Živý rozhovor: s Matthewem Gertnerem o aplikaci AllPeers

Co vlastně od projektu AllPeers očekávat? Kdo financuje vývoj a co nového se připravuje? Je těžké se prosadit na trhu nejen P2P aplikací i s dobrým nápadem? Jaké jsou další aktivity společnosti AllPeers? Nejen na tyto otázky odpovídal Matthew Gertner, Chief Technology Officer společnosti AllPeers.

Matthew Gertner

Na vaše otázky k aplikaci AllPeers odpovídal Matthew Gertner, Chief Technology Officer společnosti AllPeers. Matthew Gertner se narodil ve Velké Británii, vyrostl ve Spojených státech, ale již třináct let žije opět v Evropě – po Paříži a Hamburku nyní v Praze. Více detailních informací naleznete na blogu Matthewa Gertnera.

V tomto článku najdete otázky a odpovědi týkající se tématu rozhovoru. Některé dotazy a odpovědi jsme kvůli přehlednosti zkrátili, jiné rozdělili do více částí. Některé otázky se opakovaly a v takových případech byly zpravidla zodpovězeny jen jednou. Originální verzi rozhovoru najdete na této stránce.

Odpovědi na otázky čtenářů Živě.cz

Kolik lidí se podílí na vývoji AllPeers? (Tomas Marny)

Matthew Gertner: Máme šest vývojářů a dva testery.

Bude AllPeers standardní placenou aplikací? Pokud ano, kdy? (Tomas Marny)

Matthew Gertner: Ne, nemáme v plánu dělat z AllPeers placenou aplikaci. Domníváme se totiž, že tohle není správná cesta pro aplikaci jako AllPeers. Máme spíše jiné plány, co se týče našeho obchodního modelu.

Kdo platí vývojáře a kolik to stojí? (Tomas Marny)

Matthew Gertner: Vývojáře platí firma AllPeers, která je financována našimi investory. Přesné finanční informace ale nezveřejňujeme.

Rozšíření je nyní v beta fázi. Kdy přibližně bude hotova finální verze? (Marek)

Matthew Gertner: Máme ještě hodně věcí, které chceme přidat do produktu dříve, než ho budeme připraveni pojmenovat „AllPeers 1.0“. Pracujeme momentálně na verzi 0.55, verze 0.60 je naplánovaná na únor. Dnes je běžná věc mít velmi schopnou a stabilní beta verzi předtím, než uděláte verzi finální. A jsou firmy, které zůstávají v beta fázi několik let. Čekal bych, že verze 1.0 bude hotova pravděpodobně někdy na konci roku 2007.

Jaká je budoucnost P2P, co se týče legálnosti? (Martin Kubal)

Matthew Gertner: Za prvé bychom neměli zapomenout, že P2P je pouze síťová architektura, v níž počítače komunikují mezi sebou, a ne přes server. Software, jako je Skype, a hodně počítačových her ji používá, a je to úplně legální. Pokud myslíte výměnu souborů pomocí P2P, to je také legální. Pro ilustraci: Vrchní soud v Americe rozhodl loni v kauze MGM vs. Grokster, že P2P software v principu není proti zákonu. Nelegální může být to, co s tím software děláte (třeba výměna komerčních souborů). Firma, která vytvoří P2P software, může ale také nést odpovědnost, pokud aktivně ovlivní uživatele, aby páchali nezákonnou činnost.

AllPeers, jak je známo, je rozšíření pro Firefox, kde se programuje hlavně v XUL/JS/CSS. Jak se vlastně hledají programátoři pro takovou platformu a kolik „mozillistů“ u vás pracuje? (Pavel)

Matthew Gertner: Sháníme špičkové programátory a školíme je na příslušné technologie. Je pro nás důležitější, abychom měli nejlepší možné programátory, než abychom našli lidi, kteří již mají všechny nutné znalosti. Žádný „mozillista“ u nás přímo nepracuje, ale spolupracujeme občas s externisty z Mozilla komunity.

Plánujete i zabudování VoIP klienta do Allpeers? (Bronislav Rác)

Matthew Gertner: Nemáme v tomto směru žádné konkrétní plány. Spíše bychom chtěli AllPeers napojit na Skype přes jejich API. Ale jedná se o něco, co by někdo mohl udělat, až AllPeers bude open source. Pokud to nikdo neudělá, snad něco uděláme sami, ale není to pro nás momentálně největší priorita.

