubory stačí zálohovat pro případnou obnovu? (Alda)

Pavel Kaláb: Využijte rozdílového nebo přírůstkového zálohování. Zálohujete jen to, co se změní. Tím ušetříte čas.

Záloze celého disku se ale přesto nevyhnete. Doporučuje se ji provést jako každé 5-10 zálohování.

Jaký systém byste doporučil pro střední firmu, která ročně uloží cca. 10 exabajtů dat? (Karel S.)

Pavel Kaláb: Budu rád když se stanete naším zákazníkem. Potřebujete uložit 10 000 000 000 GB.

Potřebuji znovu naformátovat systém, ale nevím, jak a kam si uložit určité věci o které nechci přijít? (Kamila Hlaváčová)

Pavel Kaláb: Záleží na tom, kolik dat potřebujete zachovat. Podívejte se na velikost. Ve Windows vám pomůže Průzkumník. Podle toho si můžete zvolit uložení na CD, DVD, USB flash nebo HDD.

Máte možnost si celou záležitost zjednodušit použitím externího nebo síťového disku. V počítači se vám připojí další disk s volným prostorem. Můžete samozřejmě data uložit i k nám.

Která DVD média byste doporučil k dlouhodobějšímu ukládání dat (DVD-R, DVD+R, DVD-RW, DVD+RW)? (itom)

Pavel Kaláb: Ke dlouhodobé archivaci bych vám žádný z těchto formátu nedoporučil. Životnost dat na DVD médiích je v řádech měsíců až roku. Zvažujte raději ukládání na další HDD, síťový disk nebo vzdálené uložení.

Jak je to se zálohou, když si udělám zálohu instalace Windows s programy a tak potom jen obnovím instalaci ze zálohy? Mám plnohodnotný operační systém i s plnohodnotně nainstalovanými programy? (PetrCi)

Pavel Kaláb: Ano, tomuto postupu se říká vytvoření obrazu „image“ disku. Používá se např. před instalací neznámého SW, u kterého nevíte, zda korektně pojede. Image Vám PC dostane do stavu před instalací.

Podobně můžete tento postup použít i pro zálohování. Případně pro přesun celé instalace na disk s větší kapacitou.

Jak provádět obnovu dat systémového disku ve Windows 2000 do čisté nové instalace tak, abych obnovil původní uživatele i ovladače HW? Záloha může být provedena buď nástrojem systému Windows nebo Cobianem. Provést obnovu adresáře Windows, Program files a Dokuments and settings hromadně nebo po nějakých částech? Je mi jasné, že obnova z image disku je jednoduší. (Buchtik Jaroslav)

Pavel Kaláb: V podstatě jste si odpověděl sám. Chcete-li dosáhnout tohoto identického výsledku je nejjednodušší použít image disku.

Zálohovací SW je vhodný pro zálohu a obnovu nové vytvořených souborů (dokumenty, obrázky, atd.). Profesionální zálohovací programy umí kompletní obnovu do čistých OS. Cena však překračuje možnosti domácího uživatele. Na jaký typ média je nejvhodnější zálohovat denně: páska, CD, DVD, USB, externí HDD, FTP server? (Juraj Maškara)

Pavel Kaláb: Záleží na objemu a změnovosti dat. Pro dlouhodobé uložení bych CD a DVD nedoporučoval. Externí disk nebo síťový disk je dobrá alternativa, ale neřeší případné ztráty v místě (voda, oheň, krádež). Vzdálené uložení je při použití šifrování bezpečné. Mínusem je pomalé obnovení dat. Takže vítězí kombinace lokální síťový disk pro rychlou zálohu/obnovu, důležitá data navíc šifrovat a uložit do vzdáleného místa.

Dlouho jsem hledal nějaké médium pro zálohu důležitých osobních dat za rozumné peníze. Nakonec mi jako vítěz poměru cena/výkon vyšlo médium DVD-RAM s udávanými parametry na 100 000x přepsání a teoretickou životností 50 let. Vždy dělám dvě kopie a zatím jsem neměl nikdy problém se čtením. Vybral jsem si dobře? Jak na tom budou média HD-DVD a Blue-ray s životností vůči DVD-RAM (Jiří Daňha)

Pavel Kaláb: Organická vrstva DVD se postupem času mění a dochází k „mizení“ zápisu. Pokud média neustále přepisujete a pracujete s určitou pravidelností máte šanci, že o data nepřijdete. I u nových formátů bude životnost dat podobná. Za 35 Kč na GB dat si však můžete pořídit i spolehlivější síťový disk. Fyzická bezpečnost není dostatečná z pohledu uložení dat ve stejné lokalitě.

Jaká je vlastně bezpečnost dat uložených v datovém úložišti a jaká přenášených dat? (Vamp)

Pavel Kaláb: Vzdálená úložiště se navrhují tak, aby ochránila data proti zničení, znehodnocení nebo ztrátě. Všechny systémy jsou vzájemně zálohovány. Stejně musí být postaráno i o komunikační infrastrukturu. Ke svým datům musí mít uživatelé neustále přístup. Další oblastí je dostatečná kapacita. Tyto hodnoty se průběžně sledují a celý systém neustále roste.

Přenosy dat internetem jsou chráněny šifrováním. To brání zneužívání vlastních dat nebo přihlašovacích údajů.

Máté nějaké statistiky, kolik procent lidí nebo firem je ochotno zálohovat své osobní a mnohdy důležitá data pomocí internetu na nějaké vzdálené neznámé místo? Jsou tyto data bezpečně chráněna před třetími stranami? (Pavel Kubát)

Pavel Kaláb: Je to velmi podobné jako s ukládáním hotovosti do bank a následně s ovládání účtů přes internet nebo mobilní telefon. Uživatelé si museli postupně zvyknout než tyto služby začali využívat. Vzdálená místa pro ukládání dat by měla doložit svou bezpečnost. Akreditovaná úroveň zabezpečení objektů datových center znamená možnost využití prostor k umístění zařízení, která podléhají zvýšenému bezpečnostnímu režimu dle standardů Národního bezpečnostního úřadu.

Všechno souvisí s vývojem v dané oblasti. Služby běžně používané v USA se nás objevují jako novinky a jsou tak i přijímány.

Pro ochranu data se používá kryptování. Klíč zná pouze uživatel a šifrování probíhá ještě v bezpečí firemní sítě. V případě zcizení či v případě živelné katastrofy, která zničí lokální síť i se zálohou, jsou data jištěna v jiné bezpečné lokalitě.

Jaký je podle vás nejlepší software na obnovu dat. (ntfs, fat). (Karel Novotný)

Pavel Kaláb: Pokud jste o data již přišel nezbývá něž se obrátit na odbornou firmu. Řešíte-li otázku zálohování dat včas, tak můžete sáhnout po velmi široké skupině produktů. Výběr záleží na tom, jaký typ zálohování řešíte. Jiné nároky má zálohování domácích dokumentů a jiné je záloha otevřené databáze informačního systému.

Pečlivě také zvažte, kam budete data ukládat. Jak z pohledu technologie, tak i místa uložení.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,