Živý rozhovor: s Altapem o Servant Salamanderu (odpovědi)

Na vaše otázky ke správci souborů Servant Salamander odpovídali jeho tvůrci, Petr Šolín a Jan Ryšavý z české firmy Altap. Přečtěte si, jak Salamander vznikl, jaké má podle tvůrců výhody a nedostatky vůči konkurenci, jaké jsou v plánu nové funkce.

Servant Salamander je hlavní produkt vaší firmy? Uživí vás? Zajímá mě to hlavně vzhledem k dlouhým intervalům mezi jednotlivými verzemi. Už hodně dlouho se setkáváme jen s betami. (Sean)

Jan Ryšavý: Ano, Salamander skutečně tvoří většinu z obratu naší firmy. Uživatelé jsou naštěstí loajální a nakupují si licence i za současného stavu, kdy je verze 2.5 pouze beta.

Mimo Salamandera samotného nabízíme několik komponent pro vývojáře, které vycházejí z existujících pluginů, takže jsou velice solidně prověřeny uživateli Salamandera. Jasně nejžádanější komponentou je Undelete Library, což je DLL knihovna sloužící k obnově smazaných souborů na FAT a NTFS discích. Knihovnu si licencují jak firmy věnující se záchraně smazaných souborů, tak například firmy tvořící software pro analýzu počítačů v soudní praxi.

Kolik kapacity věnujete vývoji? Vyvíjet pět let a mít RC1 mi přijde na správce souborů trošku moc. (Štěpán Cenek)

Jan Ryšavý: Vývoji věnujeme veškerou kapacitu, která zbývá po zajištění chodu Altapu. Významnou část naší kapacity si zabere technická podpora. Po několika letech řešení problémů pomocí emailů jsme došli k tomu, že situace je dále neudržitelná a spustili diskuzní fórum. Fórum pravidelně čte řada velice schopných uživatelů Salamandera, kteří často vyřeší problémy ostatních způsobem, o kterém nemáme tušení. Zároveň fórum slouží jako databáze znalostí a jakási líheň nápadů. Jeho zavedení hodnotíme velmi pozitivně a všem účastníkům tímto děkujeme.

Mnoho času také zabere zabezpečení běhu diskuzního fóra a celého webu. Naštěstí se náš kolega Tomáš Kopal intenzivně věnuje administraci Linuxu od roku 1992, takže alespoň této problematice nemusíme s Petrem plně rozumět. Na serveru běží Debian distribuce a XEN. Nebylo by reálné v našem čase vymýšlet patche pro kernel a XEN, které byly potřeba pro náš server.

Kdy už konečně vyjde finální verze Salamandera? A jaké budou ceny? Patrik Timura

Jan Ryšavý: Koncem října vydáme verzi Release Candidate 2. Proti současné verzi RC1 je opraveno několik chyb a především bude obsahovat nápovědu. Poslední úlohou je dokončení lokalizace. Ceny zůstanou pravděpodobně zachovány.

Kolik lidí se vlastně podílí na vývoji Servant Salamanderu? Jen vy dva? (x87)

Jan Ryšavý: Jádro Salamandera (tím mám na mysli vlastní SALAMAND.EXE) tvoříme v podstatě ve dvou lidech. Většinu pluginů programují externisté. Z největších je to prohlížeč obrázků PictView od Jana Patery, WinSCP plugin od Martina Přikryla nebo Windows Mobile plugin, který v rekordním čase naprogramoval Juraj Rojko. Externistů je momentálně osm.

Pluginy dnes tvoří asi šedesát procent zdrojového kódu Salamandera. Otevření jádra směrem k pluginům byl ohromný kus práce a zároveň jedno z nejlepších rozhodnutí, které jsme při vývoji Salamandera udělali. Nedokážeme si představit, že bychom bez striktně ohraničených pluginů mohli v takové míře spolupracovat s externími kolegy.

Používám Salamander už dlouhá léta a musím říci, že je to produkt světové úrovně, který je velice rychlý, přesný a intuitivní se spoustou užitečných funkcí. Velice se těším na plánované nové funce z rolloutu. Jediné, co lze vytknout, je snad pomalý vývoj. Každopádně držím palce při vývoji a hodně štěstí v marketingu! (ino)

Jan Ryšavý: Děkujeme! Jednou z novinek, kterou bychom chtěli od verze 2.5 zavést, bude přechod na časem řízené uvolňování nových verzí. Nechystáme se programovat žádný další plugin v rozsahu FTP klienta, takže by zkrácení vývojového cyklu neměl být problém. Zároveň bude vyřešena lokalizace pomocí poměrně sofistikovaného nástroje, který překladatelům umožní rychle uvolnit jazykové mutace pro novou verzi.

