Živý rozhovor: s Michalem Švecem o SUSE Linuxu (první díl)

Jaký je rozdíl mezi SUSE Linuxem a OpenSUSE? Co přinese dohoda Novellu a Microsoftu pro (ne)SUSE komunitu? Neuvažuje OpenSUSE o zavedení repozitářů? Lze Linux jednoduše odinstalovat? Nejen na tyto otázky odpovídal Michal Švec, Director Research & Development ve společnosti SUSE LINUX.
Kapitoly článku

Přináší Novellu open-source projekty zisk? A jste i vy dobře finančně ohodnocováni? (Pavel Novák)

Michal Švec: Firmě to rozhodně vynáší. Pokud jde o detailní finanční výsledky, je možné nahlédnout do těch, co každé čtvrtletí zveřejňuje Novell celosvětově. Myslím, že ohodnoceni jsou naši pracovníci dobře.

Jak vidíte budoucnost MONA? Novell ho financuje, a jak sleduji, tak i široce podporuje a pomaloučku tlačí dopředu. Myslíte si, že Microsoft využije MONO pro expanzi svého .NET Frameworku na jiné platformy? (Planet Anvers)

Michal Švec: MONO je pro Novell hlavně migrační strategie a nástroj pro vývoj cross-platformních aplikací. O úmyslech Microsoftu s MONO nemám žádné informace.

Se spolužáky se dohadujeme, jak se čte SUSE. Je to [sus], [sjus] nebo [sis]? (Pavel)

Michal Švec: V Čechách to čteme, jak se to píše – prostě SUSE.

Neplánujete pro SUSE nějaké repozitáře pouze se zdrojovými kódy, jako má např. Gentoo a jeho Portage? Myslím, že by to bylo výhodné pro lepší výkon systému (Pavel Novák)

Michal Švec: Pokud myslíte něco jako online kompilaci ze zdrojových kódů, tak to příliš nepředpokládám. Pro lepší výkon připravujeme balíčky předkompilované pro různé procesory.

Jak je to s podporou rozlišení 1440*1050 na Intel GMA 950 a podporou zvuku Intel HDA na ICH8 v SUSE? (kubisz)

Michal Švec: Pro vaše rozlišení se podívejte na program 915resolution, je součástí distribuce. Podporu zvuku bych zkusil ve verzi 10.3, mělo by to fungovat.

Proč je ZMD pod OpenSUSE 10.2 tak pomalé, nestabilní a spotřebovává tolik CPU? Souvisí to s MONO nebo neefektivními algoritmy? Když jsem viděl, že v OpenSUSE 10.3 ho nahradí Zypper, tak jsem na Zypper přesel i ve verzi 10.2. Rozdíl v rychlosti je ohromný. (20070513)

Michal Švec: ZMD nebylo optimální řešení, proto bylo nahrazeno. Jsem rád, že vám nové řešení vyhovuje.

Slyšel jsem, že v novém OpenSUSE 10.3 bude KDE4. Myslím, že v době vydání ještě nebude natolik odladěné, a proto se ptám, jestli v této verzi bude i starší KDE 3.5? (Proki)

Michal Švec: V OpenSUSE 10.3 bude pouze KDE4 preview a aktuální verze KDE 3.5.

Vyplatí se SUSE koupit na domácí desktop či do segmentu SOHO? Jak je to s instalační a s uživatelskou podporou SUSE? Poskytuje se v češtině? Poskytuje ji přímo SUSE nebo je outsourcovaná? Co od ní lze čekat a co od ní naopak čekat nelze? Jaká je doba uživatelské podpory a existuje finanční zvýhodnění při přechodu na novější produkt? Kde lze (nejlépe v češtině) o podpoře získat další informace? A myslíte si, že se placená podpora domácích uživatelů a segmentu SOHO může být dobrým byznysem pro společnosti zabývající se vývojem Linuxu? (miro)

Michal Švec: Kupovat OpenSUSE 10.2 nemusíte. Pro OpenSUSE 10.2 je k dispozici omezená podpora na www.opensuse.cz, tam se dočtete i detaily o ní. Pro SLED a SLES je podpora delší, poskytovaná přímo Novellem, detaily najdete taktéž na stránkách Novellu. Přechod na novou verzi SLED je například v rámci podpory, pokud k ní dojde během trvání podpory.

Linuxová podpora SOHO a domácích uživatelů je trh, který se stále rozvíjí.

