Živý rozhovor: s Michalem Švecem o SUSE Linuxu (první díl)

Jaký je rozdíl mezi SUSE Linuxem a OpenSUSE? Co přinese dohoda Novellu a Microsoftu pro (ne)SUSE komunitu? Neuvažuje OpenSUSE o zavedení repozitářů? Lze Linux jednoduše odinstalovat? Nejen na tyto otázky odpovídal Michal Švec, Director Research & Development ve společnosti SUSE LINUX.
Kapitoly článku

Docela se o SUSE Linux a jeho vývoj zajímám a myslím si, že zatím děláte dobrý systém. Především mě zaujalo velice dobře provedené grafické rozhraní instalátoru, bohužel se mi SUSE Linux na virtuálním PC instaluje trochu dlouho. Jak bude probíhat dále vývoj SUSE Linuxu? Co do něj bude přidáno nového? (Pavel Valach)

Michal Švec: Pro OpenSUSE 10.3 například plánujeme rychlejší bootování, podporu UMTS nebo vylepšení instalace balíčků.

Kde stáhnu OpenSUSE? (SanoLanO)

Michal Švec: Informace o stažení OpenSUSE najdete zde: http://cs.opensuse.org/Ke_stažení.

Dlouhodobě jsem OpenSUSE používal, ale v poslední době jsem ho opustil a používám Kubuntu a Ubuntu. Nejvíce mě na OpenSUSE vadila pomalost balíčkovacího systému v YASTu, pomalý boot systému, ZMD nainstalováno defaultně (po startu to neúměrně dlouho vytěžovalo celé PC). Budou tyto věci v OpenSUSE 10.3 skutečně odstraněny? (Martin)

Michal Švec: Tyto věci by skutečně OpenSUSE 10.3 mělo řešit, ZMD už nainstalováno nebude, balíčkovací systém je rychlejší a bootování by také mělo být svižnější.

Jak se dívám, tak se půlroční doba vydávání OpenSUSE mění na roční – nebo se pletu? Pokud vím, tak stejný cyklus zvolila i Mandriva a nakonec od toho na nátlak uživatelů ustoupila. Neobáváte se stejného problému? (Martin)

Michal Švec: Doba vydávání se skutečně prodloužila. Jeden z důvodů je, aby se tam právě stihly dodělat nové funkce, na což není půl roku příliš mnoho času. Uvidíme, jak se to osvědčí. Pokud to nebude uživatelům vyhovovat, je možné, že se to opět změní.

Neuvažuje OpenSUSE o zavedení repozitářů jako má např. Debian, Ubuntu a nově i Mandriva? Jejich množství dostupných balíčků je ohromující a stále přibývají. V tomto směru se jim OpenSUSE nemůže rovnat, i když Guru a PackMan a jiné dělají co můžou. (Martin)

Michal Švec: Mimo repositářů PackMan a Guru existují také relativně nově repos.opensuse.org, kde jsou balíčky z OpenSUSE Build Service. Nevidím důvod, proč by některé balíčky pro OpenSUSE být nemohly, v principu v tom není žádný problém. Nicméně si myslím, že „běžný uživatel“ nebude potřebovat příliš vyhledávat a většinu softwaru najde – ať už v distribuci, nebo v repozitářích.

Jan Strnad (systémový inženýr McAfee) ve své diskuzi řekl, že Linux už není tak bezpečný, jak býval. Tvrdí, že Linux je nyní stejně děravý jako ostatní OS a dokonce je již běžná antivirová ochrana v Linuxu. Je tedy lépe nepřemýšlet o přechodu na SUSE a zůstat u zaběhnutého systému? (Jiří Novák)

Michal Švec: Linux dodržuje některé bezpečnostní principy, které přinášejí větší bezpečnost, neznamená to nicméně, že je bez chyb. Vzhledem k mizivému počtu virů pro Linux antivirová ochrana běžná rozhodně není, pokud tedy nemyslíme antiviry, které běží na serverech a kontrolují síťové svazky, případně e-maily. Přechod doporučuji, ať už je zaběhnutý systém jakýkoliv.

Pokusí se SUSE navázat spolupráci s vývojáři her pro lepší podporu? (Ondrej Zarecky)

Michal Švec: Jedním z předpokladů lepší podpory her je větší rozšíření linuxového desktopu, o to se nyní snažíme.