Nedávno jsem slyšel o AllPeers na LinuxExpo. Jaké je další působení firmy v oblasti open source? (Zdeno Sekerak)

Matthew Gertner: AllPeers je náš jediný produkt. Ten projekt je tak rozsáhlý, že budeme mít ještě dlouho co dělat!

V tom, abych naplno využil potenciálu AllPeers, mi zatím brání omezení podsložek a počtu souborů. Podsložky by, jak jsem se dočetl, měly být v 0.60, limit souborů by pak měl být odstraněn až později. Co tomu brání? Je větší problém na straně klientů nebo serverů? (Fero Lakatoš)

Matthew Gertner: Problém je ve způsobu, jak soubory sdílíme. Pro každý soubor generujeme tzv. metadata, jako jsou velikost, výška a šířka (pro obrázky nebo videa), thumbnail atd. Pak posíláte tyto informace příjemci, jakmile něco sdílíte. Tenhle postup má hodně výhod, pokud se jedná o výměnu poměrně malého počtu souborů. Nefunguje však pro větší množství souborů, protože extrakce, zasílání a přijímání metadat trvají příliš dlouho. Z tohoto důvodu chystáme využití jiného postupu pro výměnu velkého množství souborů, kde metadata se posílají příjemci až ve chvíli, kdy explicitně o ně žádá. Není to úplně triviální dodatek, ale doufáme, že budeme mít řešení v květnové verzi (jmenuje se to „Share-n-Browse“).

AllPeers je bezesporu zajímavý projekt. Hodně však záleží na správném načasování i na tom, jak ho lidé přijmou. Bez masového šíření (viz Skype) nevěřím, že by pro vás tento nápad byl rentabilní. Zajímá mě proto, jak je obtížné na takový projekt získat kapitál. A jak se investoři vlastně dívají na něco tak rizikového? Při úspěchu může jít o „velké terno“, ale také o velký propadák, pokud se to nepovede. Podle mě totiž nezáleží jen na nápadu, ale především na realizaci, a ta už je hodně závislá na lidech. (Petr Volný)

Matthew Gertner: Záleží hodně na investorech. Jsou totiž investoři, kteří jsou ochotni investovat do riskantnějších podniků, protože se domnívají, že možný profit je také větší. Měli jsme to štěstí, že jsme našli výborné investory, kteří pochopili naši vizi a věří v ni. Další faktory, jako třeba kvalita lidí, jsou samozřejmě také důležité pro potenciální investory.

Plánujete i jiné klienty než jen pro Firefox? (Petr Volný)

Matthew Gertner: Ano, ale až v druhé polovině roku.

Jak se díváte na budoucnost peer-to-peer architektury? Teď se převážně prosazuje v segmentu, který děláte vy či Skype (tzn. sdílení dat, komunikace apod.). Myslíte si, že tento typ architektury se v budoucnu prosadí v enterprise sféře a třeba i v nějaké podobě nahradí klasické klient-server architektury? (Petr Volný)

Matthew Gertner: P2P nikdy nenahradí klient-server, protože mají jiné vlastnosti, a jsou proto vhodné pro různé účely. My používáme hybridní architekturu a máme servery pro věci (např. registrace), kde se P2P prostě nehodí. P2P je určitě lepší pro hodně věcí, a už vidíme, jak se používají více a více pro distribuci mediálních souborů.

Pokud jsem z vašich allpeers.com stránek dobře pochopil, tak váš software funguje jenom s Firefoxem. Proč zrovna Firefox? Neplánujete také verze pro ostatní prohlížeče? (Robbie)

Matthew Gertner: Rozhodli jsme se pro Firefox z několika důvodů. Je nejvíce vhodný pro rozšíření, což je velmi důležité pro komplexní projekt, jako je AllPeers. Mezi uživateli Firefoxu je hodně tzv. early adapter, kteří jsou ochotnější vyzkoušet software i v předběžné fázi jeho vývoje. Navíc je jednodušší programovat na prohlížeč, který je open source, protože v případě problémů můžeme analyzovat zdrojové kódy. Verze pro další prohlížeče plánujeme, ale až v druhé polovině 2007.