Jaké jsou základní rozdíly mezi KDE a GNOME? Který používáte vy a co byste doporučil? (Jenda)

Michal Švec: Rozdíly mezi KDE a GNOME jsou hlavně v knihovnách (QT, Gtk), chování, vzhledu a aplikacích. Pro oba desktopy jsou aplikace, které jsou špičkové, takže je to spíše na osobní preferenci uživatelů, který vzhled, případně chování jim lépe vyhovuje – a nakonec často používají programy z obou desktopů. Aktuálně mám puštěné KDE a moje doporučení je vybrat jeden z nich.

Kdo spravuje kolekci PPD souboru pro CUPS? Chybí tam řada souborů pro nové síťové postscriptové tiskárny, takže nejen já bych uvítal, kdyby aktualizace byla častější. Výrobců tiskáren není tolik, aby nebylo možné s nimi rozumně spolupracovat. (20070513)

Michal Švec: PPD soubory máme z projektu FooMatic, pokud vám tam něco chybí, doporučuji to zadat do bugzilly.

Jak je to s podporou bezdrátových technologií? Na naší univerzitě používáme WPA+TKIP, protokol PEAP. Toto se mi ale nedaří nikde nastavit a proto musím mít dual boot s Windows. Neplánujete také do SUSE přidat automatické vyhledávání sítí, jako ve Windows? (Proki)

Michal Švec: WPA TKIP i EAP by měly být podporované, jen je potřeba mít podporovanou kartu, případně aktuální ovladač, doporučuji poslední verzi SUSE. Automatické vyhledávání funguje, viz například tato stránka.

Kdy opustí Linux, včetně SUSE, styl složité vědeckosti a přiblíží se k graficky jednoduchému ovládání, rozpoznávání/detekci zařízení a standardní použitelné vybavenosti? Do běžného desktopu Linux (včetně SUSE) má daleko. (Programátor)

Michal Švec: SUSE Linux tento styl opustil už dávno a dnes nabízí jednoduché grafické ovládání, automatickou detekci zařízení a standardně nainstalované nejčastější aplikace. O toto všechno se alespoň snažíme, doporučuji vyzkoušet.

Má smysl instalovat 64bitovou verzi systému? Jsou nějaké výhody a nepřináší to spíš nějaké problémy? (Proki)

Michal Švec: Myslím, že má. Měla by být rychlejší a problémy s kodeky se dají díky Wrapperu řešit.

V OpenSUSE bych uvítal „user friendly“ podporu VPN. Pracuje se na tom? (20070513)

Michal Švec: Jednoduchá konfigurace VPN (OpenVPN) je jedna z věcí kterou připravujeme. Pokud máte konkrétní představu, jak by to mělo vypadat, doporučuji ji zadat do bugzilly, tak se nejlépe dozvíme, co byste potřeboval.

Kdy budou ovladače ke Creative X-Fi? (Basko)

Michal Švec: Obávám se, že Creative X-Fi podporovaná není. Creative příliš nespolupracuje, nicméně snad plánuje vlastní ovladač.

Jak je to s podporou notebooků v OpenSUSE? (Hermína)

Michal Švec: Notebooky jsou samozřejmě podporované.

Jaká je budoucnost iFolderu? Sice to mělo mouchy, ale jinak to bylo postaveno na celkem dobré myšlence. (abc)

Michal Švec: iFolder se stále vyvíjí, nicméně hlavně pro SLED. Pokud byste měl zájem jej mít i pro OpenSUSE, napište to prosím do bugzilly.

Plánuje se v OpenSUSE 10.3 i sjednocený panel na jednoduché nastavení 3D plochy a efektů? (Darlockus)

Michal Švec: V OpenSUSE 10.2 je takový panel v GNOME, pro KDE se tuším také něco plánuje, zatím si můžete zkusit stáhnout opensuse-xgl-settings.

Kdy bude Linux jednoduchý jako Windows? (Branislav Lacko)

Michal Švec: Jednoduchost je hodně relativní pojem. Pro běžnou práci v Linuxu příkazový řádek nepotřebujete, pro instalaci také ne.

Byl jsem spokojený uživatel SUSE od verze 6.2 až do 9.3. Bohužel několik posledních vydaných verzi mne velmi zklamalo. Že nejsem sám jde vidět na popularitě OpenSUSE. Analyzuje někdo v Novellu, proč to mu tak je? (Ondrej Prokop)

Michal Švec: Snažíme se získat názory uživatelů, nedávno jsme například měli průzkum ohledně OpenSUSE. Snažíme se, aby byl desktop pro uživatele co nejlepší, což občas znamená aplikace z obou grafických desktopů. Plánujeme dále minimální verzi distribuce, očištěnou od všech závislostí, které nejsou naprosto nezbytné. Doufám, že jdeme správným směrem. Většinu věcí, které zde čtu, se snažíme řešit. Věřím, že to uživatelé ocení.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,