Živý rozhovor: s Janem Kučerou o zálohovacích technologiích HP

Jak a na co levně zálohovat fotografie? Jak ovlivňují elektromagnetické vlivy zálohovací zařízení? Podporuje software HP také jiné páskové mechaniky než HP? Kolik zálohovacích cyklů snese pásková mechanika? Nejen na tyto otázky odpovídal Jan Kučera, manager pro produktový marketing zálohovacích produktů HP.

Jan Kučera

Na vaše otázky na zálohovací technologie HP odpovídal Jan Kučera. Jan Kučera je zodpovědný za zálohovací páskové mechaniky, automatizované systémy DAT a ULTRIUM, zálohovací software HP DataProtector Express, HP ProLiant Storage Servery, diskové pole HP Modular Smart Array včetně iSCSI technologie či HP Storage Mirroring.

V tomto článku najdete otázky a odpovědi týkající se tématu rozhovoru. Některé dotazy a odpovědi jsme kvůli přehlednosti zkrátili, jiné rozdělili do více částí. Některé otázky se opakovaly a v takových případech byly zpravidla zodpovězeny jen jednou. Originální verzi rozhovoru najdete na této stránce.

Odpovědi na otázky čtenářů Živě.cz

Jak lze levně zálohovat fotografie, aby se na ně třeba za dvacet let mohl dívat můj syn? (Pavel Vyzkočil)

Jan Kučera: Odpověď na tuto otázku není zcela jednoznačná. Když se podíváte na současné technologie, zjistíte, že optimálním řešením jak archivovat data, při zachování nejlepšího poměru cena/výkon, je kombinace zálohování na disk s následnou zálohou na pásku. Tak máte jistou garanci, že data, která zálohujete na pásková média, budou čitelná i po dvaceti až třiceti letech. Samozřejmě je třeba si uvědomit, že každá technologie něco stojí, a tudíž se takovéto řešení bude pohybovat řádově v desetitisících korunách. Zálohování na DVD média je určitě jistou kompromisní alternativou, avšak i zde je nutné si uvědomit několik důležitých faktorů, které ovlivňují životnost DVD média materiál DVD, skladovací podmínky a další.

Jak ovlivňují elektromagnetické výboje a elektromagnetické vlivy zálohovací zařízení (např. výbuch atomové nebo EMP bomby)? Existuje proti tomu nějaká ochrana? (Pavel Vyzkočil)

Jan Kučera: Bohužel v produktovém portfoliu, za které jsem odpovědný, nenabízíme produkt chránící paměťová média před elektromagnetickým impulzem atomové bomby.

K externí zálohovací mechanice HP StorageWorks DAT72e je dodáván HP Data Protector Express Single Server Edition verze 9. Podporuje také jiné páskové mechaniky než HP? A je možné do plánu zálohování zadat třeba svátky? (Jiří Slovák)

Jan Kučera: Ano, HP Data Protector Express podporuje zálohovací mechaniky třetích stran. Aktuální matrice kompatibility je k dispozici na http://www.hp.com/go/dataprotectorexpress.

Bohužel, stávající verze termínový plán zálohování nepodporuje.

Mám nárok na softwarovou podporu u produktu Data Protector Express, který jsem zdarma získal k zálohovací mechanice HP? (HP uživatel)

Jan Kučera: Ano, máte nárok na jednoroční telefonickou podporu.

Jaký storage server (na centralizaci údajů) byste doporučil společnosti se sedmdesáti zaměstnanci (s předpokladem růstu počtu zaměstnanců až na 120)? (Miloš Srnec)

Jan Kučera: Při využití storage serveru pouze pro souborová data bych doporučil HP ProLiant DL380 G5 Storage Server. V případě konsolidace aplikačních a souborových dat doporučuji novinku HP All-In-One Storage systém. Více informací naleznete na www.hp.cz/aio.