Bude v AllPeers zařízeno, aby mohli rychle sdílet i lidé s pasivním připojením k internetu (bez IP adresy, za routerem)? (Martin Bovak)

Matthew Gertner: Neplánujeme sdílení s lidmi, kteří nemají žádnou IP adresu. Avšak už je možné sdílet s lidmi v lokální síti pomocí jejich privátních IP adres.

Je nějaká šance, že bude v budoucnu AllPeers fungovat i v internetovém prohlížeči Opera? Napadlo mne, že by to možná v Opeře mohlo jít jako Widget. (Ales Svoboda)

Matthew Gertner: Je určitě nějaká šance, ale přiznám se, že co se týče dalších prohlížečů (kromě Firefoxu), představuje Internet Explorer pro nás větší prioritu. Používá ho totiž podstatně víc lidí.

Nemyslíte, že programů ke sdílení je už i tak dost? Moc jsem váš software nezkoumal, ale zdá se mi jako další z mnoha. (SackX)

Matthew Gertner: Není žádný software ke sdílení, který vyplní všechna přání uživatele. E-mail má své slabiny, stejně jako instant messaging a webové servery. Věříme proto, že v této oblasti je hodně možností na inovaci, a doufáme, že s AllPeers uděláme řešení, které lépe odpovídá požadavkům uživatelů.

Jak je možné, že se takový světoběžník jako vy nakonec usadí v Praze? (PetrH)

Matthew Gertner: Byla to původně spíš náhoda. Pracoval jsem v Německu a chtěl jsem dělat něco jiného. A právě v té chvíli vznikla příležitost vytvořit společnost v Praze. Zůstal jsem tady, protože město se mi líbí a je zde výborné místo na vývoj softwaru.

Považujete české programátory za lepší, co se týče kvalifikace, než třeba americké? (PetrH)

Matthew Gertner: Záleží to hlavně na specializaci programátorů. V České republice je ale bezesporu hodně vynikajících vývojářů.

Je legální poskytovat odkazy na video P2P aplikace a přenosy? (Scotty)

Matthew Gertner: Nejsem právník, takže raději bych na tuto otázku neodpovídal. Určitě bych nedoporučoval dávat odkazy na komerční video přenosy, pokud tyto přenosy nejsou poskytovány se souhlasem jejich vlastníka.

Jaké jsou vlastně aktivity firmy AllPeers? (David Štrom)

Matthew Gertner: Podle našeho firemního profilu se společnost AllPeers zaměřuje na zjednodušení komunikace mezi uživateli internetu především v oblasti sdílení souborů a webových stránek. Nabízí software, který umožňuje v současnosti nejefektivnější a nejbezpečnější způsob sdílení objemných souborů, jako jsou fotografie, videozáznamy nebo podcasty s kamarády a rodinou. Překonává tak většinu nedostatků, se kterými se dnešní komunikační prostředky internetu, jako je e-mail, instant messaging nebo webové stránky, potýkají.

AllPeers již pár měsíců používám a dostal jsem od vás dokonce i tričko. Zajímá mne, kdo tohle všechno financuje. (Ivan Šafránek)

Matthew Gertner: Firma je financována soukromými investory a také dvěma investičními fondy (Mangrove Capital Partners a Index Ventures).

Neuvažujete o rozšíření AllPeers, coby volitelného doplňku, i do dalších populárních otevřených programů? Mám na mysli kancelářský balík OpenOffice.org či především komunikačního klienta Miranda IM. (Karel Jírovec)

Matthew Gertner: Ano, náš dlouhodobý plán je poskytnout AllPeers jako doplněk pro celou řadu softwaru, nejenom pro webové prohlížeče. Doufáme, že naše komunita něco přispěje, až bude naše aplikace open source.

Který P2P program používáte a který P2P je podle vás nejrychlejší (v downloadu)? (Roman Secret)

Matthew Gertner: Používám Skype, BitComet (klient BitTorrentu) a samozřejmě AllPeers! BitTorrent je pro stahování souborů velmi výkonný, a proto používáme tento protokol i pro AllPeers.

Diskuze (3) Další článek: Červ stále zneužívá starou chybu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,