Neměl by SUSE v plánu vypomoci open-sourcové komunitě, která se zabývá vývojem instant messangeru Miranda IM, na překladu pro Linux? (Ondrej Zarecky)

Michal Švec: Přijde mi, že nabídka instant messangerů pro Linux je celkem široká, takže bych v tom neviděl příliš velký přínos.

Co dělat, když bych rád používal libovolnou distribuci Linuxu (třeba SUSE Linux), ale nemůžu, protože nepodporuje mnou používané komponenty počítače? (randomofamber)

Michal Švec: Myslím, že valnou většinu „běžných“ komponent pro běžné uživatele (SUSE) Linux podporuje, takže být vámi, tak bych se toho nebál.

Je plánovaná podpora web kamer a programů na stahování kodeků? (ales krampol)

Michal Švec: Web kamery podporované jsou, závisí samozřejmě na tom, jak se k podpoře Linuxu staví výrobce. Kodeky doporučuji nainstalovat z balíčků některého z veřejných repozitářů.

Na svém domácím počítači (s nForce4) jsem se pokusil instalovat verzi 10.2. Bohužel, instalace mi nenašla IDE disk. Kromě toho nefungovalo ani jedno USB, ani PS/2, takže jsem zůstal na 10.1. Víte o tomto problému a bude ho verze 10.3 řešit? (Siky)

Michal Švec: Všechny jmenované komponenty běžně fungují. Vaše problémy můžou být způsobené čipsetem nForce4, který neměl od nVidie úplně dobrou podporu. Verzi 10.3 bych rozhodně zkusil, oprav v tomto směru tam je hodně.

Kde konkrétně v ČR jsou nasazené produkty SUSE a jak konkrétně SUSE spolupracuje s univerzitami v ČR?

Michal Švec: V ČR je SUSE Linux například na České Poště, resp. na všech poštách. S univerzitami spolupracujeme na diplomkách, bakalářských pracích nebo třeba tím, že zaměstnáváme studenty na částečný pracovní úvazek, aby mohli pracovat při škole.

OpenSUSE 10.2 se mi moc líbí, ale štve mne chabá podpora multimédií (konkrétně WMV a WMA). A dále mi chybí lepší podpora prohlížení obrázkových souborů. Bude nějaké změna k lepšímu? (Radovan Hlaváček)

Michal Švec: Podporu multimédií lze celkem snadno doplnit do standardní instalace z veřejných repozitářů. Na prohlížení obrázků je v OpenSUSE k dispozici programů několik (F-Spot, Digikam, Gwenview, Kuickshow, GQView, atd.), věřím, že si z nich vyberete ten pravý.

Proč bych si měl z velkého počtu distribucí vybrat právě OpenSUSE? (Alchy)

Michal Švec: To závisí hodně na účelu, k čemu ji chcete používat. Jedna z klíčových odlišností je například instalace a konfigurace, jednotný vzhled a chování, případně široký záběr konfiguračních možností.

Co přinese nové KDE? (Matěj Polách)

Michal Švec: Nové KDE přinese hlavně novou infrastrukturu (nové možnosti, větší rychlost) a s tím související nové vlastnosti v aplikacích případně nový vzhled. Pro přehled doporučuji přečíst například tento článek.

Lze Linux jednoduše odinstalovat, když bych si jej případně nainstaloval na harddisk? Z různých linuxových diskuzí o tom nejsem přesvědčen. (Petr Kudrna)

Michal Švec: Úplně jednoduchá odinstalace asi k dispozici není. Můžete ovšem vyzkoušet Live verzi, která se vůbec neinstaluje, a tak není potřeba odinstalovávat. Běží kompletně z DVD, příp. z CD – daň za to je ovšem omezený výběr softwaru a celková rychlost.

Jak je to s rychlostí/odezvou systému OpenSUSE ve srovnání s Windows XP/Vista na stejném hardwaru? (Karlik)

Michal Švec: Předpokládám, že to závisí hlavně na zapnutí/nezapnutí různých, zejména grafických, prvků uživatelského rozhraní.