Jaké řešení radíte v segmentu SOHO pro pravidelné zálohy 1-3 PC s datovým objemem asi 100 GB na jeden počítač? (Mard)

Jan Kučera: 26. února 2007 uvedeme nový produkt D2D Backup System, který je určen pro zálohování počítačů a limitovaného počtu serverů. Řešení automaticky zálohuje klientské počítače na disk s možností zálohování na pásku.

Kolik zálohovacích cyklů snese pásková mechanika? V naší malé firmě máme interní páskovou mechaniku HP StorageWorks DLT VS80 na řadiči Adaptec SCSI 29160 v serveru HP ProLiant ML150 G2 a již dvakrát musela být v záruce vyměněna. Poradíte mi jinou technologii? (Peter Socansky)

Jan Kučera: Doporučil bych vám pořídit páskovou mechaniku založenou na technologii LTO2. V portfoliu máme páskové mechaniky HP Ultrium 448 či Ultrium 460.

Je možné získat český návod na Data Protector Express Single Server Edition? (Jiří Douděra)

Jan Kučera: Existuje pouze anglická verze, kterou najdete na www.hp.com/go/dataprotectorexpress v sekci Support & documentation.

Zvládne zálohovací SW HP OpenView Data Protector zálohovat databáze (např. MySQL) za chodu? (architekt)

Jan Kučera: HP Data Protector Express je zcela nový produkt, který je dodáván k páskovým mechanikám a autoloaderům zdarma ve verzi Single Server Edition od loňského roku. HP OpenView Data Protector 6.0 je zcela odlišný produkt a podporuje zálohování databází až po dokoupení tzv. on-line extension.

Co znamená QueueSizeAlertThreshold of 50% has been exceeded? A jak si vysvětlit Auto-disconnecting from server (192.168.21.53 : 1100) for Replication Set Set2, ID: 6 due to the source disk queue being exhausted? Vše na HP Storage Mirroring. (Kraken)

Jan Kučera: Řešení vašeho problému může být následující: v management konzole klikněte na vlastnosti serveru a pak je nutné zvětšit Queue na 256 MB nebo 512 MB. Poté server restartujte.

Plánuje HP rozšířit portfolio iSCSI produktů? Zajímají mne pole s podporou 10Gb Ethernetu, případně více 1Gb portů. Máte v plánu i prodej síťových karet, které obsahují hardwarový iSCSI iniciátor? Budou tyto karty podporovány na Linuxu? (Jan Švec)

Jan Kučera: MSA 1510i nebude podporovat 10Gb Ethernet, plánuje se ale uveřejnění nových diskových polí MSA, které budou spíše zaměřeny na nové Fibre Channel technologie. Nové pole uveřejníme letos v létě.

Setkáváte se s nepochopením, co se týče zálohování na pásky v 21. století? Naše malá firma vybírá zálohovací zařízení. Požadujeme velkou kapacitu, autonomní, bezpečný a co nejvíce bezúdržbový provoz, malé TCO. Máme spadeno na zařízení typu Synology NAS CS-406 TeraByte Cube Station. Nenabízíte zařízení obdobného typu? (j-m-k)

Jan Kučera: Zálohování na pásky má svoje opodstatnění i v 21. století. Optimální variantou pro zálohování je systém zálohy na disk (souborový server či NAS) s následnou zálohou na pásky (single mechaniky či v provedení autoloaderu nebo MSL knihoven). Při použití pásky se při dodržení určitých pravidel skladování dá zajistit mnohaletá čitelnost uložených dat a vzniká tak archiv stavu firemních dat – a takový archiv je často vynucován zákonnými opatřeními nebo firemními pravidly.

Při použití disku jako finálního datového úložiště tomu tak ale většinou není. Diskové médium je určeno pro častý náhodný zápis, přepis a čtení – a těmito cykly se data na disku udržují vlastně čitelná. Pokud vyjmeme disk a uložíme ho „do šuplíku“, nikdo nám nezaručí, že za rok či dva budou data stále čitelná a obnovitelná, protože dochází k degradaci kvality zaznamenané informace. Pokud disk necháme točit připojený a živý, riskujeme další možnosti zničení – náraz hlavičky do povrchu disku při otřesu, napadení virem, neúmyslné smazání nebo jinou formu lidského faktoru, a tak dále.