Kdy bude uvolněna lokalizovaná verze? (Sahib)

Jan Ryšavý: Česká a německá verze bude součásti finální verze 2.5. Začátkem roku 2007 by měla být k dispozici, po dokončení nápovědy je to poslední velký krok.

Bude na tento program i čeština? (Hudler)

Jan Ryšavý: Pokud máte zájem otestovat neoficiální, ale velice solidní češtinu, navštivte tuto stránku a klikněte na odkaz Češtiny.

Je Servant Salamander v něčem lepší nez Total Commander? V čem? V čem je Servant Salamander horší nez Total Commander? MichalD

Petr Šolín: Věřím, že ano a že je to důvod, proč úspěšně existuje na trhu. Obecně je Salamander lepší v tom, že je propracovanější, uživatelsky příjemnější a podle mnoha našich příznivců i hezčí. Total Commander (TC) je lepší v množství poskytovaných funkcí a množství pluginů, které vytvořili jeho příznivci. Je to částečně dané tím, že TC je na trhu o čtyři roky déle než Salamander.

Druhý důvod je ignorování chybových stavů ze strany TC. Většina funkcí je vyrobena tak, že fungují jen do té doby, než nastane první problém, ať už je to nedostatek místa na disku, chyba pakovače nebo výpadek připojení na síť. Salamander se snaží kompenzovat co nejvíce problémů a ulehčit tak život uživatelům a to je prostě podstatně složitější. Většinou lidi zajímají konkrétní příklady, zde jsou:

Salamander – klady:

  • pokud např. při kopírování dojde místo na cílovém disku, je možné místo na disku uvolnit, pak kliknout na Retry a pokračovat v kopírování (TC zobrazí jen OK, takže po uvolnění místa musíte celou operaci zopakovat)
  • při editování souborů v archivu nabízí oba programy možnost zapakovat zpět do archivu změněný soubor, ovšem pokud se pakování nepovede, Salamander umožní změněné soubory nakopírovat do uživatelem zvoleného adresáře, kdežto TC pouze informuje o chybě a změněné soubory prostě neřeší (kdo je znalec, jde do TEMP adresáře a tam je snad najde a může si je zkopírovat, kam chce)
  • všechny příkazy najdete pohodlně v menu včetně jejich klávesových zkratek (u TC pokročilé ale ani základní příkazy jako Copy, Move a Delete v menu prostě nejsou), nedostupné příkazy jsou zašedlé (v TC se po jejich výběru buď nestane vůbec nic, nebo se objeví hláška o nedostupnosti příkazu)
  • stahování souboru z FTP serveru: při výpadku spojení se čeká na jeho obnovení, a pak se automaticky pokračuje (TC jen oznámí výpadek spojení a je na vás celou operaci zopakovat)
  • plugin Undelete pro obnovu smazaných souborů z FAT a NTFS disků (pro TC lze dokoupit plugin Back2life za 15 USD)

Salamander – zápory:

  • hlavně chybějící funkce, viz další odstavec
  • zatím není možný vývoj pluginů mimo ALTAP (není zveřejněné pluginové SDK)

Total Commander – klady:

  • synchronizace adresářů (včetně FTP)
  • zobrazení adresářového stromu v panelu
  • zobrazení přenosové rychlosti u kopírování
  • procházení sítě přímo v panelu
  • záložky v panelech

Total Commander – zápory:

  • pokud vám např. vadí hranaté závorky u zobrazení adresářů, musíte jít poeditovat ini soubor kamsi do Windows adresáře
  • šířky sloupců v panelech se neupravují automaticky, tedy první co budete řešit je, že vám velikost souboru bude přepisovat sloupec s příponou souboru (výsledek je nečitelný)
  • pokud máte v ADS (alternate data streams) uložená důležitá data, TC je při přesunu souboru na FAT32 disk bez hlesnutí ztratí (Salamander i Explorer vás informují, že tato data nelze přenést)


Rozhovor pokračuje v další kapitole: nové logo a změna názvu, Salamander pro Linux, vypalování a další témata

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,