Proč používat místo Windows právě Linux? A proč právě SUSE? (Raziel-CZ)

Michal Švec: Linux má proti Windows různé výhody, například otevřený kód, lepší architekturu z hlediska bezpečnosti a stability, distribuce obsahuje většinu běžně používaných aplikací (kancelářské aplikace, e-mailový klient, univerzální instant messanger), atd. Věřím, že právě v SUSE je hodně věcí zaměřených na uživatele, takže použití systému by mělo být relativně snadné.

V poslední době se hodně mluví o distribuci Ubuntu. Je něco výrazného, čím se liší SUSE (nebo OpenSUSE) od této distribuce? (Petr Hejda)

Michal Švec: SUSE používá klasický unixový model, založený na existenci uživatele Root. Jedna z hlavních odlišností je existence programu YaST, ktery si dokáže poradit i s nastavením Samby, Apache nebo třeba NTP serveru.

Neuvažujete konečně o nějakém normálním průběhu instalace ovladačů ke grafické kartě? Když se učíte ovládat nějaký systém a mrká na vás přitom obrazovka v rytmu 60Hz, tak je to zásadní překážka. (BFU)

Michal Švec: Při aktuálním stavu ovladačů grafických karet, kdy výrobci spolupracují velice málo, je to celkem těžké. Snažíme se nicméně s výrobci spolupracovat na vytvoření rozumného procesu instalace ovladačů ideálně tak, aby se nainstalovaly hned při instalaci systému.

Technologie nad vizuálem? Opravdu je takový problém při vývoji operačního systému nalézt kvalitního grafika, který by dokázali navrhnout rozumné ikony a hlavně fonty pro systém? (NoName)

Michal Švec: Nerozumím přesně dotazu, nicméně máme tým lidí, kteří se tímto zabývají – jak uživatelskou přívětivostí, tak návrhem grafického rozhraní.

Jádro Linuxu všeobecně je jednotné, command line je jednotný. Proč tímto směrem nemůže (nechce) jít Linux i v případě základního GUI, resp. jednotného API pro GUI? (NoName)

Michal Švec: Jedna ze základních filozofií Linuxu je možnost volby. Pokud někomu nevyhovuje rozhraní jedno, použije druhé, nebo třetí. Každé má svoje výhody i nevýhody. Pokud by existovalo pouze jedno, mělo by také nevýhody, ovšem už by nebylo jiné, které by bylo možné použít. Naše snaha nicméně je, aby bylo GUI jednotné tak, aby bylo možné používat aplikace z jednoho GUI v jiném, aniž by to příliš bránilo v práci nebo „bilo“ do očí.

Při instalaci OpenSUSE 10.2 je problém s ovladačem pro IDE řadič (Intel 965P s externím IDE řadičem), takže mi to pak nechce rozpoznat instalační DVD. Jakým způsobem instalovat? Bude to lépe řešeno u OpenSUSE 10.3? (Jan Libich)

Michal Švec: Doporučuji zkusit OpenSUSE 10.3, obsahuje opravy různých problémů s čipovou sadou – nevím ovšem, jestli pro tento konkrétní problém. Pokud se chcete ujistit, že bude problém opraven, je dobré jej nahlásit na adrese http://bugzilla.novell.com, pak se zároveň i dozvíte, jak postupuje jeho řešení.

Když z vašeho průzkumu vyplynulo, že většina uživatelů používá prostředí KDE, budete tomuto prostředí věnovat větší pozornost, než je tomu teď, kdy je GNOME prioritní? (Ales Kovarik)

Michal Švec: Strategií Novellu ohledně KDE a GNOME je podporovat obojí, neočekávám, že by se to měnilo.

Bude OpenSUSE 10.3 obsahovat avizované KDE4? (kuba)

Michal Švec: OpenSUSE 10.3 bude obsahovat KDE4 preview, KDE4 ještě tou dobou nebude hotové.

Co vám chybí v distribuci SUSE oproti Windows? (Jirka)

Michal Švec: Windows používám opravdu výjimečně, takže se to těžko porovnává, nejvíce mi asi chybí rozumně kompletní instalace (alespoň v případě XP byl člověk nucen doinstalovat spoustu různých ovladačů, antivirů, antispywarů, messangeru, office, atd. než byl systém použitelný).

V SUSE mi chybí možnost rozumně pouštět dnešní hry (většina je pouze pro Windows), a tak doufám, že se to s větším rozšířením linuxového desktopu zlepší.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,