Z produktového portfolia HP bych vám doporučil úplnou novinku, kterou uveřejníme 26. února 2007. Jedná se v podstatě o server s interní diskovou kapacitou a interním firmwarem obsluhující toto zařízení s možností zálohování na pásku. Cena za D2D Backup System 1TB interního diskového prostoru bude 44 tisíc bez DPH.

Kde se v programu HP Data Protector Express mohu podívat na obsah jednotlivých pásek – něco jako průzkumník ve Windows? Zálohování i obnova mi funguje, ale nemohu nikde najít obsah pásky. (Jiří Douděra)

Jan Kučera: V administračním rozhraní Data Protectoru Express kliknete na „jobs and media“, vpravo vyberete páskové médium a pravým tlačítkem kliknete na „media content“.

Kam se poděla HP StorageWorks DAT 72 a HP StorageWorks DAT 40? Nevyšla o ní ani jedna recenze. Produkt byl stažen z trhu? (Petr)

Jan Kučera: HP StorageWorks DAT72 a HP StorageWorks DAT 40 je stále v prodeji. Více informací se dozvíte na http://h18006.www1.hp.com/storage/tapestorage/datdrives.html.

Které zálohovací technologie nebo produkty vnímáte do budoucna jako nejvhodnější pro rozvoj v SMB a Enterprise segmentu? (Slavomil Kasal)

Jan Kučera: V rámci SMB segmentu je to bezesporu zálohování a konsolidace dat pomocí iSCSI technologie s konceptem zálohování z disku na disk a následnou archivací na pásku. HP připravuje řadu řešení, která jsou určena právě pro segment menších a středních firem. Je tedy na co se těšit. V Enterprise segmentu budou i nadále převažovat Fibre Channel (FC) technologie a konsolidace dat s prvky vysoké dostupnosti s obdobným konceptem záloh jako v SMB, ale v rámci FC SAN.

Jak velkou šanci mají páskové zálohovací mechaniky v budoucnu? Nebojíte se, že hlavně v malých firmách a tam, kde se denně nezálohuje obrovské množství dat, nahradí páskové mechaniky optická média, eventuálně kombinace diskových polí (backup) a optických medií (archivace)? Je šance, že by se někdy mohly ceny mechanik dostat na takovou úroveň, aby byly dostupné i pro domácí uživatele (DLT/LTO/AIT)? (Ghuul)

Jan Kučera: Po pravdě řečeno, nebojím. Trh ukazuje, že stále větší počet zákazníků z řad malých a středních firem se začíná zajímat o konsolidaci a archivaci. Přirozeným vývojem se i menší zákazníci zajímají o konsolidaci aplikačních a souborových dat. A dnes je již běžnou praxí, že řada menších a středních firem používá disková pole jako centrální datové úložiště. Obdobně tomu bude i s páskovými mechanikami, avšak ne už jako „singel zařízení“, ale budoucnost je spíše v automatizovaných páskových systémech, které umějí automaticky archivovat data na větší počet páskových médií bez nutnosti obsluhy. Jedná se o MSL knihovny či Autoloadery.

Více informací o těchto produktech se dozvíte na http://h18006.www1.hp.com/storage/tapestorage/business_class/index.html, případně na http://h18006.www1.hp.com/storage/tapestorage/autoloaders/index.html.

Bude společnost HP garantovat plynulý a bezproblémový přechod ze současné iSCSI technologie na technologie nové generace? Ovlivní změny např. IPv6, 10Gb Ethernet atd.? V případě že ano, bude přechod garantován a bude to pro zákazníky představovat ještě další zvýšené investice? (Slavomil Kasal)

Jan Kučera: V roce 2007 se neplánuje žádný produkt, který by podporoval 10Gb Ethernet na iSCSI. U současných produktů nebude možné provést upgrade na 10Gb Ethernet (jedná se o MSA 1510i, All-In-One Storage 600, VLS1002i).

Není lepší pořídit si na zálohování počítač s velkou diskovou kapacitou než používat páskové mechaniky? (smot)

Jan Kučera: Je a není. Vše je otázkou, jak si ceníte vaše data.

V naší organizaci používáme na zálohování Active Directory a Exchange 2003 databázi na serverech HP DL380 se zálohováním na pásky HP DDS DAT72. Údaj o deklarované komprimované maximální kapacitě uvádí 72 GB. K zálohování používáme NT Backup, který je součástí Windows 2003. Nikdy se nám však nepodařilo na daný typ pásky zapsat více jak 36 GB, i když jsme v konfiguraci NT Backupu nastavili „Use HW compression, if available“. Podobný problém máme i s páskami DLT 40/80. Je potíž v samotném NT Backupu, nebo v chybném nastavení? (Roman Tvaroska)

Jan Kučera: Dnešní aplikace používají automatické úlohy, které optimalizují velikost databází. Exchange 2003 standardně provádí denně údržbu všech Mail Store. Obecně řečeno, vše záleží na typu dat, která zálohujete. Zda jsou komprimována, či nikoli.

Můj dotaz směřuje k funkci ODBR. Dá se externí mechanika USB DAT72GB použít na zálohování partition logických disků na serverech (něco jako image disků pro případ jejich selhání)? Lze to použít i na větší disky? Jaká je přibližně rychlost takového zálohování? (Branislav Kopun)

Jan Kučera: Funkce ODBR funguje tak, že se provede plná záloha (full backup) serveru včetně systémových souborů. Je tedy na vás, jaký logický disk zálohujete. Následná obnova probíhá tak, že při startu serveru podržíte tlačítko páskové mechaniky, která emuluje CD-ROM mechaniku v serveru a provede zavedení systému z páskové jednotky.

Jak dlouho vydrží data archivovaná na kazetě typu DDS3, DDS4 a DDS72? A lze tyto formáty vůbec k dlouhodobé archivaci použít? (Mikuláš Krupička)

Jan Kučera: Archivace dat na páskových médiích DDS je závislá na řadě vlivů, jako jsou teplota, vlhkost, prach, elektromagnetické pole, kouř, nebo i to, zda je médium skladováno ve vertikální či horizontální poloze. Obecně se udává životnost až 30 let. Více informací na http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/TechSupport/Document.jsp?locale=en_US&taskId=120&prodSeriesId=34632&prodTypeId=12169&objectID=lpg50335.

Pokud by se na zálohování více serverů použilo HP OpenView, je nutné, aby zálohovací agent běžel na zálohovaném serveru s právy superuživatele (root)? (architekt)

Jan Kučera: Máte na mysli asi HP Data Protector verze 6. I když není v mém portfoliu produktů, přesto odpovím. Nemusí běžet pod rootem, ale musí mít administrátorská práva, aby mohl zálohovat i soubory, které patří jiným uživatelům.

Jak se staví HP k následujícímu problému: Zakoupím HP zálohovací zařízení, to selže (v záruce) a obnova dat je reálná jen v externí firmě? (Petr C.)

Jan Kučera: Neznám váš případ, ale záruka na páskové mechaniky se vztahuje jen na hardware. V případě, že požadujete ochranu dat, je nutné si tuto službu objednat u autorizovaného obchodního partnera, případně požádat firmu, která zodpovídá za vaše data, aby navrhla takové řešení, které předejde ztrátě dat.

Jaký je váš názor na tvrzení, že páskové zálohování už není nejvýhodnější řešení? Viz Terabajty pro zálohy (autoři Pavel Miloschewsky a Rudolf Hruška, Connect 12/06, strana 26). (Stan)

Jan Kučera: Není řečeno, že není nejvýhodnější řešení. Jen se stává bezpečnostním prvkem celkové koncepce zálohování dat. Páskové technologie jsou v současné době nenahraditelné při zálohování firemních dat s jasnou budoucností.

V naší firmě plánujeme zavést zálohovací systém. Pracuje se s velkými objemy dat (několik TB), která by se musela zálohovat průběžně (nelze zastavit zápis dat kvůli distribuovaným výpočtům). Na zálohování lze vyčlenit samostatné PC (vše je samozřejmě v síti). Zajímalo by mě, která technologie zálohy vyjde nejlevněji. (HaPry MushroOm)

Jan Kučera: Bohužel, na tuto otázku nelze bez více informací odpovědět. Jaký OS používáte? Jaké typy aplikací a dat? Nejlevněji vyjde zálohování na pásku LTO, pokud chcete držet archiv. Bohužel nevím, co si mám představit pod průběžným zálohováním. Jestli se tím myslí za běhu aplikace, pak stačí on-line agent pro aplikaci. Jestli neustálá kopie, pak OV Storage Mirroring.

Jakou technologii doporučujete pro zálohování serveru s diskovým polem RAID5 a celkovou kapacitou 160 GB? Uložená data jsou z 90 procent soubory na disku a 10 procent tvoří data uložená v databázi PostgreSQL. V horizontu tří měsíců ale plánujeme rozšíření o další dva servery s podobným složením dat, ale vyšší kapacitou disků. (Petr Prosek)

Jan Kučera: Řešením může být virtuální knihovna VLS1002i s následnou zálohou na Ultrium pásku. Pro zálohování bych doporučil SW HP Data Protector verze 6. Více informací o VLS 1002i najdete na http://h18006.www1.hp.com/storage/disk_storage/disk_to_disk/vls/1000vls/index.html, informace o Data Protectoru pak na http://h18006.www1.hp.com/products/storage/software/dataprotector/index.html.

Jaké konkrétní zlepšení (přínosy) mohu čekat od iSCSI technologie? Provozujeme relativně malou SAN se standardním SCSI, FC infrastruktura. Zařízení je už na hranici životnosti a poohlížíme se po něčem novém. Musí to však být něco, co nám kromě investice přinese i nějaké výhody, případně i nové služby. (Jan Skokan)

Jan Kučera: iSCSI technologie je lacinou variantou jak jednoduše při použití stávající infrastruktury vybudovat SAN infrastrukturu a využívat tak veškeré výhody SAN. Další výhodou iSCSI je možnost zálohování klientských počítačů či serverů pomocí tohoto protokolu. V případě, že jste již jednou investovali do vybudování SAN infrastruktury na FC, doporučuji vám i nadále investovat do FC technologie. Svou propustností a spolehlivostí je stále to nejlepší, co současné technologie nabízejí pro přenos blokových dat s možností archivace např. na MSL knihovny.

Jaké je nejvhodnější řešení zálohování firemních dat při cca 2 GB nových informací denně a nutnosti zálohování na přibližně 180 dní? Řešení by nemělo přesáhnout částku půl milionu korun. (Jaroslav Frydrych)

Jan Kučera: Pro návrh takovéhoto řešení je třeba znát více informací. Nelze jednoduše odpovědět.

Nabízíte řešení na zálohování *.pst souborů uložených na klientech WXP? Pro zálohu serverů používáme Data Protector. (Petr Hadáček)

Jan Kučera: Ano, stačí si koupit licence na DP Open File Backup (Workstation) a nainstalovat to na jednotlivé klienty – *.pst soubory se budou zálohovat i otevřené.

Jakou budoucnost mají technologie iSCSI a FC při porovnání jejich perspektiv? (Pepa Riha)

Jan Kučera: Obě technologie jsou perspektivní. FC na bloková data, iSCSI na zálohování.

Co doporučujete majitelům serverů, kteří mají omezený rozpočet, ale potřebují kapacitu na úrovni 2-5 TB? Nabízí HP takové řešení založené na SATA technologii? (Jozef Balaz)

Jan Kučera: Zakoupit diskovou polici MSA 20 či MSA 60, MSA70. Více informací na http://h18006.www1.hp.com/storage/disk_storage/msa_diskarrays/drive_enclosures/index.html.

Diskuze (5) Další článek: První grafické karty od Intelu za dva roky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,